Zdaj, ko so psi znova v tropu, lahko spet napadejo, menijo strokovnjaki. Foto: NN
Zdaj, ko so psi znova v tropu, lahko spet napadejo, menijo strokovnjaki. Foto: NN
Milan Pogačnik
Milan Pogačnik odločitev za vrnitev psov lastniku zagovarja z besedami, da so se ravnali po navodilu sodišča. Foto: DZ

Sam osebno, če bi bil pred izbiro, bi se zagotovo, kljub ljubezni do živali, odločil za usmrtitev, kajti takrat, kadar tehtaš med varnostjo za pasje in človeško življenje, enostavno izbire ni in je ne sme biti.

Borut Sajovic
Napadalna psa vrnjena lastniku

Pred tremi leti je javnost razburila novica, da so trije bulmastifi v Ljubljani napadli mimoidočega. Zdaj so vsi trije psi iz prevzgoje že vrnjeni v oskrbo lastnika.

Spomnimo, da so usodnega dne pred dobrimi tremi leti trije psi mimoidočega Tržičana Stanislava Megliča ogrizli po vsem telesu, pri čemer so mu nadlaket desne roke praktično odgriznili. Meglič je na bolniški preživel leto dni, zadnji dve leti pa v službo zaradi poškodb hodi le za polovični delovni čas.

Pogačnik se sklicuje na sodišče, a to vrnitve ni naložilo
V tem času so bili vsi trije bulmastifi v prevzgoji v zavetišču. Že pred dvema letoma je bil lastniku eden od njih vrnjen, nedavno pa je kmetijsko ministrstvo odločilo, da se mu vrne tudi druga dva psa, poroča TV Slovenija. Odločbo o vrnitvi je podpisala pravna služba ministrstva, ki ga vodi Milan Pogačnik. Ta trdi, da so zgolj spoštovali odločitev upravnega sodišča, a TV Slovenija opozarja, da je sodišče naložilo le vnovično odločanje o smotrnosti usmrtitve, ki so jo trikrat zahtevali veterinarji, in da vrnitve psov ni odredilo.

Pri tem se zastavlja vprašanje, kakšno je pri tem osebno stališče ministra Pogačnika, ki je po izobrazbi veterinar. A pravega odgovora iz njegovih ust ni: "Zelo rad bi vam ga podal, vendar, žal, bi celo rekel, da ga ne smem, ker pač moram vztrajati pri tem, kar je odločilo ministrstvo."

Meglič ne skriva razočaranja nad državo
In kako odločitev ministrstva komentira poškodovani Meglič? "Država je vrnila te morilske pse, zveri lastniku, ki jih je vzgojil ... Vrnjeni so v trop, kar je bil tudi eden od pogojev, da se je to zgodilo in da so se vedli, kot so se vedli."

Večina strokovnjakov meni, da psi lahko znova napadejo, zato vrnitve lastniku sami ne bi podpisali. "Tudi zaradi njegove varnosti ne bi tega podpisal, ker se ljudje ne zavedajo, da so določene okoliščine, ko se pes lahko obrne proti svojemu človeku ... Lahko, da so se v tem času spremenili, jaz že nekaj časa psov nisem videl, ampak težko verjamem," je zadevo komentiral kinolog Jože Vidic, ki je tudi urednik revije Moj pes.

Sajovic: Pse bi bilo treba usmrtiti
Tudi Borut Sajovic, veterinar, bolj znan kot vodja poslanske skupine LDS-a, bi se, kot pravi, kljub ljubezni do živali zagotovo odločil za usmrtitev, "kajti takrat, kadar tehtaš med varnostjo za pse in za človeško življenjem enostavno izbire ni in je ne sme biti".

Sicer pa naj bi za vrnitev psov med drugimi lobirala Pogačnikova državna sekretarka, še navaja TV Slovenija in dodaja, da naj bi se pri lastniku vseh treh psov zdravilo precej vplivnih ljudi. Je namreč zdravnik.

Sam osebno, če bi bil pred izbiro, bi se zagotovo, kljub ljubezni do živali, odločil za usmrtitev, kajti takrat, kadar tehtaš med varnostjo za pasje in človeško življenje, enostavno izbire ni in je ne sme biti.

Borut Sajovic
Napadalna psa vrnjena lastniku