Skrbnik nevarnega psa mora z njim opraviti šolanje in nato potrdilo predložiti pristojni veterinarski organizaciji. Foto:
Skrbnik nevarnega psa mora z njim opraviti šolanje in nato potrdilo predložiti pristojni veterinarski organizaciji. Foto:
Kot predvideva zakon, bi morali biti psi na javnih mestih na povodcih. Foto: RTV SLO

Zakon na primer definira kot nevarnega tistega psa, ki je neizzvano enkrat ali večkrat ugriznil, napadel ali se napadalno vedel do človeka oziroma živali. Skrbniki psov, ki so označeni za nevarne, morajo zagotoviti fizično varstvo psov, in sicer s povodcem ali nagobčnikom, lahko jih zaprejo v pesjak ali v ograjen prostor z ograjo, visoko najmanj 1,8 m in obesijo svarilni znak.

Nevarni psi morajo obvezno skupaj z lastnikom opraviti šolanje, hkrati pa ti psi ne smejo biti zaupani v vodenje osebam, mlajšim od 16 let.

Za nevarne spe ne štejejo službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz ali napad je posledica izvajanja službene dolžnosti, in psi, ki so napadli človeka, ki je prišel k njim za označeno ograjo.

Veterinar lahko usmrti psa
Dodan je pogoj, da morajo skrbniki psov na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psov, tako da so ti na povodcu. Največ prahu je dvignil člen, ki pravi, da lahko veterinar usmrti psa, ki je povzročil človeku hude poškodbe. Te mora potrditi zdravnik.

Za vse kršitve so predvidene visoke kazni, tudi več tisoč evrov. Spreminjanje zakona so spodbudili napadi treh bulmastifov, ki so hudo ranili Tržičana.

Ana Jurišič