Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je državni zbor sprejel na seji dne 20. oktobra letos, se glasi referendumsko vprašanje. Foto: MMC RTV SLO
Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je državni zbor sprejel na seji dne 20. oktobra letos, se glasi referendumsko vprašanje. Foto: MMC RTV SLO
Kako so na referendumu volili politiki?
Utrip volilne nedelje po Sloveniji

Ob 19. uri se je zaprlo več kot 3.400 volišč po Sloveniji, na katerih so volivci po neuradnih delnih izidih zavrnili novi zakon o RTV Slovenija. Trenutno je preštetih 249.625 od 249.809 oddanih glasov.

Po delnih neuradnih izidih je za zakon glasovalo 27,36 odstotka, proti pa 72,64 odstotka volivcev.

Podatke o izidu referenduma lahko spremljate tukaj.

Uveljavitev zakona so najbolj prepričljivo zavrnili v volilni enoti Ptuj, kjer je proti njemu glasovalo 80,23 odstotka volivcev, za pa 19,77 odstotka. Za zakon pa se je največ volivcev, 33,77 odstotka, izreklo v volilni enoti Ljubljana - Center, proti pa jih je tam glasovalo 66,23 odstotka.

Svoj glas za ali proti novemu zakonu o RTV Slovenija je lahko oddalo 1.707.951 volivcev, a volilna udeležba je bila nizka. Do 19. ure je tako glasovalo le 14,63 odstotka volilnih upravičencev, največ, 17,17 odstotka, v volilni enoti Ljubljana - Center, najmanj pa v volilni enoti Maribor (11,81 odstotka).


Glasovnice po pošti na izid ne morejo vplivati
V ponedeljek bodo k izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. 20. decembra pa bo prešteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Referendumu pa prihodnjo nedeljo čaka še prebivalce območja Zadloga in Mrzlega loga pri Idriji, kjer ga zaradi poplav niso mogli izvesti.

Omenjene glasovnice končnega izida glasovanja ne bodo bistveno spremenile in ne morejo več vplivati na izid referenduma.

Kako so glasovali politiki?
Svoj glas so oddali tudi predsedniki republike Danilo Türk, vlade Borut Pahor in državnega zbora Pavel Gantar ter predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

Po mnenju Gantarja je novi zakon o RTV-ju boljši: "Omogoča, da je RTV nekoliko bolj odmaknjen od politike, to je dobro za ljudji, ki delajo TV in predvsem za ljudi, ki gledajo programe TV Slovenija."

Udeležba na tokratnem referendumu je ena izmed nižjih v zgodovini:
do 16. ure je bila 11,09-odstotna,
do 11. ure pa 4,62-odstotna.

Pred petimi leti je na takratnem referendumu o RTV-zakonu do 16. ure glasovalo 22,87 odstotka volivcev, na koncu pa je svojo odločitev izrazilo 30,65 odstotka volilnih upravičencev. Za zakon je takrat glasovalo 253.931 volivcev, proti pa 246.960 volivcev.

Nižja udeležba kot tokrat pa je bila na referendumu o ustanovitvi pokrajin leta 2008, ko je do 16. ure na volišča prišlo le 7,47 odstotka volivcev.


"Referendumske razprave ustvarjajo razprtije"
Türk meni, da je zakon sicer vreden podpore, a je kritičen do referendumskih razprav, saj te ustvarjajo nove razprtije. "Ni dobro, da so vse te razprave polarizirane, da se organizirajo po kriteriju pripadnosti strank," je prepričan.

Pahor je na volišče v Šempeter pri Novi Gorici prišel iz Ljubljane in se spotoma ustavil ob plazu Znosence, kjer je prebivalcem obljubil sanacijo plazu.

Janša, ki je glas oddal v Bovcu, je izrazil upanje, da bodo volivci zakon zavrnili. Tako bi, pravi, Slovenija obdržala kolikor toliko normalno ureditev RTV-ja. "V nasprotnem primeru bo prišlo do zakrite politizacije z manipulacijo civilne družbe in plačevanja izgub iz žepov davkoplačevalcev," je dejal.

Kako so na referendumu volili politiki?
Utrip volilne nedelje po Sloveniji