Razumem, da volivci niso želeli odločati o zakonu, ki je bil že povsod potrjen in sprejet, je pravi Majda Širca. Foto: MMC RTV SLO
Razumem, da volivci niso želeli odločati o zakonu, ki je bil že povsod potrjen in sprejet, je pravi Majda Širca. Foto: MMC RTV SLO

"Nisem zavezana samo enemu zakonu. Na mizi jih imam še štiri, sprejeli pa smo jih že osem. Moje delo je dobro in je zavezano principom, ki so povsem drugačni od principov marsikatere druge politike, in verjamem vanjo, ker je poštena, iskrena in nedvoumno dobra," se je ministrica za kulturo Majda Širca v TV nedeljskih večernih poročilih odzvala na vprašanje voditeljice Rajke Pupovac, ali namerava odstopiti.

"Udeležba je bila zelo nizka, kar pomeni, da je to velika nezaupnica vsem, ki so predlagali referendum, kot tudi željam po spremembah, ki bi se morale zgoditi," je Širca pojasnila svoje videnje razlogov, zakaj je zakon o RTV-ju padel na referendumu. Po njenem mnenju bodo gledalci zaradi tega prikrajšani, pojasnila pa bomo morali dati tudi Svetu Evrope, ki da "nas bo, da ne rečem, povprašal po zdravju".
Neuspeh na referendumu, tako pravi Širca, je predvsem nezaupnica "stroki, civilni družbi in enemu velikemu naporu", RTV-ju pa se zdaj obeta kar precej težav.
Opozicijsko lomastenje
Širca se je dotaknila tudi same priprave zakona, ki ga je po svojih trditvah pripravljala "počasi in s konsenzom, pri čemer je v mislih imela prav to, da bo opozicija po njem zalomastila s svojimi lažmi, kar se je tudi zgodilo". "Še pred volilnim molkom smo poslušali, da se bo naročnina dvignila na 35 evrov mesečno, čeprav vemo, da bi bil maksimalen izplen popravka naročnine največ 12 centov," je dodala. V prihodnje bo po njenem mnenju treba tudi premisliti, ali še velja na neki način tako manipulirati z referendumi.