Bohinc je eden izmed štirih prijavljenih kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
Bohinc je eden izmed štirih prijavljenih kandidatov. Foto: MMC RTV SLO

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Žnidaršič se je skupaj s kolegom Andrejem Magajno udeležil pogovora pri predsedniku republike glede kandidature ustavnih sodnikov. "Glede na štiri kandidate, ki so se prijavili na ta razpis, se nama ob pregledu njihovih referenc in življenjepisov zdi to najbolj logična izbira," je poudaril Žnidaršič.

Na pogovor ni bilo SDS-a
Türk se je sicer pogovarjal skoraj z vsemi vodji poslanskih skupin v zvezi s predlogom kandidature za mesto ustavnega sodnika, saj se 24. maja izteče mandat Jožetu Tratniku. Manjkali so člani SDS-a, ki so že v četrtek sporočili, da se pogovora ne bodo udeležili in kot razlog med drugim navedli Türkovo izjavo, da je treba reči ne politiki Janeza Janše.

Podporo Bohincu je izrekla stranka SD, večina preostalih pa je izbiro prepustila strokovni oceni predsednika republike. Da Bohinca zagotovo ne bodo podprli, so rekli le v SNS-u, saj menijo, da je "najslabši kandidat in človek sumljivih moralnih kvalitet".

Trikrat je bil minister
Rado Bohinc je bil v svoji karieri leta 1988 minister za gospodarstvo v zvezni vladi Jugoslavije, a je celotna vlada že po nekaj mesecih odstopila, po osamosvojitvi je bil večkrat izvoljen za poslanac SD-ja v državnem zboru, leta 1993 je bil imenovan za ministra za znanost in tehnologijo, leta 2000 pa je postal notranji minister. Trenutno je rektor Univerze na Primorskem.