Po mnenju ministra Zvera noveli ne bosta ogrozili javnega šolstva. Foto: RTV SLO
Po mnenju ministra Zvera noveli ne bosta ogrozili javnega šolstva. Foto: RTV SLO
Poslanci o zdravstvenem varstvu
Vlada stoji za šolskimi zakoni

Državni zbor je po skrajšanem postopku sprejel novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki urejavišino nadomestil, ki jih morajo zavarovalnice plačevati izvajalcem zdravstvenih storitev za posredovanje podatkov o zavarovancih, za katere storitev so opravili.

Vroča razprava o šolski zakonodaji
Koalicijski poslanci so podprli vladne spremembe šolskih zakonov, opozicijski pa jim nasprotujejo. Uvedbi drugega tujega jezika ne nasprotujejo, pravijo pa, da je premalo domišljena. Poslanci so razpravljali tudi o tem, ali se bodo šole in vrtci združevali v vzgojno-izobraževalne centre ali javne zavode.

Največ prahu dviga financiranje
Podobno kot večina strokovne javnosti tudi opozicija nasprotuje predlaganemu stoodstotnemu financiranju zasebnih šol in vztraja pri 85-odstotnem. Opozicija vladni predlog vidi kot razgradnjo javnega šolstva in ob neupoštevanju njihovih pripomb ne izključuje naknadnega zakonodajnega referenduma. Podobno razmišljajo tudi v sindikatu vzgoje in izobraževanja.

Opozicija nasprotuje tudi temu, da bi med cilje osnovnošolskega izobraževanja zapisali razvijanje podjetnosti, predlagajo pa športno vzgojo trikrat na teden. Po njehovem predlogu bi črtali tudi člen, ki govori o šolskem redu.

Zver: Zakona ne ogrožata javnih šol
Minister za šolstvo Milan Zver kljub očitkom opozicije in stroke vztraja, da bosta obe noveli pozitivno prispevali h kakovosti in organiziranosti slovenskih šol in da s temi spremembami v nobenem primeru ne ogrožajo javnih šol.

Poslanci o zdravstvenem varstvu
Vlada stoji za šolskimi zakoni