Dekan Egon Žižmond bo po prejetju sklepa o razrešitvi do imenovanja novega dekana še naprej opravljal obveznosti dekana. Možnosti, da bi Žižmonda za dekana ponovno imenoval upravni odbor fakultete, pa rektor Bohinc ni želel komentirati. Foto: FM
Dekan Egon Žižmond bo po prejetju sklepa o razrešitvi do imenovanja novega dekana še naprej opravljal obveznosti dekana. Možnosti, da bi Žižmonda za dekana ponovno imenoval upravni odbor fakultete, pa rektor Bohinc ni želel komentirati. Foto: FM
Rado Bohinc
Rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc je dejal, da se je za Žižmondovo razrešitev odločil predvsem zaradi kršitev predpisov s področja visokega šolstva in povzročanja škode ugledu fakultete in univerze. Foto: MMC RTV SLO

Bohinc je dejal, da se je za Žižmondovo razrešitev (Žižmond je imel do danes čas za razmislek o prostovoljnem odstopu s funkcije dekana, vendar tega ni storil) odločil predvsem zaradi kršitev predpisov s področja visokega šolstva in povzročanja škode ugledu fakultete in univerze.

Po vročitvi sklepa o razrešitvi, ki ga bo Žižmond prejel v naslednjih dneh, bo rektor pričel s postopkom odpovedi delovnega razmerja in postopkom za izvolitev novega dekana. Žižmond se na rektorjevo odločitev o razrešitvi lahko pritoži na upravno sodišče, kar pa odločitve o razrešitvi po rektorjevem mnenju ne zadrži.

Bohinc je še poudaril, da je od Žižmonda pričakoval odstopno izjavo. "Obžalujem, da dekan ni odstopil in na ta način prevzel odgovornosti za kršitev predpisov in krnitev ugleda fakultete," je povedal Bohinc. Po njegovih besedah ga k razrešitvi sicer zavezujejo tako ugotovitve skupine za nadzor nad poslovanjem fakultete kot pričakovanja senata univerze, hkrati pa je to edina prava pot, da se delovanje Fakultete za management od kriterijev pragmatičnosti preusmeri k upoštevanju akademskih standardov, in da se fakulteti povrne ugled in verodostojnost.

Žižmond ostaja do imenovanja novega dekana
Na drugi strani pa je Žižmond, kateremu je sicer senat Fakultete za management izrazil podporo nad Bohinčevo odločitvijo presenečen. "Da sprejme tako odločitev mimo mnenja senata Fakultete za management in profesorskega zbora fakultete, je dokaj drzno dejanje," je dejal in napovedal, da se bo, potem ko bo prejel uradni dopis, posvetoval s pravnimi zastopniki. Po njegovih besedah na fakulteti razmišljajo tudi, da bi se od Univerze na Primorskem razdružili.

Senat podprl Žižmonda
Kot je znano je senat Fakultete za management UP Žižmonda na seji podprl. Na podlagi pregledane dokumentacije senat namreč ni ugotovil, da bi v delovanju fakultete prišlo do kršitev zakonodaje, so po končani seji senata povedali predstavniki fakultete in tako za Žižmonovo odstavitev ne vidijor azloga. Žižmonda je na seji podprlo šest od devetih članov senata, en član je bil proti, en se je glasovanja vzdržal, Žižmond pa kot član senata pri glasovanju ni sodeloval.

Prodekan za študijske zadeve Rok Strašek je izrazil upanje, da bodo uspeli "najti rešitev za zaplet". Po njegovih navedbah bo fakulteta predlagala, naj se glede domnevnih nepravilnosti v delovanju fakultete pridobi tretje mnenje. "Vztrajamo, da je fakulteta vseskozi ravnala v skladu z zakonodajo," je še poudaril Strašek.