O preoblikovanju slovenske vojske se je začelo govoriti že leta 2009, saj so ugotovili, da je treba vojsko prilagoditi spremenjenim domačim in zunanjim okoliščinam.  Vodila jih je želja po bolj učinkoviti vojski, čeprav z enakimi viri, pojasnjuje načelnik Generalštaba SV-ja Dobran Božič. Foto: BoBo
O preoblikovanju slovenske vojske se je začelo govoriti že leta 2009, saj so ugotovili, da je treba vojsko prilagoditi spremenjenim domačim in zunanjim okoliščinam. Vodila jih je želja po bolj učinkoviti vojski, čeprav z enakimi viri, pojasnjuje načelnik Generalštaba SV-ja Dobran Božič. Foto: BoBo
Slovenska vojska, SV
Preoblikovanje so razdelili na tri dele. Prvi je bil stabilizacija, da so "vzdržali do konca leta in vsakemu dali plačo". Sledila je reorganizacija, torej iskanje najboljše in najbolj optimalne oblike SV-ja za prihodnost. Čaka jih še faza transformacije, saj potrebujejo še "20 odstotkov drugačne, boljše in bolj moderne vsebine", pravi načelnik. Foto: BoBo

Slovenska vojska (SV) je šla v zadnjem času namreč po poteh številnih sprememb - med večjimi sta oblikovanje 1. in 72. brigade v dve enoti s popolnoma enakimi zmogljivostmi ter preimenovanje bataljonov v polke.

Če v spremembe ne bi šli že lani, bi letos imeli 200 pripadnikov manj, predvsem vojakov, saj jim ne bi mogli podaljšati pogodb, je Božič v pogovoru za STA pojasnil prednosti preoblikovanja - z večjo teritorialno umestitvijo se namreč nižajo tudi potni stroški, samo lani so na ta račun prihranili 15 milijonov evrov.

Pojasnil je, da je bilo število ravni po liniji poveljevanja zelo veliko, zato so jih oklestili. Vse enote v vojašnicah, denimo tudi kuhinje, so do zdaj imele svoje poveljstvo, s poveljnikom, njegovim namestnikom in tajnico vred. Takih poveljstev je bilo 75, zdaj pa jih je manj kot 30. "Kot pravim, imamo več mehanikov in manj delovodij," je ponazoril načelnik.

"Postrgali smo zadnje rezerve"
Kadrovski načrt za Slovensko vojsko sicer predvideva 7.109 pripadnikov stalne sestave, trenutno pa jih je nekaj več kot 7.400. Božič pa je omenil načelni dogovor s prejšnjo vlado, da sestave ne bo treba zmanjševati, če bodo sami lahko zagotovili plače za več pripadnikov, kot jih je predvidenih v kadrovskem načrtu.

Še vedno upajo, da jim bo z notranjimi ukrepi te plače uspelo zagotoviti. Če plač ne bi mogli zagotavljati, pogodb že letos julija oziroma avgusta ne bi mogli več podaljševati, je opozoril in dodal, da vojska sicer ne bi imela občutno nižjih stroškov kljub zmanjševanju sestava - povečala bi se namreč nadomestila, od nadur do potnih stroškov, saj bi morali zaposleni opraviti še delo tistih, ki bi ostali brez zaposlitve.

Dejal je še, da so s prerazporeditvijo enot in pripadnikov SV-ja postrgali še zadnje rezerve: "Če gledate javno upravo, smo mi najbolj drastično rezali in prihranili na vseh operativnih stroških, krepko več kot Banka Slovenije," je ponazoril.

V Sloveniji območja "brez pripadnika" SV-ja
Spremembe v SV-ju so prinesle tudi uravnoteženost dveh brigad, 1. s sedežem v Ljubljani, ki postaja pristojna za zahodni del Slovenije, in 72. s poveljstvom v Mariboru, ki bo pristojna za vzhodnega. Prisotnost po regijah bo zato večja, meni načelnik, večja bo tudi učinkovitost pri operativnem delovanju, saj bosta obe brigadi imeli vse zmogljivosti, pojasnjuje Božič.

Vojska namreč išče možnosti, kako se vrniti na območja, ki so jih popolnoma zapustili, saj se je Slovenska vojska v preteklosti centralizirala okoli večjih vojašnic. Ugotavljajo, da v Beli krajini niso več prisotni in da sta cela severna Primorska in Koroška "brez pripadnika Slovenske vojske" - ideja za rešitev je vzpostavitev svojih pisarn, kjer bi pripadniki SV-ja predstavljali kontaktno točko med vojsko in lokalno skupnostjo.

Želja ob preoblikovanju pa je tudi večja učinkovitost v domačem okolju, zato so se odločili tudi za preimenovanje bataljonov v polke, ki jih Slovenci zgodovinsko poznamo, hkrati pa poosebljajo teritorialno umeščenost.