Težave so se na kmetijskem ministrstvu začele z afero bulmastifi, ki je izbruhnila v prvih dneh februarja. Foto: MMC RTV SLO/DZ
Težave so se na kmetijskem ministrstvu začele z afero bulmastifi, ki je izbruhnila v prvih dneh februarja. Foto: MMC RTV SLO/DZ

KGZS za MMC:
Kandidat za funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mora imeti poleg strokovnega znanja tudi vodstvene sposobnosti, saj je kot minister med drugim odgovoren za izvajanje programa dela in finančnega načrta. V nadaljevanju mora dobro poznati tudi sistem delovanja na ravni Evropske unije. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije si želi, da bi novi minister upošteval predloge in pripombe nevladnih kmetijskih organizacij ter preostale strokovne javnosti pri pripravi zakonodaje, vezane na kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in razvoj podeželja.
Kmetijstvo
KGZS za MMC: Z obzirom na obseg del in nalog kmetijskega ministrstva, ki jih izvaja skupaj z organi v sestavi, bi bilo nujno, da se spremeni Zakon o Vladi Republike Slovenije, ki določa samo enega sekretarja na ministrstvo. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije meni, da bi moralo imeti vsako področja (kmetijstvo, gozdarstvo in prehrana) svojega sekretarja. Foto: MMC RTV SLO

Ministrska funkcija je politična in oseba, ki jo opravlja, je posledično politik. Poznavanje področja, ki ga minister vodi, je za nas v LDS-u izjemno pomembna.

Borut Sajovic, LDS, za MMC v odgovoru na vprašanje, kakšnega kandidata si želijo v stranki.

V poslanski skupini DeSUS-a menimo, da mora na čelo ministrstva stopiti predvsem odločen človek, z jasno vizijo vodenja, ki bo znal usklajevati delo znotraj svojega resorja v korist slovenskega kmetijstva, ki bo znal izbrati sposobno ekipo in ki ne bo dopuščal izsiljevanja različnih interesnih skupnosti, kot je npr. sindikat slovenskih kmetov, Kmetijsko-gozdarska zbornica, Sklad kmetijskih zemljišč in navsezadnje določene opozicijske stranke, ki si lastijo primat na področju slovenskega kmetijstva.

Joško Godec, DeSUS za MMC

Ni važno, kakšnega ministra si želijo stranke ali drugi politični subjekti, edino merilo bi smelo biti, da je kandidat do te mere tudi strokovno podkovan z nujno potrebno politično izkušnjo, predvsem pa, da se izjemno zavzema za dejanski kvalitativni premik na tem področju (ne pa za kakršne koli politične ali druge lovorike).

Poslanec madžarske narodne skupnosti Lászlo Göncz za MMC

Zelo dobro je, da je minister politik, saj je brez političnih izkušenj težko voditi politiko na zahtevnih področjih. Vendar pa je zelo priporočljiva strokovna podlaga oz. poznavanje stroke. V SLS vidimo na čelu MKGP-ja človeka, ki se bo resorju lahko v celoti posvetil in ki bo poznal glavne težave slovenskega kmeta ter jih tudi znal reševati, ki bo poznal delovanje ustroja državne uprave in ki bo znal iz strokovnjakov na MKGP-ju sestaviti uspešno ekipo, ki bo bila sposobna uresničevati politične cilje za dobro vseh panog, povezanih s tem resorjem.

Franc Bogovič, SLS, za MMC

V poslanski skupini SNS-a si želimo dobrega ministra, ki naj bo tudi strokovnjak in ki bo predvsem znal okoli sebe izbrati ustrezne strokovne osebe.

Zmago Jelinčič, SNS, za MMC

Začelo se je z afero Baričevič, nadaljevalo s politično trgovino in odstopom Milana Pogačnika. A njegovega naslednika po mesecu dni še ni. Rezultat: kmetijski resor je ohromljen.
Premier Borut Pahor pri iskanju kandidata za kmetijskega ministra do zdaj ni bil najbolj uspešen, saj so ga (vsaj uradno) zavrnili že trije, ki so bili v igri za kandidaturo: poslanec SD-ja in župan Kočevja Janko Veber, prodekan biotehniške fakultete Janez Hribar in direktor mariborskega območnega urada veterinarske uprave in izredni profesor na mariborski fakulteti za kmetijstvo Igor Vojtic.

