V Zavezništvu so na RKC in slovensko vlado naslovili pismo, v katerem navajajo pričakovanje, da se RKC odškodnini skupaj z obrestmi za denacionalizacijske postopke odpove v korist državljanov, ki bi to odškodnino morali kriti. Foto: BoBo
V Zavezništvu so na RKC in slovensko vlado naslovili pismo, v katerem navajajo pričakovanje, da se RKC odškodnini skupaj z obrestmi za denacionalizacijske postopke odpove v korist državljanov, ki bi to odškodnino morali kriti. Foto: BoBo
false
V Zavezništvu od RKC-ja pričakujejo, da se bo odškodnini "prostovoljno odpovedala iz razloga, ker so davkoplačevalci ob sanaciji bank pokrili nekaj 100-milijonsko luknjo v naših bankah, ki so jo skopala njihova podjetja in cerkveni finančni hazarderji". Foto: BoBo

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek RKC zato poziva, naj se odpove dosojeni odškodnini za neuporabo gozdov v času denacionalizacijskih postopkov.

Postopek denacionalizacije se vleče predolgo, med nerešenimi zadevami je veliko težkih, je na današnji novinarski konferenci povedala Bratuškova in dodala, da je treba postopke čim hitreje pripeljati h koncu. Javnost je sicer pred dnevi izvedela za odškodnino, ki jo je sodišče za neuporabo gozdov v času denacionalizacijskih postopkov prisodilo RKC-ju oz. Nadškofiji Ljubljana, in sicer v znesku okoli 16 milijonov evrov.

Trije od štirih največjih upnikov v cerkveni lasti
A je po ocenah Zavezništva to nedopustno po tistem, ko so podjetja v lasti RKC-ja prispevala k okoli 10 odstotkom bančne vrzeli. Med štirimi največjimi upniki, ki so jih prenesli na slabo banko, so trije v cerkveni lasti, je spomnila Bratuškova in navedla Zvon Ena ter Zvon Dva in T-2. "450 milijonov evrov pomeni 750 evrov na vsakega slovenskega upokojenca, polovico drugega tira in več kot tretjino tretje razvoje osi," je pojasnila Bratuškova.

Zato so v Zavezništvu na RKC in slovensko vlado naslovili pismo, v katerem navajajo pričakovanje, da se RKC odškodnini skupaj z obrestmi za denacionalizacijske postopke odpove v korist državljanov, ki bi to odškodnino morali kriti. Upajo, da bo RKC pokazal, da mu gre za ljudi. Če tega ne bo storil, v Zavezništvu od vlade pričakujejo, da bo naredila vse za to, da država tega zneska ne bo plačala.

Zavezništvo pričakuje prostovoljno odpoved
Poročali smo, da je okrožno sodišče v Ljubljani pred kratkim ljubljanski nadškofiji prisodilo 16 milijonov evrov odškodnine in obresti, ker ni mogla uporabljati gozdov, ki so predmet dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov. Na nadškofiji so za TV Slovenija pojasnili, da so bili pri prisojeni odškodnini pripravljeni privoliti v nekaj manj kot sedem milijonov evrov odškodnine, a se Sklad kmetijskih zemljišč z njimi ni želel poravnati za omenjeni znesek.

Po poročanju televizije nadškofija sicer od sklada skupaj zahteva 32 milijonov evrov, pri čemer se lahko vsota zaradi zamudnih obresti tudi podvoji.

V Zavezništvu od RKC-ja zato pričakujejo, da se bo tem sredstvom "prostovoljno odpovedala iz razloga, ker so davkoplačevalci ob sanaciji bank pokrili nekaj 100-milijonsko luknjo v naših bankah, ki so jo skopala njihova podjetja in cerkveni finančni hazarderji".