Udeleženci so bili opremljeni s piščalkami, pisanimi baloni in transparenti. Foto: MMC RTV SLO
Udeleženci so bili opremljeni s piščalkami, pisanimi baloni in transparenti. Foto: MMC RTV SLO
Parada ponosa 2009
Parada za pravice istospolnih
Parada ponosa po ulicah Ljubljane

Ob 17. uri so se udeleženci parade, ki je letos potekala pod sloganom Revolucija ljubezni, odpravili z Metelkove, nadaljevali po Masarykovi in Miklošičevi cesti do Prešernovega trga. Od tam so šli do Parka Zvezda, naprej do parlamenta, od tam prek Trga republike do vladne palače, nato pa preko Šentjakobskega mostu do Starega trga.

Kot je dejala predsednica društva Parada ponosa, Petra Salaj, so že pred začetkom verjeli, da bo letošnja parada še večja, bolj množična in glasnejša. Po ulicah Ljubljane je tako opremljenih s piščalkami, transparenti, obveznimi mavričnimi zastavami in pisanimi baloni paradiralo okoli 500 udeležencev, ki jih je spremljalo nekaj deset na vse pripravljenih policistov in še več varnostnikov.

Kresalova je za izenačitev pravic
Parade ponosa se je udeležila tudi notranja ministrica Katarina Kresal, ki je dejala, da zelo podpira napore gejev in lezbijk, da uredijo svoj status. "To so so ljudje kot vsi ostali in si želim, da bi jim bile omogočene tudi človekove pravice kot vsem ostalim. Sama sem že dala pobudo kolegom iz koalicijskih strank, da naredimo razmislek o tem, ali bi zdaj, ko imamo priložnost, ko se pripravlja družinski zakonik, izenačili njihove pravice s pravicami vseh ostalih," je poudarila.

Sodeluje tudi posebna enota policije
Dejala je, da je letos varnost Parade ponosa zelo okrepljena. "Angažirana je tudi posebna enota policije in je narejeno največ, kar se da narediti s strani policije," je razložila in pojasnila še, da je policija že prej zagotovila, da bo res zavarovala samo parado. Pravzaprav je varovala dogodke že ves teden pred parado, ravno med napadom na Mitjo Blažiča pa so morali praktično vsi policisti na kraj drugega dogodka, zaradi česar se je napad tudi zgodil.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov z letošnje Parade ponosa, kmalu pa si boste lahko ogledali še videoposnetke.

Parada ponosa 2009
Parada za pravice istospolnih
Parada ponosa po ulicah Ljubljane