Pahor trdi, da so bile nekatere kritike proti njemu zlonamerne. Foto: MMC RTV SLO
Pahor trdi, da so bile nekatere kritike proti njemu zlonamerne. Foto: MMC RTV SLO

Boris Pahor je pred tednom dni v intervjuju med drugim dejal, da imajo Slovenci premalo zavesti, kar "se vidi v Piranu, kjer imajo temnopoltega župana". Ta Pahorjeva izjava je v nekaterih političnih in medijskih krogih izzvala ostre ocene, češ da gre za izrazito nacionalistična in celo rasistična stališča, polemika pa je odmevala tudi prek slovenskih meja, saj sta o Pahorjevih izjavah in odzivih pisala italijanska časnika Corriere della Sera in Repubblica.

Corriere della Sera ob tem objavlja Pahorjevo izjavo, da je pričakoval kritične odzive, vendar ne tako ostrih. Ocenjuje, da so nekatere kritike na njegov račun zlonamerne in odločno zanika, da bi bil rasist.

V izjavi, ki jo je poslal medijem, je zapisal, da Petra Bossmana spoštuje in bi mu čestital za izvolitev, če bi ga srečal, ter da je v intervjuju razločno povedal, da nima nič proti temu, da je temnopolt.

Potrjuje, da je v pogovoru dejal, da bi v Piranu kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi, če so že "imeli izvoliti Neslovenca". "V tem je tudi smisel moje kritike, da za razvoj dobrega sožitja obeh skupnosti v mestu ni dobro, da slovenska občinska skupnost v Piranu nima osebnosti za župansko mesto, prav tako tudi ni dobro, da ne pride do izvolitve italijanske avtohtone osebnosti, kakor je do tega že prišlo v Kopru in Izoli. To se pravi, da je pri izvolitvi župana v Piranu imela poglavitno vlogo ideologija jugoslovanskega internacionalizma, ki nas je pri usodi naših skupnosti drago stala," je zapisal.