V DZ-ju krožijo neuradne informacije, da bi Alenka Bratušek utegnila odstopiti s položaja predsednice stranke, a jih je njen tesni sodelavec Matija Sevšek zanikal. Foto: BoBo
V DZ-ju krožijo neuradne informacije, da bi Alenka Bratušek utegnila odstopiti s položaja predsednice stranke, a jih je njen tesni sodelavec Matija Sevšek zanikal. Foto: BoBo
Stojan Pelko
Stojan Pelko zatrjuje, da za stranko ne stojijo vplivni posamezniki. Foto: BoBo

Alenka Bratušek ni odstopila z mesta predsednice stranke ZaAB, svet stranke pa obžaluje, da so bili odslovljeni iz koalicije.
V ZaAB-u so hkrati ostro zavrnili vse argumente, ki so jih v SMC-ju navedli za to, da jih ne povabijo v koalicijo, je ob robu seje sveta stranke dejal predsednik sveta Stojan Pelko. Trdno so namreč prepričani, da je bil celoten vladni postopek izbire seznama kandidatov za evropskega komisarja zakonit.


Pelko zavrnil je tudi navedbe predsednika SMC-ja Mira Cerarja, da je bil ZaAB tisti, ki je zrušil vlado v odhodu. Poudaril je, da je ZaAB nastal po padcu vlade in po njegovem prepričanju ni res, da naj bi za ZaAB-om stali različni vplivni posamezniki, pač pa, da so "samostojni posamezniki, ki znamo sprejemati lastne odločitve".

Poslanec ZaAB-a v novem sklicu DZ-ja in odhajajoči obrambni minister Roman Jakič je opozoril, da so danes na seji sprejeli tudi poseben sklep, v katerem podpirajo vodstvo stranke, ki je vladi predlagalo Bratuškovo za kandidatko za komisarko. Kljub nekaterim neuradnim ugibanjem, da bo Bratuškova svetu stranke ponudila svoj odstop, pa tega, kot je dejala, ni storila.

Brez povabila v vlado
SMC se je pred kratkim odločil, da stranke Alenke Bratušek ne povabi v koalicijo, zaradi česar so v vrhu ZaAB-ja razočarani. Pri odločitvi je SMC izpostavil zelo vprašljiv postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, med katerimi je premierka v odhodu in predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek.

Bratuškova je v pisnem odzivu na odločitev SMC-ja prejšnji teden zapisala, da argument, da naj bi bilo krivo njeno ime na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, ni prepričljiv. V ZaAB-ju so prepričani, da se bo odločitev SMC-ja izkazala kot neodgovorna in za državo napačna, je poročal STA.