Ljubljančan Dejan Bojc je ovadil policiste, za katere trdi, da so ga pretepli ob koncu protestov 8. februarja. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljančan Dejan Bojc je ovadil policiste, za katere trdi, da so ga pretepli ob koncu protestov 8. februarja. Foto: MMC RTV SLO

Dejan Bojc trdi, da ga je najmanj deset policistov preteplo ob koncu tretje vseslovenske vstaje 8. februarja, o čemer smo pisali tukaj. Bojc je ovadil neznane policiste zaradi kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic po 266. členu Kazenskega zakonika. Za dejanje je predpisana kazen zapora do treh let. Policisti Posebnega oddelka bodo zadevo preiskali, so še za MMC sporočili s specializiranega državnega tožilstva, ki nadzira delo policije.

Vložil prošnjo za sodno varstvo
Tudi Bojc je potrdil, da so ga po razkritju zgodbe na MMC-ju povabili na specializirano tožilstvo, kjer je podal ovadbo. Bojc je bil v torek zaslišan na policijski postaji Moste oziroma je podal pisni zagovor. Vložil je namreč prošnjo za sodno varstvo, saj je hkrati osumljenec tako v prekrškovnem kot v kazenskem postopku, kar ne more biti, pravi. Kot nam je pojasnil, se za pritožbo na ministrstvo za notranje zadeve še ni odločil, ker premišljuje, kako bo to vplivalo na kazenski primer in morebitno civilno tožbo.

Modrice in prebita arkada
Spomnimo, Bojc je pridobil poškodbe glave - krvavitev pod levo veznico, zatekline nad levim očesom, več modric in prebito arkado nad desnim očesom – ki naj bi bile posledica domnevno spornega ravnanja policistov po koncu tretje vseslovenske ljudske vstaje 8. februarja, kar pa policija zanika.

Bojc je za MMC opisal, da sta mu dva kriminalista pristopila s hrbta in zahtevala, naj pride z njima in se identificira. "Bila sta v civilu, na hitro sta se predstavila, bila pa sta zelo nastrojena in ukazovalna,« je navedel Bojc. Predlagal je, da jima takoj pokaže osebno izkaznico, a sta to zavrnila, češ da jima mora pojasniti še nekaj stvari. »Sem rekel ne, legitimirajta me tu.« Nato sta ga začela vleči proti ograji, ga pritisnila ob njo in prisilila, da je dvignil roke. »Pristopili so še policisti z druge strani ograje. Spomnim se, da sem pomislil: tile bodo povedali, da sem jih branil in da nimam nič s tem. So me pa zagrabili, in vse, kar sem slišal, je bilo: Dajmo ga čez, letel sem čez ograjo, z glavo naprej, vmes sem čutil udarce. Spravili so me na kolena, potem na trebuh, dobil sem udarce po telesu, po glavi, upiral pa se nisem. Ne vem, kaj je bil namen nasilja. Potem so me spravili na tla, začutil sem še nekaj udarcev, zelo na silo so mi zvezali roke na hrbtu, sploh se nisem upiral. Od zadaj sem slišal protestnike, ki jih nisem videl, ki so vpili: Pustite ga, nič ni kriv."

Vse je bilo črno
Po besedah Ljubljančana, sicer arhitekta, očeta dveh otrok, je bilo okrog njega od 20 do 30 policistov, nanj naj bi se spravila cela skupina policistov, ki je bila ob ograji, bilo jih je najmanj deset. »Vse je bilo črno. Nisem videl, koliko točno jih je bilo,« priznava. Ne ve, s čim so ga pretepali, a se dobro spomni brc po glavi in telesu.

Bojc se je obrnil tudi na Amnesty International, kjer so nad zatrjevanim ravnanjem nad njim zaskrbljeni, saj predstavlja takšno ravnanje čezmerno uporabo sile. Pozvali so tudi, naj se dogodek ustrezno, nepristransko in čim prej preišče in se poskrbi za to, da domnevni storilci odgovarjajo.

Policija trditve Dejana Bojca zanika
»Policija ne pretepa ljudi, ki mirno demonstrirajo oziroma mirno uživajo v kulturnem programu,« so se na pričevanje Dejana Bojca za MMC odzvali iz Policijske uprave Ljubljana. Policisti so na kraju identificirali in prijeli šest ljudi, med njimi tudi Bojca. »Vse osebe so bile obravnavane zaradi kršitev javnega reda in miru, tri osebe so zakrivile kaznivo dejanje sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje," navajajo.