Ministra sta poudarila, da želi zdajšnja vlada izboljšati položaj istospolnih parov. Foto: EPA
Ministra sta poudarila, da želi zdajšnja vlada izboljšati položaj istospolnih parov. Foto: EPA

Kot je napovedal, bodo spremembe vnesene tako v družinski zakonik kot v zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, s čimer se bo vzpostavil modernejši koncept družinske skupnosti, kot ga imamo trenutno. Ta bo po novem razumljena kot "kombinacija odraslih in otrok".

Na vprašanje, ali se vse koalicijske stranke strinjajo s spremembami zakona v smeri poroke istospolnih parov in pravice do posvojitve otrok, je Svetlik dejal, da cilj sicer ni sporen, način, kako bodo prišli do njega, pa je stvar podrobnih debat.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je v zvezi s tem dejala, da se vse koalicijske stranke zavzemajo za boljši položaj istospolnih parov, saj so ti po njenih besedah v občutno slabšem položaju od raznospolnih. Po njenih besedah sicer obstajajo različna mnenja, ali je to treba urediti s spremembami družinskega zakonika ali v posebnem zakonu.

Težava posvojitev otroka enega izmed partnerjev
Sicer pa se po njenih besedah o konkretnih težavah poroke in posvojitve otrok na tokratni seji vlade niso pogovarjali. Ob tem je poudarila tudi, da je treba imeti v mislih, da je vprašanje posvojitve aktualno predvsem za tiste pare, kjer eden izmed partnerjev otroka že ima. Če eden izmed partnerjev po ločitvi otroka pripelje v istospolno skupnost, ima ta otrok bistveno drugačen status kot otroci v drugih družinah, drugi partner namreč v zvezi z njim nima nobenih pravic, je še dejala.