Predsednik Liste Marjana Šarca. Foto: BoBo
Predsednik Liste Marjana Šarca. Foto: BoBo

Nekdanji predsednik vlade in zdajšnji predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec je svoje sporočilo javnosti objavil prek digitalnega družbenega omrežja Facebook.

Šarec ima občutek, kot da obstoječa vlada deluje že pol leta. "Toliko se je namreč nabralo v tem času takšnih in drugačnih čudnih pripetljajev, ki jih težko dojemamo kot naključje," je prepričan.

"Ko je vlada začela delati, smo verjeli, da bo vse moči usmerila v reševanje epidemije, in zato smo tudi želeli biti konstruktivni, in ne politizirati ali kakor koli drugače preusmerjati pozornosti pri boju z epidemijo. A glej ga zlomka, vlada je sama oziroma stranka SDS (tri koalicijske partnerice se še sprašujejo, kam so pravzaprav padle oziroma v kaj so se pustile speljati) takoj pokazala, da ima obilo časa za ukvarjanje z veliko drugih zadev," je navedel.

Večina opozicije podpira preiskavo, a podpisov še ni dovolj
Vlada ukinila krizni štab za obvladovanje epidemije koronavirusa

Med drugim je omenil, da je vlada ustanovila "krizni štab, ki je bil seveda nezakonit, zato ga je v zavetju noči razpustila pod pretvezo, da je vlada postala operativna". "A to bi še nekako razumeli kot napako in poskus učinkovitosti," je dodal.

Dotaknil se je tudi kupovanja mask in druge zaščitne opreme. "Dnevno smo spremljali tekmovanje za najskladiščnika. Dva ministra sta skakljala okoli tovornjakov in se nastavljala fotoaparatom, ob vsaki pošiljki posebej," je zapisal, ob tem pa spomnil, da smo nato "izvedeli, da imata oba ministra takšne in drugačne povezave s podjetji".

"Ko so začela deževati vprašanja o družinskih povezavah, kar naenkrat nobeden od njiju ni bil pristojen ne za certifikate, ne dobave, pravzaprav ju sploh ni bilo zraven," je zapisal. Omenil pa je še visoko ceno prevoza opreme, ki jo je pripeljalo podjetje Joca Pečečnika.

Počivalšek: Ne gre za papirnate maske, ampak za netkano blago

Dotaknil se je tudi kakovosti zaščitne opreme in trditev, da so bili izdelki testirani v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kjer pa so zanikali, da bi te izdelke testirali, "namreč, papirnate prtičke in kuhinjske elastike". Zaradi vsega navedenega je po njegovem "logično in edino pravilno, da je LMŠ predlagala preiskovalno komisijo".

Vlada zamenjala tri člane v nadzornem svetu RTV Slovenija

Obregnil se je tudi v ravnanja stranke SDS, ki da "napada nacionalno RTV-hišo, posledično je zamenjala že tri člane nadzornega odbora s 'pravimi in našimi'". "Piše depeše v tujino, za katere ni nihče odgovoren, niti zanje ni nihče vedel," je zapisal Šarec in ob tem omenil, da je premier Janez Janša poobjavil tvit s sporočilom, da je vlada poslala depešo.

Anže Logar o pismu, ki ga je vlada poslala v Strasbourg: Ne gre za depešo

Šarec tudi ne verjame, da notranji minister Aleš Hojs 14 dni ni vedel, da so policisti zaradi alkoholiziranosti kaznovali njegovega državnega sekretarja. "Ministrom te vlade je vse težje kaj verjeti, še manj jim zaupati," meni Šarec.

Omenil je tudi plakate SDS-a po državi s fotografijami iz tujine, s katerimi po njegovem "jasno kažejo, da se proti virusu bori samo stranka SDS, druge tri so dobre malo za zraven, da bodo krive, ko bo šlo kaj narobe".

Breznik obžaluje: Popil je dva viskija z darovalcem čebule

Opozoril je, da gospodarstvo že čuti ogromne posledice in tudi dvomi o učinkovitosti protikoronskega megazakona, ki je "v praksi težko izvedljiv oziroma prinaša številne težave", bo pa zaradi njega po koncu krize država zadolžena za dodatne milijarde.

Vladi v slogu njenega govorca Jelka Kacina sporoča: "Uživajte, dokler še lahko!"