Sindikat kmetov: Dialog stoji že od februarja
Čeprav zadnje dni kmetijskemu ministrstvu začasno načeluje minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, je predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič v nedavnem intervjuju za MMC opozoril, da dialog s predstavniki kmetijskega resorja tako rekoč stoji že od izbruha zadeve z bulmastifi, torej od 2. februarja. Zatrdil je, da je to skrb vzbujajoče.

PREBERITE VEČ:
V kakšnem stanju je slovensko kmetijstvo in kaj vse čaka novega ministra? Preberite MMC-jev intervju s predsednikom sindikata kmetov Romanom Žvegličem.


Da stanje, v katerem se se je v teh okoliščinah znašlo slovensko kmetijstvo in gozdarstvo, ni rožnato, so za našo spletno stran zdaj potrdili tudi v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Pri tem so opozorili, da dolgo iskanje kandidata ni edini problem, vezan na kmetijski resor. Skrbi jih namreč še, da predsednik vlade išče zgolj Pogačnikovega naslednika, ne pa tudi državnega sekretarja (spomnimo: Sonja Bukovec je to funkcijo zapustila zaradi vpletenosti v afero Baričevič). »Oba bosta morala ob prevzemu ministrstva prevzeti vso odgovornost do delovanja organov v sestavi ministrstva in se nujno čim hitreje lotiti reševanja velike socialne krize kmetijstva in kmetov, ki že leta in leta ne pokrivajo stroškov prireje in pridelave,« so poudarili.

KGZS: Z novo strategijo razvoja kmetijstva ne moremo več zavlačevati
Po njihovih besedah se bo moral novi minister čim hitreje lotiti priprave nove strategije razvoja slovenskega kmetijstva, ki bo dala jasne usmeritve, kako naprej: »Na tak dokument, ki bo tudi podprt s finančnimi viri, čakamo že več kot deset let in zato je tudi sam razvoj kmetijstva in podeželja upočasnjen oziroma onemogočen

Glede na nastali položaj, se vsekakor zastavlja vprašanje, zakaj se postopek iskanja novega ministra tako vleče. Pahor pravi, da zato, ker želi dobiti najboljšega kandidata. Kaj pa pravijo poslanci?

SD in LDS zaupata Pahorju
Bojan Kontič, SD, je s svojimi besedami podprl predsednika vlade in svoje stranke, saj je spomnil, da je iskanje nekoliko oteženo, ker bo moral novi minister nadaljevati svoje delo na področju, ki je zelo zahtevno in poleg izziva vsakemu kandidatu predstavlja tudi visoko stopnjo tveganja. »V teh razmerah je težko predlagati ustreznega kandidata, prepričani pa smo, da bo predsednik kmalu povedal svoj predlog,« je prepričan.

Podporo prizadevanju premierja je pri iskanju kandidata v pogovoru za MMC izrazil tudi Borut Sajovic, LDS, ki je zatrdil, da želi Pahor v vlado na ta način povabiti dobrega poznavalca resorja. To, da novega ministra še ni, ga ne skrbi, ker zaupa v Gjerkeševo delo. »Poleg tega je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot del javne uprave dolžno opravljati svoje delo samostojno in strokovno v okviru in na podlagi ustave in zakonov tudi v takšnem vmesnem obdobju in svoje delo na ministrstvu tako tudi opravljajo,« je pometel z zaskrbljenimi mislimi nekaterih vpletenih, denimo sindikata kmetov.

Sajovic je sicer na koncu vendarle priznal, da bo treba imenovanje izpeljati v doglednem času, ker do tedaj od ministrstva ne gre pričakovati, denimo, predlogov sprememb sistemske ali organizacijske narave.

