Foto:
Foto:
Borut Miklavčič
Končno prevzem pediatrične klinike

"V investicijah v zdravstvu moramo delati hitreje in racionalneje, tako objekti rešujejo življenja," je prepričan Miklavčič. Z dolgo gradnjo po njegovih besedah izgubljamo življenja, kar je bistveno.

Ob podpisu pogodbe se je Miklavčič zahvalil svojim predhodnikom, vsem sodelavcem na pediatriji in izvajalcem. Po njegovem mnenju je nova pediatrija velika pridobitev za ljubljanski klinični center in za slovensko zdravstvo.

Temeljni kamen je iz leta 1998
Generalna direktorica kliničnega centra Darinka Miklavčič pa je dejala, da se zdaj začenja novo poglavje v zgodovini pediatrije. Pred nami je "velika obveza, da bomo to veliko investicijo, ki nam jo je namenila družba, z odgovornostjo spravili v realnost", je poudarila in dodala, da klinika pomeni tudi velik izziv za njihove tehnične strokovnjake, ker je opremljena z vrhunsko tehniko. Po njenem mnenju se namreč lahko bolnišnica postavi ob bok najrazvitejšim svetovnim bolnišnicam.

Kot je spomnil strokovni direktor Pediatrične klinike Ciril Kržišnik, je prva ideja o tem, da se zgradi nova pediatrična klinika stara že 16 let. Temeljni kamen zanjo je bil postavljen leta 1998, gradnja se je začela leta 2003 in končala lani avgusta, oprema za kliniko pa je bila dostavljena pred dvema dnevoma.

Delo še ni popolnoma končano
A po Kržišnikovih besedah vse še vedno ni končano. Razpis za informacijski sistem, ki bo "najsodobnejši v državi in tudi daleč okrog", je še v postopku, in pričakujejo, bo pogodba podpisana v maju, implementacija informacijskega sistema pa bo trajala približno eno leto.

Nova klinika ima 201 posteljo, sobe so velike 20 kvadratnih metrov, v njih pa je prostora za dve postelji in za dva počivalnika, na katerih lahko starši ob otrocih tudi prespijo. "Pričakujemo, da se bomo lahko z bolniki v to hišo vselili do konca maja, nekaj tednov pozneje pa se bo selila tudi otroška kirurgija," je dejal Kržišnik.

A. S.

Končno prevzem pediatrične klinike