Jair Bolsonaro (levo) slovi po svojih kontroverznih izjavah in prepričanjih. Foto: Reuters
Jair Bolsonaro (levo) slovi po svojih kontroverznih izjavah in prepričanjih. Foto: Reuters

Facebook je tako izbrisal video brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki se je sprehajal med ljudmi na ulicah Taguatinge in jim razlagal, da je hidroksiklorokuin popolnoma učinkovit za zdravljenje virusa. Video so umaknili tudi z Bolsonarovega Instagrama, ki je v lasti Facebooka.

Predsednik, znan po svojih kontroverznih izjavah, je z objavo kršil pravila glede povzročanja škode javnosti, so pojasnili za BBC.

Bolsonaro redno zmanjšuje resnost virusa in spodbuja Brazilce, naj ignorirajo nasvete stroke glede omejevanja socialnih stikov.

Do ukrepa Facebooka prihaja po tem, ko je Twitter izbrisal zapis venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, v katerem je priporočal domače zdravilo.

Trump se je v zadnjih dveh dneh malce vdal in umiril svojo retoriko glede novega koronavirusa. Foto: Reuters
Trump se je v zadnjih dveh dneh malce vdal in umiril svojo retoriko glede novega koronavirusa. Foto: Reuters

Omrežja pod pritiskom

Tako Facebook kot Twitter zelo redko moderirata in se vmešavata v zapise svetovnih voditeljev, tudi ko so preverjeno neresnični. Twitter denimo pravi, da se bo običajno raje odločil, da ne posega v vsebino spornih tvitov svetovnih voditeljev, pri čemer se sklicuje na javni interes.

A v tem času so se vsa večja družbena omrežja znašla pod pritiskom spoprijemanja z netočnimi in lažnimi informacijami, ki se vrtijo okoli pandemije novega koronavirusa.

Twitter je zaostril svojo politiko posegov v vsebino, da bi se s tem bojeval proti poplavi lažnih novic, ki krožijo po omrežjih in ki so v nasprotju z mednarodnimi navodili zdravstvene stroke. Podobno Facebook, ki zdaj umika informacije, ki bi lahko škodile zdravju.

Trumpovo "predpisovanje"

WHO pravi, da čeprav nekatere mešanice zdravil lahko koristijo bolnikom s covidom-19, pa ne obstaja nobenega dokazanega zdravila za koronavirusno bolezen 19. In zdravljenje s hidroksiklorokuinom in klorokuinom je eksperimentalno.

A kljub pomanjkljivim kliničnim testom je ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) obe sestavini, sicer protimalarika, odobril za "nujne primere". Njun potencial naj bi odtehtal tveganja, so sporočili.

A predsednik ZDA Donald Trump je prejšnji teden, pred zeleno lučjo FDA-ja, javno reklamiral hidroksiklorokuin kot učinkovito zdravilo.

Hidroksiklorokuin je na svojem Twitterju oglaševal tudi Trumpov odvetnik, nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, ki je zapisal, da je zdravilo "100-odstotno učinkovito" v zdravljenju virusa. Twitter mu je zapis izbrisal.