DeSUS: Vse skupaj zapleta prioriteta razreševanja afere bulmastifi
»Biti minister v sedanjih razmerah, ki vladajo v Sloveniji, je izjemno zahtevno in nehvaležno delo. Še posebej, če že vnaprej dobiš postavljen pogoj, da boš moral poleg vodenja tako zahtevnega resorja, kot je kmetijstvo, prioritetno reševati tragične dogodke, ki so razburkali slovensko javnost," pa je na naše vprašanje, kaj botruje tako dolgemu iskanju kandidata, odgovoril Joško Godec, DeSUS. Zatrdil je, da je stanje brez pravega ministrstva slabo in da je treba človeka, ki ga bo vodil, poiskati čim prej. Kmetijsko ministrstvo je namreč po njegovih besedah eno najpomembnejših, saj njegovo neučinkovitost občuti vsa država.

Odgovorov Zaresa nismo prejeli.


Poslanec madžarske narodne skupnosti: Resor zahteven zaradi preteklih napak
In kako na dolg postopek iskanja gleda poslanski predstavnik manjšincev Lászlo Göncz? Prepričan je, da je tako zaradi napak, storjenih v okviru tega resorja v preteklih dveh desetletjih. Kot pravi, je bilo v tem času veliko zamujenega, tako pa je bilo po njegovem mnenju zato, ker Slovenije, gledano na splošno, ne sestavljajo agrarno usmerjene regije.

»Zaradi tega so najkrajšo potegnili Pomurje, del Štajerske, Dolenjske in Bele krajine, kjer je kmetijska panoga v preteklosti veljala za prioritetno dejavnost. To se lepo vidi v njihovem prestrukturiranju gospodarstva, kjer je zaslediti večje vrzeli. Nedvomno je torej to področje zaradi zamujenih možnosti v preteklosti precej zahtevno, z malo možnostmi za hitro doseganje rezultatov, kar je pri sprejemanju kandidature kmetijskega ministra poleg aktualnih političnih vprašanj pomemben dejavnik,« je še dejal za našo spletno stran.

SDS: Vprašanje kmetijskega ministra še najmanjši problem te vlade
Na temo iskanja kmetijskega ministra smo se pogovarjali tudi s predstavniki opozicijskih strank. V SDS-u so zatrdili, da je vprašanje kmetijskega ministra, »ki ga premier nikakor ne more najti«, še najmanjši problem sedanje vlade, in da hujšo vrzel v resnici predstavljajo ministri, ki svojih dolžnosti ne opravljajo v javnem interesu, temveč interesu posameznih lobijev. Pri tem imajo v mislih zlasti notranjo ministrico Katarino Kresal, čeprav se jim zdi situacija težavna na širši ravni in je »problem Pahorjeva vlada v celoti«.

SLS: Kadrovski nabor SD-ja premajhen
In če SDS torej meni, da kmetijski resor ta trenutek ni tisti problem, ki bi bil vreden širše razprave, za SLS tega ni mogoče reči, saj se je Franc Bogovič v pogovoru za MMC na to temo zelo kritično in na široko razgovoril. »V SLS močno obžalujemo, da je ta kmetijsko ministrstvo praktično že več kot en mesec brez vodstva, kar se zagotovo občuti, dejansko pa je tudi v času afere bulmastifi bilo 'paralizirano'. Še vedno smo sredi gospodarske krize, ki je verjetno zelo prizadela kmetijsko panogo, zato poudarjamo, da je nujna naloga predsednika vlade v teh dneh, da najde resnega kandidata in da DZ potrdi odgovornega ministra. Verjamem, da ni lahko najti primernega človeka, vendar časa za predolgo odločanje preprosto ni,« navaja poslanec SLS-a. Hkrati opozarja, da se približujejo evropska pogajanja o novi finančni perspektivi za kmetijsko politiko in da se je treba zavedati, da kmetijski resor v Sloveniji porabi skoraj tretjino proračunskih sredstev. »Če bo prišlo do zamud v realizaciji tega programa in bo s tem posredno povzročena škoda slovenskemu kmetijstvu, bo moral odgovornost sprejeti sam predsednik vlade,« je zagrozil.

Kandidata po njegovem še vedno ni zato, ker kadrovski nabor največje koalicijske stranke, torej SD-ja, le ni tako zelo velik. Najti je namreč treba človeka za prevzem enega najbolj kritičnih ministrstev v državi, ki je obenem izjemnega pomena za prihodnjo sposobnost slovenske samooskrbe s hrano, je opomnil.

