Foto:
Foto:

Predstavniki heraldične, zgodovinarske, oblikovalske in marketinške stroke pa niso dosegli soglasja niti o tem, ali je sploh treba zamenjati državne simbole. Udeleženci so se v glavnem strinjali le, da ima državni grb, iz katerega izhaja tudi zastava, napako, zato bi ga bilo treba popraviti.


Dobrodošli na spletnem forumu: Slovenski državni simboli

Predsednik ocenjevalne komisije DZ-ja Stane Bernik meni, da bi morali najprej doseči soglasje med vpletenimi strokami, šele nato pa bi se lahko začela razprava v javnosti.

Peter Skalar z Akademije za likovno umetnost je podprl prvonagrajeni predlog Dušana Jovanoviča in dodal, da bi bilo potrebno javnost pripraviti na spremembe. Po njegovem mnenju namreč ni opravičila, ki bi dovoljeval vztrajanje pri slabih simbolih.

Izbira novih državnih simbolov mora temeljiti na razpoznavnosti, simbolnosti, likovni kakovosti in na izpeljivosti za uporabnost drugih simbolov, je prepričan Skalar. Osnovni kriterij za presojanje je po njegovem mnenju razpoznavnost in funkcionalnost.

Zgodovinar Peter Vodopivec pa je prepričan, da sprememba simbolov ni potrebna, saj so sedanji simboli zgodovinsko utemeljeni. Po njegovih navedbah ima slovenska zastava namreč podlago v zastavi dežele Kranjske in čeprav ni idealna, ima svojo zgodovino.

Predsednik Heraldica Slovenica Jožef Lajevec se je sicer strinjal z Vodopivcem, vendar je hkrati opozoril, da bi bilo za tako pomembne spremembe, kot je sprememba državnih grbov, potrebno doseči soglasje in ne preglasovanje.

Ocenjevalna komisija se je namreč za zmagovito rešitev odločila na podlagi treh glasov proti dvema. Ob tem je dodal, da je bil član komisije Peter Pavel Klasinc, ki prihaja iz njihovega društva, proti izbranemu predlogu.

Kot je znano, se je skupina 72 poslancev s prvim podpisanim Jožefom Školčem (LDS) ob napovedanih ustavnih spremembah zavzela, da bi določilo o grbu in zastavi izločili iz ustave in ga na novo opredelili v posebnem zakonu, ki bi ga DZ sprejemal z dvotretjinsko večino.

Državni zbor je nato razpisal natečaja za oblikovanje državnega grba, zastave in simbola, na katerega je prispelo 250 rešitev. Med njimi so jih zaradi neustreznosti izločili 106. Po opravljenem natečaju in izbranih novih možnih rešitvah državnih simbolov pa so se odprla številna, tudi strokovna vprašanja, ki še niso dobila ustreznega odgovora.

Prvak SNS-a Zmago Jelinčič je po predstavitvi izbranih del tako izrazil ogorčenje nad rešitvami, ki po njegovih besedah izničujejo slovensko zgodovinsko bit.