Brezigarjeva zavrača očitke o slabem delu tožilstva. Foto: EPA
Brezigarjeva zavrača očitke o slabem delu tožilstva. Foto: EPA

"Tožilcev se lotiš le v primeru, če imaš grde namene."

Vinko Gorenak o predlogu novega zakona o tožilstvu.
Vrhovno državno tožilstvo
V zadnjih dveh letih se je pojavilo veliko očitkov o političnih pritiskih na delo tožilcev. Foto: MMC RTV SLO

Danes je na seji na dnevnem redu obravnava poročila tožilcev za leto 2009, ne pa novi zakon o tožilstvu in NPU.

Tone Anderlič Vinku Gorenaku.
Brezigarjeva predstavila delo tožilstva

Brezigarjeva je na seji odbora za notranjo politiko, ki je obravnaval delo državnih tožilcev za leto 2009, glede ureditve dela tožilstva na področju pregona organiziranega kriminala zatrdila, da bo nov zakon o tožilstvu, če bo sprejet tak, kot je predviden, povzročil "hude in velike spremembe in diskontinuiteto na tem področju, saj je delo skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala po zdajšnjem zakonu o tožilstvu idealno urejeno".

"Delo posebne skupine tožilcev je ustrezno"
Kot je pojasnila, se bo zdajšnja skupina za pregon organiziranega kriminala po novem zakonu ukinila, delo zdajšnjih članov te skupine bo prenehalo in njihovo delo bodo po ustanovitvi specializiranega tožilstva prevzeli drugi tožilci. "Ocenjujem, da je delo posebne skupine tožilcev ustrezno," je poudarila in dodala, da so tožilci iz te skupine, kjer so vložili kazenske akte, v 91 odstotkih dosegli zaporne kazni.

Brezigarjeva je še dejala, da so državna tožilstva lani kljub 10 odstotkov večjemu prilivu novih zadev in manjšemu številu državnih tožilcev rešila 73 odstotkov vseh prejetih zadev. Kljub temu je v celoti ostalo nerešenih 41 odstotkov korupcijskih kaznivih dejanj, 29,8 odstotka kazni vseh vrst zlorabe in 0,4 odstotka kaznivih dejanj na področju oškodovanja upnikov.

"Nadzor se odreja takrat, ko je to potrebno"
Na očitke Cvete Zalokar Oražem (Zares) glede domnevnega nadzora nad delom tožilke Branke Zobec Hrastar v primeru Patria je Brezigarjeva odgovorila, da za konkretno tožilko ni bil odrejen nadzor, in dodala: "Zgodba, ki je v medijih, je zgodba, ki ima določen namen. Dokler sem generalna državna tožilka, ne bom delala razlik med tožilci, čeprav nekateri pričakujejo, da imajo drugačen status kot drugi. Nadzor se odreja takrat, ko je potrebno, nikoli o tem ne obveščamo javnosti."

Kako dela NPU?
Predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) se je na seji spraševal, kdaj bodo predstavljeni rezultati o uspešnosti in učinkovitosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), za katerega se še ne ve, kako dela.

Ob tem je predsednik odbora poudaril, kako pomembno je, da skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala ostane in da se je z novim zakonom ne ukinja: "Tožilcev se lotiš le v primeru, če imaš grde namene, in take namene očitno ima minister za pravosodje Aleš Zalar, ki želi to skupino razpustiti, je prepričan Gorenak.

Tone Anderlič (LDS) je Gorenaku očital, da zlorablja sejo za razpravo o stvareh, ki jih sploh ni na dnevnem redu. Kot je pojasnil, je na seji na dnevnem redu obravnava poročila tožilcev za lani, ne pa novi zakon o tožilstvu in NPU.

Ali smo mafijska država?
Jožef Jerovšek (SDS) meni, da bi morali biti pri pregonu organiziranega kriminala vsi organi učinkovitejši. Dodal je, da je "nekdanji direktor policije Pavle Čelik Slovenijo opisal kot državo na pragu mafijske države, in tu je vprašanje politične volje, kako tako stanje odpraviti".

Jerovšek je tudi pozdravil odločitev tožilstva, ki želi zakon, s katerim bodo preprečili zastaranja postopkov, "tako da ne bo več mogoče, da tajkuni s podporo sedanje oblasti ne bi odgovarjali za svoja kriminalna dejanja".

Tožilstvo ima jasno strategijo
Glede trditve poslanca Jerovška, da je Slovenija mafijska država, je Brezigarjeva v izjavi po koncu seje dejala, da državni tožilci delajo v določeni klimi, ki njihovemu delu ni naklonjena, na kar opozarjajo že leta in kjer nosijo politiki svojo odgovornost. "Tožilstvo ne more normalno delovati, če se moramo ves čas zagovarjati, kako opravljamo svoje delo. Tožilstvo ima pri pregonu kriminala jasno strategijo, problem je bila v preteklosti policija, ki ni imela enake organiziranosti," je pojasnila.

O zadevi Čista lopata pa je dejala: "Zadeva ni na tem, da pade. Dokazi so bili pridobljeni zakonito, kar so zatrdili policija in državni tožilci. Pričakujem, da se bo obravnava začela, dokazi se bodo pretehtali, sodišče bo odločilo, kdo ima prav. Nimam razlogov, da ne bi verjela trudu, ki so ga tožilci vložili v to obtožnico. O izločitvi tožilke pa ne odločam jaz, o tem odloča vodja skupine." Zadeva Čista lopata, ki je danes v fazi obravnave, po njenih besedah dokazuje, da tožilstvo opravlja svoje delo.

"Tožilcev se lotiš le v primeru, če imaš grde namene."

Vinko Gorenak o predlogu novega zakona o tožilstvu.

Danes je na seji na dnevnem redu obravnava poročila tožilcev za leto 2009, ne pa novi zakon o tožilstvu in NPU.

Tone Anderlič Vinku Gorenaku.
Brezigarjeva predstavila delo tožilstva