Bratuškova je v Odmevih razkrila, da je ob možnosti nadaljnjega dviga DDV-ja zahtevala, da bi se to lahko zgodilo le ob hkratnem zmanjšanju stroškov dela. Foto: MMC RTV SLO
Bratuškova je v Odmevih razkrila, da je ob možnosti nadaljnjega dviga DDV-ja zahtevala, da bi se to lahko zgodilo le ob hkratnem zmanjšanju stroškov dela. Foto: MMC RTV SLO
Kongresi
Zadrega Zavezništva, da obdrži prvenstvo pobudnice na levi sredini, je očitno precejšnja. Po meritvah Mediane ima namreč velik naskok med novimi strankami Cerjarjeva stranka. Foto: BoBo
Na tretjem: Se bo leva sredina do volitev združila?
Bratuškova v novo stranko
Bratuškova na kongres povabila tudi ostale

Predsednica vlade v odstopu je na sobotni ustanovni kongres Zavezništva Alenke Bratušek, ki se označuje za socialno-liberalno, povabila tudi sorodna civilna društva in neparlamentarne stranke. Vabljeni so še Solidarnost, Stranka mladih Slovenije, Zares, Koalicija civilne družbe in Igorja Šoltesa. Solidarnost in Cerar sta udeležbo že zavrnila. Slednji bo stranko ustanovil dva dni pozneje.
V Odmevih je vse te stranke ponovno pozvala, naj se povežejo in na parlamentarnih volitvah nastopijo skupaj.

Kot najboljšo obliko sodelovanja je izpostavila skupno listo, na kateri bi stranke prispevale vsaka nekaj kandidatov od 88 potrebnih za vse volilne okraje.

Iz kandidatnih list vnaprej ne izključuje nikogar, niti "prebežnikov", ki so pred leti kandidirali na listah LDS-a, SD-ja, Zaresa in PS-ja, je povedala v Odmevih.

Če ji ne bi uspelo, bi bila kljub pomanjkanju lokalne strankarske infrastrukture, časa in komaj ustanovljeni stranki sposobna tudi sama zbrati 88 kakovostnih imen, je prepričana. Ne izključuje pa tudi drugih oblik sodelovanja, kot je predvolilna koalicija.

Sebe vidi kot osrednjo osebo, ki je sposobna vzpostaviti skupni imenovalec razdrobljenih strank levo od slovenske politične sredine, ne izključuje pa tudi drugačnih možnosti.

Evropska komisarka?
Za zdaj časovnica v Evropskem parlamentu kaže, da bo predlog za slovenskega komisarja dala še aktualna vlada, ki opravlja tekoče posle. Bratuškova o imenu ni želela govoriti, je pa poudarila, da bi bil čas za žensko predstavnico.

Razočarani podjetniki
Voditeljica Rosvita Pesek je izpostavila primer kongresa gospodarstvenikov, na katerega bi moral priti Metod Dragonja, ki opravlja tekoče posle ministra za gospodarstvo, a je tik pred zdajci udeležbo odpovedal, kar je še en pokazatelj odnosa vlade do gospodarstva, pravijo gospodarstveniki.

Bratuškova razloga za odpoved ni poznala, je pa ocenila, da je imel vedno dober in korekten stik z njimi.

Nekateri bodo selili proizvodnjo
Podjetniki so še dodali, da jih najmanj zanimajo vladne politične floskule o novih delovnih mestih in vzpodbudah gospodarstvu, zato so sami ustanovili nov sklad tveganega kapitala. Še več, zaradi visokih stroškov dela bodo selili dele proizvodnje v tujino, je poudarila Peskova.

"Z moje strani prav gotovo političnih floskul niso poslušali, tudi obljubljala nisem nemogočega," je odvrnila premierka v odhajanju.

Razkrila je celo, da je ob zadnjem predlogu za dvig DDV-ja ukrep pogojevala s hkratnim znižanjem stroškov dela. Poleg tega že obstaja državni sklad tveganega kapitala.

Na tretjem: Se bo leva sredina do volitev združila?
Bratuškova v novo stranko
Bratuškova na kongres povabila tudi ostale