Alenka Bratušek meni, da je čas, da se protikorupcijska komisija začne ukvarjati s tem, za kar je bila ustanovljena, in ne političnimi diskreditacijami. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Alenka Bratušek meni, da je čas, da se protikorupcijska komisija začne ukvarjati s tem, za kar je bila ustanovljena, in ne političnimi diskreditacijami. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Vrhovno sodišče pritrdilo Bratuškovi

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je povedal le, da bodo odločbo spoštovali. Podrobneje pa je ni želel komentirati.

Poslanka poslanske skupine nepovezanih poslancev Alenka Bratušek je odločitev vrhovnega sodišča komentirala, da se je namišljena afera predsednika KPK-ja sesula v prah. "Če bi imel predsednik KPK v sebi vsaj malo ponosa in morale, bi po tej odločitvi definitivno odstopil. Nobene kršitve zakona, nobenega konflikta interesov, zgolj politična diskreditacija," je dejala Bratuškova, ki je celotno zgodbo označila kot namišljeno afero.

Pojasnila je, da se je na podlagi te "akcije" KPK-ja proti njej dogajala medijska gonja, kakršne pred njo ni bil deležen še nihče. in dodala, da bi "v normalni državi človek upravičeno pričakoval vsaj kakšno opravičilo".

Po njenih besedah je čas, da se protikorupcijska komisija začne ukvarjati s tem, za kar je bila ustanovljena, in ne s političnimi diskreditacijami. "Če uporabim prispodobo Štefaneca, ki jo je uporabil pred kratkim, so pa zdaj tudi njegovi čevlji, ki so že od samega začetka preveliki, okuženi," je še dejala Alenka Bratušek.

Epilog po dveh letih
Senat KPK-ja je ugotovitve v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije sprejel 9. oktobra 2014 in presodil, da je bila Bratuškova v nasprotju interesov, saj naj bi sama odločala o svoji kandidaturi.

Dan pozneje je moral KPK ugotovitve po odredbi upravnega sodišča umakniti s spletne strani. Leto in pol pozneje, februarja lani, pa je akt KPK-ja tudi odpravilo. Bratuškova je tedaj dejala, da je sodba razlog za odstop predsednika KPK-ja Borisa Štefaneca, ki je še vedno na tem položaju. Prav tako potrebne podpore v DZ-ju ni dobil niti predlog Bratuškove za njegovo razrešitev. Zdaj je mnenju upravnega sodišča pritrdilo tudi vrhovno sodišče.

Upravni spor na upravnem sodišču je sprožil tedanji zastopnik Bratuškove Aleksander Čeferin, in sicer zaradi posega v njene temeljne človekove pravice in svoboščine.

Vrhovno sodišče pritrdilo Bratuškovi