Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je v sredo na zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev znova razpravljala o nabavi ograje, ki stoji na slovenski južni meji. Foto: BoBo
Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je v sredo na zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev znova razpravljala o nabavi ograje, ki stoji na slovenski južni meji. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Predlagateljica seje Alenka Bratušek vztraja, da so bila pri nakupu ograje zlorabljena javna sredstva. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Miro Cerar
Cerar mora ukrepati, saj tudi on nosi odgovornost, pravi Bratuškova. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek
Počivalšek pravi, da je šlo pri nakupu ograje za podatke o državni varnosti. Foto: BoBo
Sporen nakup mejne žice?

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je v sredo na zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev znova razpravljala o nakupu ograje, ki stoji na slovenski južni meji. Del seje je bil za javnost zaprt, saj so poslanci obravnavali dokumente, ki jih je zavod za blagovne rezerve označil z oznako tajnosti.

Zavod za blagovne rezerve zanika privilegiranje
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je pojasnil, da ima gradivo oznako interno zato, ker bi njegovo razkritje lahko pomenilo visoko tveganje za varnost države, saj vsebuje podatke o tem, koliko ograje je kupila država. Te dokumente je komisija dobila, Zakrajšek pa je v javnem delu seje kategorično zanikal, da naj bi postopke izbire najugodnejšega dobavitelja ograje vodili v nasprotju z zakonom in pri tem z izločanjem drugih ponudnikov dajali prednost podjetju Minis.

Dokumenti po besedah Bratuškove odgovorne postavljajo na laž
Da dokumenti kažejo, da so prirejeni in da za največji del posla ni bil izbran najcenejši ponudnik, pa je na novinarski konferenci poudarila Bratuškova. Dejala je, da so med drugim razkrili, da v dokumentaciji manjka en ponudnik. Še bolj zanimivo je po besedah Bratuškove to, da so po koncu postopka javnega naročila v zavodu za blagovne rezerve od manjkajočega ponudnika želeli dobiti ponudbo in da so jo tudi dobili. Ponudbe, ki so jo sicer zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnili, pa v dokumentaciji ni, je še opozorila.

Ponudbe oddane pred začetkom postopka?
Bratuškova se je ob tem vprašala, kako je mogoče po koncu naročila še kar naprej zbirati ponudbe, nenavadno pa da je tudi to, da te ponudbe v dokumentaciji ni. Opozorila je, da je bil sklep o začetku postopka podpisan 25. februarja, vse ponudbe pa so bile oddane pred tem datumom.

Najbolj šokantno se ji zdi prirejanje podatkov iz ponudb, da so lahko izbrali podjetje, "ki so si ga želeli", torej podjetje Minis. Sama ocenjuje, da je več kot očitno, da je šlo za prirejanje dokumentov. Postopek nabave ograje že preučujejo tožilci, ki jim bo ugotovitve o ponarejanju dokumentov predala tudi sama.

Od premierja Mira Cerarja in koalicije pričakuje ukrepanje. Poleg zavoda za blagovne rezerve in Počivalška je po njenem mnenju za domnevne nepravilnosti namreč odgovoren tudi Cerar, ki ju ščiti.

Počivalšek: Podatek, koliko imamo žice, ne bo javen
Na navedbe Bratuškove se je odzval tudi Počivalšek. Drugače od Bratuškove ga nič od tistega, kar je slišal na sredni seji komisije, ni presenetilo. Vztraja, da je bilo vse zakonito in pregledno. "Poslanka pa bo morala svoje trditve dokazati," je dejal.

O dokumentih z oznako interno je dejal, da so bili vsi podatki v zvezi s tehničnimi ovirami posredovani, ne nameravajo pa razkriti "petletnega načrta zavoda za blagovne rezerve, ker ne bo javen podatek o tem, koliko imamo v blagovnih rezervah žice".

Umaknili bi oznako tajnosti
Po novinarski konferenci se je odzval še Zakrajšek in tudi on dejal, da bodo do konca vztrajali, da so izbrali najugodnejšega ponudnika z najnižjo ceno in najhitrejšim rokom dobave. Iz omenjenih dokumentov je to po njegovih besedah razvidno.

Bratuškova pri svojih obtožbah o ponarejanju dokumentov manipulira, saj vse obtožbe gradi na napaki, ki se je zgodila v enem od zapisnikov, je dejal. V zavodu, "glede na vso to gonjo", tudi razmišljajo, da bi umaknili oznake tajnosti, razen z dokumentov, ki govorijo o količini nabavljene ograje, saj so ti podatki zaščiteni tudi s sklepom vlade.

Sicer pa jih doslej nobena institucija še ni obvestila o nepravilnosti. Tudi ne s tožilstva, ki po navedbah Bratuškove zadevo preiskuje. Je pa zavod pred časom policiji prijavil "odtekanje" zaupnih dokumentov, povezanih z nakupom ograje.
Kriminalisti prijavo še preučujejo, so potrdili na policiji.

SD in DeSUS previdna, SMC vztraja, da je vse v redu
Na seji komisije, ki je bila v sredo, so nepovezani poslanci znova predlagali umik oznake tajnosti z dokumentov, a neuspešno. Sklepu so nasprotovali koalicijski poslanci. Po besedah vodje poslancev SMC-ja Simone Kustec Lipicer so namreč od Počivalška dobili vsa potrebna pojasnila.

A vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han meni, da če je bilo v postopku vse pregledno, ne bi smelo biti težav z razkritjem dokumentacije.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše bi moralo biti v javnem sektorju javno vse, kar ni povezano z varnostjo. V konkretnem primeru je po njegovih besedah dilema, ker gre za postopek nabave nečesa, kar je povezano z varnostjo, vendar pa mora biti preglednost zagotovljena.

KPK: Nepravilnosti smo naznanili pristojnim organom
V zvezi z nakupom ograje so se oglasili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), in sicer so se odzvali na nekatere izjave komisije, da KPK v preiskavi postopkov nabave ograje in postavitve tehničnih ovir na meji ni ugotovil nepravilnosti.
Sporočili so, da to ne drži in da je KPK med drugim zaradi suma nepravilnosti pristojnim organom predlagal uvedbo postopkov. Dodali so, da postopek preiskave nabave in postavitve tehničnih ovir na južni meji pred komisijo še ni končan in da nadaljujejo postopek preverjanja dejanskega stanja in sumov nepravilnosti.

Sporen nakup mejne žice?