Miro Cerar bo svojo stranko ustanovil čez teden dni. Foto: BoBo
Miro Cerar bo svojo stranko ustanovil čez teden dni. Foto: BoBo

Omenjena nova stranka bi se sicer po zadnji anketi Mediane uvrstila na drugo mesto po priljubljenosti v Sloveniji. Cerar pa je potrdil, da je že dobil nekaj namigov o tem, da bi se bilo koristno pogovarjati o povezovanjih z drugimi strankami, gibanji ali združenji, a je "za zdaj zavrnil z argumentom, da za to še ni čas".

Najprej namreč želijo oblikovati organe stranke, ki bodo tudi sprejemali odločitev o tem, ali bodo šli na državnozborske volitve samostojno ali ne. Poudaril je še, da so do zdaj kot civilnodružbeno gibanje delovali povsem samostojno in da še vedno delujejo tako.

Cerar se v tej fazi ne želi opredeljevati do tega, ali je povezovanje primerno. Opozoril pa je, da se ne strinjajo s "to poenostavljeno delitev na leve in desne, ki smo jo vzpostavili v Sloveniji in nas ideološko razkraja".

Po njegovem mnenju so delitve na leve in desne precej poenostavljene in popačene, zato je težko reči, kaj je povezovanje na desno in kaj na levo. Glede na volilni sistem v državi pa je vendarle velika verjetnost, da se bodo morale stranke po volitvah povezovati v koalicijo, zato je razmislek o povezovanju po volitvah neizogiben.

Cerar sicer meni, da Slovenija na politični ravni potrebuje več sodelovanja - ne v vseh, pač pa v najbolj ključnih zadevah. "Zato smo tudi mi nek bodoči politični dejavnik, ki bo težil k višji stopnji sodelovanja in politične kulture. Pa ne le sodelovanja med strankami, pač pa tudi s civilno družbo, ki mora biti vpeta v odgovornost določenega dela politike," je še dejal Cerar.