Vreme jo je tokrat zagodlo predvsem voznikom na Notranjskem, Primorskem in Dolenjskem. Foto: BoBo
Vreme jo je tokrat zagodlo predvsem voznikom na Notranjskem, Primorskem in Dolenjskem. Foto: BoBo
Sneg
Burja, sneg in zameti pred cestninsko postajo Postojna. Foto: Barbara Renčof

Primorsko avtocesto so med priključkoma Postojna in Senožeče ponovno odprli v obe smeri, prav tako hitro cesto Razdrto-Nova Gorica. Je pa primorska avtocesta zaradi burje že od četrtka zvečer zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina v predoru Kastelec proti Ljubljani. Promet je preusmerjen na izvoz Kastelec in po vzporedni cesti do priključka Kozina.

Vodja tehnične službe Družbe za avtoceste Andrej Sever je za STA sicer pojasnil, da je vidljivost proti Primorski izjemno slaba - na določenih območjih je zmanjšana tudi na manj kot pet metrov, zato se je že prej zgodilo več zdrsov vozil in manjših nesreč. Sever je še pojasnil, da so sunki vetra nenadni, zato snežna megla v trenutku zajame cesto.

Hitra cesta Razdrto - Nova Gorica je ponovno odprta v obe smeri. Velja pa med priključkom Selo in razcepom Nanos zaradi burje prepoved 2. stopnje - promet je tako prepovedan za camp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami in hladilniki.

Ponekod na Primorskem, predvsem med Logatcem in Kozino, pa je promet še vedno oviran zaradi močne burje in snežnih nanosov.


Promet je že nekoliko sproščen tudi na magistralni cesti po Vipavski dolini - na regionalni cesti Razdrto-Vipava-Ajdovščina-Selo-Nova Gorica je tako promet prepovedan le še za tovorna vozila do 3,5 ton in avtobuse. Še vedno pa je zaprta cesta Tri Hiše-Volčja Draga zaradi burje in podrtega daljnovoda.

Zahtevne razmere na Dolenjskem
Na dolenjskih, posavskih, belokranjskih in kočevskih cestah so vozne razmere zaradi obilnega sneženja zahtevne, a policisti o večjih posebnostih ne poročajo.

Na terenu je tudi več kot 200 ekip zimske službe novomeškega CGP-ja, ki ceste plužijo in posipavajo.

Na dolenjski avtocesti v smeri Novega mesta pa občasno nastajajo krajši zastoji na večih odsekih zaradi povečanega števila tovornih vozil.

Delna prepoved tovornega prometa
Meje z Italijo, Madžarsko in Avstrijo so odprte brez omejitev, medtem ko na meji s Hrvaško za priklopnike in polpriklopnike veljajo omejitve.

Zaradi snega pa priklopnike in polpriklopnike še vedno izločajo na avtocestah Ljubljana-Obrežje in Maribor-Ptuj, so sporočili z Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Zaradi snežnih razmer so zaprte številne šole. Seznam si lahko ogledate TUKAJ.

Na drugih odsekih avtocest na Štajerskem, Gorenjskem in v osrednjem delu države pa snega in z njim povezanih težav v prometu praktično ni.

Primorska avtocesta zaradi zametov zaprta
Burja in sneg povzročata težave
Primorska avtocesta zaradi zametov zaprta
Burja in sneg povzročata težave