Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja je  zapisala, da se je v komunističnem totalitarizmu živelo le prvih deset let po koncu vojne, nato pa je bila Slovenija odprta družba z množičnim samoupravljanjem in visoko stopnjo socialne varnosti. Foto: BoBo
Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja je zapisala, da se je v komunističnem totalitarizmu živelo le prvih deset let po koncu vojne, nato pa je bila Slovenija odprta družba z množičnim samoupravljanjem in visoko stopnjo socialne varnosti. Foto: BoBo
Proslava ob 27. aprilu
V zvezi borcev so prepričani, da se želi s praznikom diskreditirati NOB. Foto: BoBo

Praznovanje 23. avgusta, ki ga je vlada pred kratkim razglasila za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ne more prispevati k umirjanju političnih razmer, so zapisali v ZZB-ju za vrednote NOB-ja v izjavi, pod katero je podpisan predsednik zveze Janez Stanovnik. Zveza praznika zato ne bo zaznamovala.

Zveza je v izjavi zapisala, da je bil boljševiški totalitarizem med drugo svetovno vojno v protinacističnem zavezništvu z zahodnimi demokracijami, zato enačenje vseh totalitarizmov pomeni "revizijo zgodovine", katere namen je "skrivanje kolaboracije z nacističnim in fašističnim totalitarizmom".

ZZB NOB: Deset let po vojni smo že živeli v odprti družbi
O komunističnem totalitarizmu lahko govorimo le v prvem desetletju po drugi svetovni vojni, pozneje pa več ne, je prepričan Stanovnik, ki je v izjavi spomnil, da sta fašizem in nacizem Slovencem med vojno namenila uničenje, potujčenje ali razselitev. Enačenje totalitarizmov ni upravičeno, saj so ti neprimerljivi v prostoru in času, še piše v izjavi, borci pa še dodajajo, da se je v Sloveniji desetletje po koncu vojne živelo v množičnem samoupravljanju in ob visoki stopnji socialne varnosti.

"Organizator prireditve je ideološko pristranski"
Zvezo tudi moti, da slovesnost ob prazniku pripravlja Študijski center za narodno spravo, ki je, po njihovem mnenju, izrazito ideološko pristranski na področju, ki se dotika protikomunizma in narodne delitve.

Praznik je del desničarske ideološke ofenzive
Sklep o prazniku in imenovanje prireditelja slovesnosti ima ZZB za "cvetober zdajšnje desničarske ideološke ofenzive, s pridihom sprevračanja zgodovine, zmagoslavja premagancev, rehabilitacije kolaboracije in diskvalifikacije ali celo kriminalizacije NOB-ja in socialistične ureditve".

Prireditev bo v Mekinjah pri Kamniku
Prireditelj, Študijski center za narodno spravo, pa meni, da je slovesnost ob dnevu spomina na žrtve totalitarizmov pomembna prav v času krize, ko zaupanje v institucije pravne države in demokracije upada. Vsi bi si morali prizadevati, da se dnevi, ki so povzročili toliko gorja slovenskemu narodu, ne ponovijo več, so zapisali v izjavi za javnost.

Prireditev bo 27. avgusta v Mekinjah pri Kamniku, kjer se bodo spomnili 70. obletnice prisilne mobilizacije Slovencev v nemško vojsko. Vlada je razglasila 23. avgust kot dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov na dopisni seji 8. avgusta.