Vlada vsote za prenovo plačnega sistema ni pripravljena povečati. Foto: RTV SLO
Vlada vsote za prenovo plačnega sistema ni pripravljena povečati. Foto: RTV SLO
Plačna skupina C, v kateri so poleg carinikov tudi policisti, gasilci, pazniki, izterjevalci in vojaki, bo predloge kataloga delovnih mest na vlado poslala še ta teden. Foto: RTV SLO
Sklep pogajanj o plačah

Te bodo delovna mesta uvrstile v plačne razrede, a le v okvirih, ki so jih določila orientacijska delovna mesta v splošni kolektivni pogodbi za javni sektor.

V izobraževanju, zdravstvu, sociali, javni upravi, uniformiranih poklicih in drugod bodo na novo ovrednotili delovna mesta. Sindikati si na pogajanjih z ministri za nekatere poklice želijo iztržiti več, kot je bilo določeno s splošno kolektivno pogodbo, a vlada ni pripravljena povečati vsote za prenovo plačnega sistema. Minister za javno upravo Gregor Virant pričakuje, da se bodo pojavile določene zahteve.

Denar privarčevali javni uslužbenci sami
Večina denarja za prenovo plačnega sistema bo šla iz posebnega sklada, v katerega se je denar stekal iz nekajletne delne uskladitve plač, kar pomeni, da so prihranili javni uslužbenci sami.

1. januarja 2008 uvedba novega plačnega sistema ne bo mogoča, saj kadrovske službe za njegovo uvedbo potrebujejo vsaj tri mesece. Ker naj bi bila pogajanja končana do konca oktobra, bo javni sektor v nov plačni sistem vstopil nekoliko pozneje.

Virant: Nov plačni sistem 1. januarja 2008
Minister za javno upravo Gregor Virant je po sestanku s sindikalnimi zastopniki dejal, da bi se lahko pogajanja v javni upravi končala že letos jeseni. Virant ne pričakuje podobnih težav kot pri pogajanju o kolektivni pogodbi in vztraja pri oceni, da je 80 odstotkov dela končanega. Na ministrstvu so prepričani, da bo nov plačni sistem uveden s 1. januarjem, če pa bi ta rok morali premakniti zaradi tehničnih ali vsebinskih razlogov, bodo o tem sindikate pravočasno obvestili, dodaja Virant.

Plačna skupina C pripravlja katalog delovnih mest
Z Virantom se je sešla tudi t. i. plačna skupina C, kamor spadajo policisti, cariniki, vojaki, izterjevalci, pazniki in gasilci, ki je najbolj nasprotovala uvrstitvi v posamezne plačne razrede. Vodja pogajalske skupine Dušan Miščevič je povedal, da se morajo še dogovoriti o katalogu delovnih mest, in napovedal, da bodo pri tem gotovo nastale težave, saj se vladno in sindikalno videnje glede tega precej razlikujeta.

Sklep pogajanj o plačah