Vsi kandidati so bili evidentirani na lasten predlog. Foto: RTV SLO
Vsi kandidati so bili evidentirani na lasten predlog. Foto: RTV SLO

Tako generalni državni pravobranilec Bembič kot rektor Univerze na Primorskem Bohinc, višji sodnik Gantar in Novak z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici so evidentirani na lastni predlog.

Predsednik republike Danilo Türk bo zdaj, kot je običajno, opravil posvetovanja s poslanskimi skupinami državnega zbora. V skladu z zakonom o ustavnem sodišču bo državnemu zboru nato predlagal kandidata za prosto mesto ustavnega sodnika izmed prejetih predlogov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata.

Poziv predsednika republike za zbiranje predlogov mogočih kandidatov za ustavnega sodnika je bil v Uradnem listu objavljen 17. decembra lani. 24. maja se namreč izteče devetletni mandat ustavnemu sodniku Jožetu Tratniku.

Ustavno sodišče je sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov za devetih let izvoli državni zbor. Ustavni sodniki na to funkcijo ne morejo biti znova izvoljeni. Za ustavnega sodnika je lahko izvoljen le državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.