Generalmajor Božič je imel po Vebrovih besedah interes, da bi kariero nadaljeval v Organizaciji združenih narodov kot vojaški predstavnik v New Yorku. Foto: BoBo
Generalmajor Božič je imel po Vebrovih besedah interes, da bi kariero nadaljeval v Organizaciji združenih narodov kot vojaški predstavnik v New Yorku. Foto: BoBo
Andrej Osterman
Osterman je bil leta 1993 povišan v majorja, dve leti pozneje je postal podpolkovnik, leta 1997 polkovnik, leta 2009 pa je dobil sedanji čin. Foto: BoBo
Vojska dobila novega vojaškega vodjo

Minister za obrambo Janko Veber je po seji vlade povedal, da bo Božič kariero nadaljeval v Organizaciji združenih narodov kot vojaški predstavnik v New Yorku.

"Gre za sporazumen dogovor," pravi Veber. "Ocenila sva, da je ta trenutek, ko se menja tudi vodstvo ministrstva za obrambo, najprimernejši," dodaja in poudarja, da je imel Božič interes, da bi nadaljeval kariero v OZN-u.

"Zelo pomembno je, da imamo v mednarodnih institucijah ugledne predstavnike z izkušnjami. Božič bo svojo nalogo zagotovo zelo dobro opravljal," je prepričan minister, ki je zato podprl Božičevo željo.

Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske je postal dozdajšnji Božičev namestnik Andrej Osterman. Po besedah ministra za obrambo je tudi Božič naklonjen temu, da ga nadomesti Osterman. "Tako da smo v tem postopku zelo usklajeni," je zagotovil Veber.

Pahor opozarja na nevarnost hkratnih menjav
A kot kaže brez pomislekov ni šlo. Medtem so namreč iz urada predsednika države Boruta Pahorja, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, sporočili, da je Pahor ministra Vebra opozoril na nevarnost prakse, da se ob zamenjavi ministra za obrambo zamenja tudi načelnik generalštaba. To je slabo celo v primeru, da gre za sporazumen dogovor, meni Pahor.

Božiča je za načelnika generalštaba SV-ja februarja 2012 imenovala druga vlada Janeza Janše.

Osterman z veliko izkušnjami
Njegov naslednik 54-letni brigadir Andrej Osterman je v preteklosti opravljal številne pomembne naloge v slovenskem obrambnem sistemu in velja za enega najizkušenejših častnikov Slovenske vojske.

Vojaško kariero je začel leta 1981 v slovenski Teritorialni obrambi kot rezervni častnik, leta 1991 pa se je zaposlil v TO. Bil je član Manevrske strukture narodne zaščite in je veteran vojne za Slovenijo leta 1991. Leta 2001 je opravil vojaško izobraževanje na kolidžu za mednarodne in varnostne študije v Nemčiji.

V vojaški hierarhiji je hitro napredoval. Za namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske je bil imenovan aprila 2012, že pred tem pa je zasedal več pomembnih položajev v slovenskem obrambnem sistemu. Med drugim je bil namestnik poveljnika sil Slovenske vojske (2009-2012), poveljnik poveljstva za podporo SV (2008-2009), namestnik direktorja obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (1995-1999) in načelnik Šole za častnike vojnih enot (1993-1994).

Vojska dobila novega vojaškega vodjo