Predsedniku SDS-a se pri podobnem pozivu (zaenkrat) ni pridružil noben politični akter. Foto: EPA
Predsedniku SDS-a se pri podobnem pozivu (zaenkrat) ni pridružil noben politični akter. Foto: EPA
Janša pozval ljudi, da nezadovojstvo pokažejo na ulicah
Zbor za republiko

Predsednik SDS-a je na ponedeljkovem forumu Zbora za republiko z besedami "tako se mi zdi, da bo treba nekatera poglavja in lekcije izpred 20 let ponoviti, in pričakjuem, da se spomladi vidimo na slovenskih trgih in ulicah," sprožil številne odzive. V TV Dnevniku jih je zbrala novinarka Petra Bezjak.

Današnje razmere so drugačne kot pred dvajsetimi leti, ko je bilo več spontanega organiziranja civilne družbe, pa meni predsednik države Danilo Türk, ki ne verjame, da je širše mobiliziranje civilne družbe v tem trenutku mogoče. "Razprava, ki se ta čas vodi, je logična za ta trenutek, v katerem smo, za razmerje in za potek odnosov med strankami pri nas."

Prvi se je na izjavo z zapisom na socialnem omrežju Twitter odzval pravosodni minister Aleš Zalar: "Če je kdo izgubil kompas, ga je Janša z javnim pozivom, naj mu ulica pomaga prevzeti oblast. Kot pred 20 leti. Torej z orožjem? Da te kap." Ostre so tudi besede predsednice LDS-a in notranje ministrice Katarine Kresal:"To ni poziv k pomladi, ampak je to pot v ledeno dobo demokracije. Izjava Janeza Janše je neodgvorna, ker poziva v destabilizacijo razmer."

V Zaresu menijo, da vlada deluje dovolj dobro in da prevrati niso potrebni. "Takšne izjave od Janeza Janše smo že slišali. Klasični marksistični determinizem: ekonomska kriza, socialna kriza, prevrat. Jaz sem prepričan, da je slovenska družba sposobna najti demokratične odgovore na krizo," tako pravi predsednik DZ-ja Pavel Gantar, sicer član stranke Zares.

V največji vladni stranki pravijo, da je "pomlad je lep letni čas, a ne za proteste." Vodja SD-jeve poslanske skupine Bojan Kontič meni, da je "opozicija sestavni del demokracije in deluje v parlementu in lahko na napake opozori."

Janševa izjava je njegove opozicijske kolege presenetila. "Moje mnenje je, da je pomladni trojček umrl in Slovenska ljudska stranka bo v prihodnjo pomlad vstopila kot samostojna stranka," je za TV Dnevnik dejal njen predsednik Radovan Žerjav. Dvom v učinkovitost morebitnih demonstracij je izrazil tudi prvak SNS-a. Te, kot pravi, ne bi bile rešitev. A teh nima niti vlada, je med drugim dejal Zmago Jelinčič Plemeniti.

Janša pozval ljudi, da nezadovojstvo pokažejo na ulicah
Zbor za republiko