Foto:
Foto:
Eden izmed predlogov grafik za nove slovenske simbole.

Rešitev izhaja iz simbolike barv slovenske narodne zastave, ki je oblikovana kot vodoravno poudarjena, v njenem polju pa se izmenjujejo modre, bele in rdeče proge. V sredi se izriše tradicionalni motiv Triglava, tako pa je tudi pri grbu in simbolu, je povedal predsednik komisije Stane Bernik.

Drugo nagrado je prejel Klemen Rodman iz Žirovnice, tretja nagrada pa se razdeli na Valta Jurečiča, Igorja Reharja in Gorana Tomiča ter Aleša Galičiča. Do slovenskih simbolov se bo nadalje opredeljevala ustavna komisija, potem pa še državni zbor. Podelili so še štiri častna priznanja. Na natečaj je skupaj prispelo 250 rešitev, zaradi neustreznosti z razpisnimi pogoji pa so jih izločili 106.

Jelinčič: Izničevanje slovenske zgodovinske biti
Zmago Jelinčič (SNS) je po predstavitvi izrazil ogorčenje nad izbranimi rešitvami, ki po njegovih besedah izničujejo slovensko zgodovinsko bit. Stane Bernik, sicer umetnostni zgodovinar, meni, da je prvonagrajena natečajna rešitev prava, zavrnil pa je tudi očitke, da je podobna ameriški zastavi. Pri predlogu gre namreč za "centrično kompozicijo", v sredini pa se izrisuje Triglav kot nacionalni simbol, je dejal Bernik.

Predsednik društva Heraldica Slovenica Jožef Lajevec pa je opozoril, da je komisija preučevala rešitve z oblikovnega vidika, medtem ko bi morala upoštevati zgodovinske, kulturne in vrednostne značilnosti slovenskega naroda.