SNS: Kmetijsko ministrstvo bo normalno zaživelo šele z odhodom Kresalove
V SLS-u imajo torej o kritičnosti situacije na ministrstvu veliko povedati, Zmago Jelinčič, SNS, pa je v pogovoru za MMC zatrdil, da so kmetijski resor na tla spravili prav člani ljudske stranke. Iz njihovih vrst je namreč od leta 1992 naprej izšlo več kmetijskih ministrov. Prvak SNS-a se sicer strinja, da je funkcija kmetijskega ministra zelo zahtevna, ker pa je ministrstvo v stanju, v kakršnem pač je, ni najbolj privlačna.

»Novi kmetijski minister naj bi funkcijo prevzel dve leti pred koncem mandata, kar je komaj dovolj, da se uredijo trenutne razmere, kaj šele, da bi lahko novi minister storil kaj dobrega,« je argumentiral svoje mnenje. Dodal je še, da bo ministrstvo normalno zaživelo šele, ko bo razčiščena afera bulmastifi, kar se bo po njegovih besedah zgodilo šele oz. najpozneje z naslednjo interpelacijo ministrice za notranje zadeve.


KGZS za MMC:
Kandidat za funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mora imeti poleg strokovnega znanja tudi vodstvene sposobnosti, saj je kot minister med drugim odgovoren za izvajanje programa dela in finančnega načrta. V nadaljevanju mora dobro poznati tudi sistem delovanja na ravni Evropske unije. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije si želi, da bi novi minister upošteval predloge in pripombe nevladnih kmetijskih organizacij ter preostale strokovne javnosti pri pripravi zakonodaje, vezane na kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in razvoj podeželja.

Ministrska funkcija je politična in oseba, ki jo opravlja, je posledično politik. Poznavanje področja, ki ga minister vodi, je za nas v LDS-u izjemno pomembna.

Borut Sajovic, LDS, za MMC v odgovoru na vprašanje, kakšnega kandidata si želijo v stranki.

V poslanski skupini DeSUS-a menimo, da mora na čelo ministrstva stopiti predvsem odločen človek, z jasno vizijo vodenja, ki bo znal usklajevati delo znotraj svojega resorja v korist slovenskega kmetijstva, ki bo znal izbrati sposobno ekipo in ki ne bo dopuščal izsiljevanja različnih interesnih skupnosti, kot je npr. sindikat slovenskih kmetov, Kmetijsko-gozdarska zbornica, Sklad kmetijskih zemljišč in navsezadnje določene opozicijske stranke, ki si lastijo primat na področju slovenskega kmetijstva.

Joško Godec, DeSUS za MMC

Ni važno, kakšnega ministra si želijo stranke ali drugi politični subjekti, edino merilo bi smelo biti, da je kandidat do te mere tudi strokovno podkovan z nujno potrebno politično izkušnjo, predvsem pa, da se izjemno zavzema za dejanski kvalitativni premik na tem področju (ne pa za kakršne koli politične ali druge lovorike).

Poslanec madžarske narodne skupnosti Lászlo Göncz za MMC

Zelo dobro je, da je minister politik, saj je brez političnih izkušenj težko voditi politiko na zahtevnih področjih. Vendar pa je zelo priporočljiva strokovna podlaga oz. poznavanje stroke. V SLS vidimo na čelu MKGP-ja človeka, ki se bo resorju lahko v celoti posvetil in ki bo poznal glavne težave slovenskega kmeta ter jih tudi znal reševati, ki bo poznal delovanje ustroja državne uprave in ki bo znal iz strokovnjakov na MKGP-ju sestaviti uspešno ekipo, ki bo bila sposobna uresničevati politične cilje za dobro vseh panog, povezanih s tem resorjem.

Franc Bogovič, SLS, za MMC

V poslanski skupini SNS-a si želimo dobrega ministra, ki naj bo tudi strokovnjak in ki bo predvsem znal okoli sebe izbrati ustrezne strokovne osebe.

Zmago Jelinčič, SNS, za MMC