Bodeča žica ob Kolpi in Osilnici je pošteno razjezila tamkajšnje prebivalce, ki se sprašujejo o smiselnosti nevarne prepreke v že tako naravno težko prehodnem ozemlju, ki je daleč od vseh glavnih prometnih tokov. Foto: MMC RTV SLO
Bodeča žica ob Kolpi in Osilnici je pošteno razjezila tamkajšnje prebivalce, ki se sprašujejo o smiselnosti nevarne prepreke v že tako naravno težko prehodnem ozemlju, ki je daleč od vseh glavnih prometnih tokov. Foto: MMC RTV SLO
Bodeča žica ob Kolpi in Osilnici
Za nedeljo, 20. decembra, bodo v zgornjem toku Kolpe in Osilnice pripravili Pohod ob žici, ki jo bodo praznično okrasili in opozorili na nesmiselnost ovire, ki otežuje vsakdanje življenje v obmejnem pasu. Foto: MMC RTV SLO

Domačini so se na nevarno ograjo z rezili zelo ostro odzvali. Zahtevajo odstranitev ograje, ki se ponekod v ozki soteski reke Kolpe vije čisto blizu mimo njihovih domov, vrtov in travnikov. V znamenje protesta bodo 20. decembra bodečo žico okrasili in organizirali Pohod ob žici.

V treh dneh zbrali dva tisoč podpisov
Vojaki so skozi vasi v občini Kostel položili že deset kilometrov nevarne ograje. Domačini temu nasprotujejo in menijo, da je povsem nepotrebna, saj že reka Kolpa in težko prehoden teren onemogočata nezakonite prehode meje. Skupina občanov Kostela je v samo treh dneh pod peticijo proti bodeči žici in za njeno odstranitev zbrala nekaj manj kot dva tisoč podpisov. Omenjeni dve obmejni občini imata skupaj le nekaj več kot tisoč prebivalcev.

"Solze nam gredo v oči"
Eden izmed pobudnikov in kostelski občinski svetnik Igor Volf o bodeči žici pravi: "Žica za obkolpske kraje pomeni nož v hrbet, z žico ni nihče nič pridobil, vsi pa smo veliko izgubili. Vedeti moramo, da so se naši kraji vedno borili proti ograjam in mejam. Solze nam gredo v oči, ko gledamo postavljanje bodeče žice v soteski reke Kolpe, ki sodi v Naravo 2000. V žici vidimo taborišče, omejitve za ribiče in lovce, konec turizma. Kdo bo kriv, če se v žico zaplete otrok in se poreže. V neposredni bližini bodeče žice so šola, vrtec in CŠOD. To je prepreka bedakov."

Obvestilo šele dva dni po postavitvi ograje
Lastnik gozda v vasi Slavski Laz Rudi Kastelic je ogorčen, ker je vojska zasedla njegov gozd in postavila ograjo brez njegove vednosti: "Žica je bila postavljena pred dvema dnevoma, obvestili so me šele danes," pravi, kot ribič pa se boji, kaj se bo zgodilo, ko bo Kolpa poplavila žico in jo odnesla s seboj, saj ograja stoji na poplavnem območju. "Če bo žica pod vodo in se bo kdo zapletel vanjo ter porezal, se lahko zgodi, da bo za vedno ostal v vodi."

Romantična poroka z žico v ozadju?
Kakšne bodo posledice bodeče žice ob reki Kolpi, pa se bojijo tudi Kovačevi iz Osilnice, saj živijo od turizma, ki je v veliki meri vezan na reko. Alenka Kovač pravi: "To je za nas velik korak nazaj, saj nam bo žica zaprla vse dostope do Kolpe. Del naše ponudbe pa sta vožnja s kajaki, rafting, gostje poleti radi zaplavajo v reki, vse več je tudi porok ob Kolpi. Ali si lahko zdaj predstavljate romantično poroko ob reki Kolpi z bodečo žico v ozadju?"

Božično-novoletni okraski za bodečo žico
V akcijo proti bodeči žici je šlo tudi Turistično športno društvo Kostel. V nedeljo, 20. decembra, bodo v znak protesta okrasili bodečo žico z novoletnimi okraski in organizirali Pohod ob žici, na pohod vabijo vse, ki menijo, da je bodeča žica nepotrebna, ker z njo begunske krize ne bomo rešili, ampak samo sebi otežili življenje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Domačini proti ograji na meji
Domačini proti ograji na meji