Čigavi bodo vladni stolčki? Pozornost je usmerjena v kadrovski razrez prihodnje vlade. Foto: UKOM
Čigavi bodo vladni stolčki? Pozornost je usmerjena v kadrovski razrez prihodnje vlade. Foto: UKOM

Morda bodo imena taka, kot jih pričakujete, morda pa tudi kakšna drugačna.

Dejan Židan, SD

Znanih je vse več kandidatov, pri čemer neznanka ostaja zlasti večina imen, ki jih bo ponudila največja parlamentarna stranka. Potencialni partnerji naj bi razdelitev resorjev dokončno dorekli ta teden. Zato se pozornost usmerja v kadrovski razrez prihodnje vlade.

Kandidate morajo biti predlagani v 15 dneh
Mandatar mora kandidate za ministrske položaje predlagati v 15 dneh po izvolitvi. Ministrstev bo predvidoma 15, pri čemer naj bi jih SMC-ju pripadlo osem, DeSUS-u štiri in SD-ju tri. Kolegij DZ-ja bo o sklicu izredne seje, na kateri bi obravnavali potrebne spremembe zakona o vladi, razpravljal v torek. Izredna seja DZ-ja je predvidena za četrtek.

Pred začetkom današnje izredne seje je pred novinarje stopil prvak DeSUS-a Karl Erjavec in pojasnil, da je razdelitev resorjev stvar pogovorov v tem tednu. Do konca tedna bo predvidoma jasno tudi, kateri resorji bodo pripadli kateri stranki.

DeSUS-u štiri ministre
Po njegovih besedah bo DeSUS res imel štiri ministre pa tudi državnega sekretarja, ki bo vodil prihodnji urad za medgeneracijsko solidarnost. Znano je, da bosta zunanje ministrstvo, ki ga že v tem mandatu vodi Erjavec, ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu pod trenutnim vodstvom Gorazda Žmavca tudi tokrat pripadla DeSUS-u. V igri so še kulturni, okoljski ter infrastrukturni resor.

Stara in nova ministra
Erjavec je danes tudi uradno potrdil, da so med kandidati za ministre iz kvote DeSUS-a imena, ki že krožijo v javnosti: poleg Erjavca in Žmavca še poslanca Julijana Bizjak Mlakar in Tomaž Gantar. Odločitve bosta po njegovih besedah sprejemala izvršni odbor in svet stranke, neuradno pa naj bi Gantar prevzel ministrstvo za okolje in prostor, Bizjak Mlakarjeva pa ministrstvo za kulturo.

V SD-ju so odločno vztrajali le pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga trenutno vodi Anja Kopač Mrak iz vrst te stranke, in ta resor tudi dobili. Predsedujoči SD-ja Dejan Židan bo zelo verjetno ostal minister za kmetijstvo. Tretji resor je še pod vprašajem, v igri naj bi bil šolski, zlasti pa obrambni resor. Poslanec SD-ja Janko Veber je za STA danes potrdil, da je med kandidati za prihodnjega obrambnega ministra.

Tudi po Židanovem mnenju bodo kadre uskladili ali konec tega ali v prvi polovici naslednjega tedna. "Morda bodo imena taka, kot jih pričakujete, morda pa tudi kakšna drugačna," je dejal.

Najmanj znana Cerarjeva osmerica
Najmanj je znano glede osmerice kandidatov za ministrska mesta, ki naj bi pripadla SMC-ju. Jasno je le, da je v kandidaturo za finančnega ministra že privolil ekonomist Dušan Mramor. Uradnih informacij o preostalih resorjih, ki bi pripadli največji parlamentarni stranki, ni, se je pa kot kandidatko za ministrico za zdravje omenjala nekdanjo državna sekretarka na finančnem ministrstvu Milojka Kolar. Kandidat za notranjega ministra bo zelo verjetno poslanec SMC-ja in strokovnjak na področju varnostnih ved Bojan Dobovšek.

SMC se medtem sooča tudi z medijskimi poročanji o generalnem sekretarju stranke Eriku Kopaču in Saši Kešeljeviću, ki je za SMC pisal gospodarski program, da naj bi se dogajale nepravilnosti v času, ko sta Kopač in Kešeljević kot nadzornika podjetja Infond Holding 3 sodelovala pri menedžerskem prevzemu podjetja Iskra Avtoelektrika, za katerim je stal poslovnež Marijan Groff. A iz SMC so že v nedeljo zvečer sporočili, da oba omenjena uživata polno zaupanje tako stranke kot njenega predsednika.

Erjavec meni, da bo Cerar moral rešiti to zadevo
Erjavec je danes v zvezi s tem dejal, da nove stranke hitro nastajajo in tako tudi na hitro pridejo ljudje, ki nimajo vedno "vse čisto za nazaj ali imajo določene grehe". To izkušnjo so imeli tudi v DeSUS-u, je povedal. Po njegovem mnenju bo moral Cerar rešiti to zadevo.

"Kaj ti pomaga predsednik DZ-ja brez regresa?"
Novinarje je zanimalo tudi, ali Erjavec obžaluje, da nimajo mesta predsednika DZ-ja, ki tradicionalno pripada drugi največji koalicijski stranki. Kot je poudaril Erjavec, so si v usklajevanjih priborili dodatnih 40 milijonov evrov leto za regres upokojencem, zato pravi, da je zanje pomembno to, saj "kaj ti pomaga predsednik DZ-ja brez regresa".

Potencialne partnerice v tem tednu čaka še piljenje podrobnosti koalicijskega sporazuma po poglavjih, za ponedeljek pa usklajevanja niso predvidena.

Morda bodo imena taka, kot jih pričakujete, morda pa tudi kakšna drugačna.

Dejan Židan, SD