Današnji pohod po poteh Pohorskega bataljona je bil namenjen počastitvi dnevu upora proti okupatorju. Foto: BoBo
Današnji pohod po poteh Pohorskega bataljona je bil namenjen počastitvi dnevu upora proti okupatorju. Foto: BoBo
Po poteh Pohorskega bataljona
Avdio: Kaj je na Pohorju povedala Bratuškova?

"Vrednote narodnoosvobodilnega boja so, četudi se sliši kot igra besed, dejansko vrednote miru. V vojni jih je bilo resda potrebno izboriti, ohranjati in negovati pa jih je potrebno v miru. Festival miru, katerega organizatorji se te povezave zelo dobro zavedajo in ki skupaj z januarsko komemoracijo na Osankarici tvorijo mozaik spomina na izjemen prispevek Štajerske k narodnoosvobodilnemu boju, je namenjen predvsem mladim, torej naši bodočnosti," je dejala Bratuškova.

V nagovoru se je spomnila bojev Pohorskega bataljona, ki je po njenih besedah prispeval k izbojevanemu miru, ki ga danes uživamo. Zavzela se je za spoštovanje svobode in dostojanstva vsakega posameznika ter negovanje temeljnih demokratičnih in etičnih vrednot.

"Nujno je treba stopiti skupaj"
Premierka pa se je dotaknila tudi aktualnih razmer v državi: "Bomo poznani po tem, da smo v ključnem trenutku, ko se večina sveta sooča z gospodarsko in siceršnjo družbeno krizo, stopili skupaj ne glede na nazorske, politične in še kakšne razlike? Ali pa po tem, da so bile ravno te razlike za nas prevelik zalogaj in smo na testu zgodovine klavrno pogrnili?" se je vprašala Bratuškova, ki je prepričana v prvo možnost.

Poudarila je, da bo za izboljšanje razmer v državi nujno stopiti skupaj, ob tem pa priznala, da se od njene ekipe upravičeno pričakuje bliskovito ukrepanje. Prav tako je poudarila, da neskončna konsolidacija javnih financ in zategovanje pasu slovenskemu narodu ne bo prinesla novega upanja, je poročal dopisnik Radia Slovenija Danijel Poslek.

Organizatorji so na prireditvi našteli okoli 2.000 ljudi
Festival miru, namenjen počastitvi sobotnega dneva upora proti okupatorju in prihajajočega mednarodnega praznika dela, se je v nedeljo dopoldne začel s šestim Šarhovim pohodom, ki se ga je po poteh Pohorskega bataljona od Treh kraljev do Treh žebljev in nazaj po podatkih organizatorjev udeležilo okoli 1.000 pohodnikov.

Približno še enkrat toliko ljudi se jim je nato pridružilo na popoldanski osrednji prireditvi Festivalu miru na Treh kraljih.

Prireditev z mirovniškim sporočilom so pripravila veteranska združenja v sodelovanju z Radiem Maribor, med posebej izpostavljenimi gosti na prireditvi so bili potomci borca Pohorskega bataljona Alfonza Šarha, po katerem se imenuje pohod, partizan Franc Sever - Franta in veterani specialne enote policije iz Sarajeva.

Zadnji boj Pohorskega bataljona se je končal tragično
Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je sprva štela okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredila zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja 1943 je umrlo vseh 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po njem so vsakoletni pohod tudi poimenovali.

Po poteh Pohorskega bataljona
Avdio: Kaj je na Pohorju povedala Bratuškova?