Vlada dela slabo, je bilo sporočilo javne tribune Zbora za republiko. Foto: MMC RTV SLO
Vlada dela slabo, je bilo sporočilo javne tribune Zbora za republiko. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša (SDS) na javni tribuni Zbora za republiko, kjer je med drugim dejal, da je čas za drugo republiko, ki lahko pride le tako, da se znova zgodi slovenska pomlad.
Virant in Zalar o slovenskih "brezpotjih"
Zbor za republiko
Zbor za republiko na javni tribuni

Gregor Virant je oceno prvega leta vlade izrekel na javni tribuni Zbora za republiko, nato pa še v oddaji Odmevi, kjer se je soočil s članom LDS-a in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem.

Ena stran neznosno besediči....
Virant "lahkotnost besedičenja" vidi v praznih obljubah premierja Boruta Pahorja, ki je po njegovem mnenju do zdaj izpolnil le dve, redne obiske na slovenskih železnicah in čiščenje kopačk slovenskim nogometašem. Po drugi strani je medtem ko gre državi vedno slabše, po Virantovem mnenju Pahor politično kadroval in ni vodil konsenzualne politike, kot je obljubil. Prepričan je, da vlada nima strategije.

Druga je neznosno kritizerska
Zalar Virantove besede označuje za "lahkotnost kritizerstva", in pravi, da vlada ima kompas in pozna svojo pot, ki jo uveljavlja od vsega začetka. Viranta je opomnil, da je prava pot tudi pravna pot in da si vlada prizadeva za pravno in socialno državo. Dejal je, da vlada v ospredje postavlja socialno komponento in da je veliko storila za zmanjševanje brezposelnosti in socialne subvencije.

Po Zalarjevem mnenju velik del krivde za zdajšnje stanje nosi prejšnja vlada, ki se ni lotila strukturnih sprememb. Te naj bi bilo treba uveljavljati v času rasti, zdaj pa se mora s tem spopadati Pahorjeva vlada. Gre zaodziv na Virantove besede, da vladadela slabo, da je preveč zadolžila državo, da so gospodarski kazalci uničujoči, brezposelnost pa previsoka.

Po Virantovem mnenju je državo v času, ko so plače tako nizke, da veliko delavcev živi na robu revščine, norčevanje iz ljudi, kar Zalar zavrača, saj se vlada prav zdaj pogaja o zvišanju minimalne plače.

Spet o Erlovem odlikovanju
Med temami s tribune Zbora za republiko, o katerih sta spregovorila tudi Virant in Zalar sta bila tudi Ertlovo odlikovanje in arbitražni sporazum. Virant je Zalarju, potem ko je ta spomnil ,da vlada ni odločala o odlikovanju, ker je to v pristojnosti predsednika države, očital, da je narobe prav to, da "vi nimate mnenja o tej zadevi, mi jo pa imamo". Virant je ponovil že znano stališče o neprimernosti odlikovanja osebe, ki je bila zadnji notranji minister in vodja tajne službe ter dejal, da je to dejanje v očeh večine Slovencev zavržno.

Zalar je dejal, da ima predsednik svoje svetovalce, ki mu pomagajo pri odločanju in dodal, da ne bi bilo primerno, da bi se kot minister izrekal o pristojnosti drugega državnega organa.

Slaba ali dobra stran arbitražnega sporazuma
Sogovornika imata nasprotna stališča tudi o arbitražnem sporazumu. Virant vladi očita, da se ni posvetovala z opozicijo in upoštevala mnenj uglednih javnih osebnosti, kar Zalar zavrača in zatrjuje, da se vlada je posvetovala, tudi s Francetom Bučarjem, ki ga je kot enega izmed pomembnih mnenjskih voditeljev izpostavil tudi Virant.

Virant je tako prepričan, da vlada državo vodi v smeri, ko bomo "v svet hodili preko tujega morja", Zalar pa zatrjuje, da so zadeve še odprte, saj se je vlada dogovorila le o postopku reševanja problema, medtem ko je odprta tudi možnost bilateralnega reševanja problematike.

Vlada mora stati za svojimi besedami
Člani zbora za republiko so sesicer popoldne sešli na javni tribuni. Zbor jo je organiziral, ker želijo sporočiti, da vlada dela slabo. Gregor Virant izpostavlja, da je država še vedno globoko v krizi, da je gospodarska rast nizka in da je država med najbolj zadolženimi v Evropski uniji.

Vlada bi morala ponuditi jasno strategijo vodenja države in definirati cilje, ki jih namerava doseči do konca mandata, nato pa naj za temi cilji tudi stati, je po poročanju Petre Bezjak na javni tribunidejal Virant. izpostavil je tudi, da reševanje mejnega vprašanja s Hrvaško nima podpore niti v lastnih vrstah in ponovno opozoril na neprimernost podelitve državnega odličja Tomažu Ertlu.

Nezadovoljen je tudi Dimitrij Rupel, ki meni, da je treba vzpostaviti "neko ravnotežje v tej slovenski družbi. Zaenkrat se mi zdi, kot da ostajajo znaki, da smo tam, kjer smo nekoč bili. Mislim, da je potrebno pač povedati tisto, kar je potrebno povedati, da je položaj neznosen in da se sliši tudi druga stran", je dejal nekdanji zunanji minister.

Kos: Imamo krizo duhovne nadstavbe
Javne tribune so se udeležili tudi predsednik SDS-a Janez Janša, predsednik SLS-a Radovan Žerjav ter druga znana imena slovenskega političnega in kulturnega življenja. Akademik Janko Kos je dejal, da imamo poleg gospodarske krize tudi "krizo duhovne nadstavbe", za katero se skriva to, kar je filozof Friedrich Nietze imenoval nihilizem. Ta kriza je sicer svetovna, a je v Sloveniji še hujša kot drugod, saj se zanjo skriva "pretekla izkušnja komunistične ere, ki je močno prizadela slovensko duhovno tradicijo".

Makarovič: Vlada je proti ideji konkurence
Po mnenju Mateja Makaroviča je eden temeljnih ciljev vlade naperjen proti ideji konkurence, in to ne le konkurence v gospodarskem smislu, ampak "konkurence v svetu idej, v svetu načinov mišljenja, v svetu političnih rešitev." Teolog Ivan Štuhec je opozoril na nizko stopnjo državljanske zavesti, stanje pa se po njegovem ne bo spremenilo na bolje, dokler se bo ta zavest gradila na preteklem sistemu.

Janez Janša (SDS) na javni tribuni Zbora za republiko, kjer je med drugim dejal, da je čas za drugo republiko, ki lahko pride le tako, da se znova zgodi slovenska pomlad.
Virant in Zalar o slovenskih "brezpotjih"
Zbor za republiko
Zbor za republiko na javni tribuni