Henrik Gjerkeš ideji, da bi ministrvo za kmetijstvo vodil do konca mandata, ni naklonjen. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš ideji, da bi ministrvo za kmetijstvo vodil do konca mandata, ni naklonjen. Foto: MMC RTV SLO
Ministrvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Premierju Pahorju za zdaj še ni uspelo najti ministra za kmetijstvo. Foto: MMC RTV SLO
Kmetijstvo
Novi minister za kmetijstvo se bo moral lotiti dokončanja reforme kmetijske politike, ki ima mnogo nasprotnikov in katere se do zdaj ni upala lotiti nobena vlada. Foto: MMC RTV SLO

"Sicer nikoli ne reci nikoli, a tej ideji za zdaj nikakor nisem naklonjen," je za MMC pojasnil minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter začasni minister za kmetijstvo Henrik Gjerkeš.

Kot pravi, mu ideje, da bi prevzel ministrstvo za kmetijstvo do konca mandata, uradno ni predstavil nihče. Ne premier Borut Pahor in "ne kdor koli drugi iz vlade". "Za te špekulacije sem izvedel iz medijev in tej ideji za zdaj nisem naklonjen glede na delo, ki sem ga vložil v službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Pa tudi glede na postopke, ki smo jih izvedli na kmetijskem ministrstvu, bo treba tam še veliko postoriti," je še pojasnil Gjerkeš.

Naslednik Pogačnika znan še ta teden?
Kot je znano, je nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik odstopil 29. marca, v tem času pa premierju Borutu Pahorju ni uspelo najti njegovega naslednika.

Ministrstvo že skoraj mesec začasno vodi Gjerkeš in glede na pisanje Dnevnika, naj bi ga prevzel do konca mandata, službo za lokalno samoupravo pa naj bi vodil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat, ki si je že ob odhodu prejšnje ministrice Zlate Ploštajner želel postati regionalni minister. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je sicer dejal, da zamenjava ministrstva zanj ne pride v poštev. "Vemo, kdo je prevzel ministrstvo za kmetijstvo, katera stranka v njem prevzema odgovornost do konca mandata," je še dejal.

Novi kandidat za kmetijskega ministra naj bi bil sicer znan ta teden. Horvat je v petek dejal, da je pripravljen sprejeti kmetijsko ministrstvo, končna odločitev pa je po njegovih besedah odvisna od premierja.

Vojtic jasno povedal, da ne želi sodelovati pri zahtevi za ohranitev integritete Pogačnika
Premierja Pahorja so, vsaj uradno, zavrnili poslanec SD-ja in župan Kočevja Janko Veber, prodekan biotehniške fakultete Janez Hribar in direktor mariborskega območnega urada veterinarske uprave in izredni profesor na mariborski fakulteti za kmetijstvo Igor Vojtic. Zadnji je v pismu Pahorju povedal, da se je kandidaturi odpovedal predvsem zaradi tega, ker naj bi Pahor želel, da ohrani integriteto Milana Pogačnika. Premier pa je, medtem ko so s pismom že razpolagali v SD-ju in v njegovem kabinetu, na novinarski konferenci govoril med drugim tudi o tem, da je Vojtic svak poslanca SD-ja Mirana Potrča in da ima hrvaške starše, za kar je Pahor sicer dejal, da njega samega ne moti, bi pa lahko postalo pomembno, kako bi se javnost na to odzvala oziroma ali bi to lahko bili razlogi, da se Vojtic po Pahorjevih besedah ne bi odločil za kandidaturo.

Kmetijski minister naj bo politik - intervju z Romanom Žvegličem, predsednikom Sindikata kmetov Slovenije

Nato je kandidaturo zavrnil tudi Janez Hribar. Zakaj natančno je tako storil, ni znano, razlog pa bi bili lahko različni pogledi na nekatera vsebinska vprašanja. Še pred Hribarjevo dokončno odločitvijo je Pahor namreč novinarjem razlagal, da bo treba razčistiti, kolikšne in katere spremembe v zakonu o kmetijskih zemljiščih bi kandidat predlagal. "Če bi bila tu odstopanja stališč kandidata prevelika od pričakovanj, ki jih imajo koalicijske poslanske skupine, potem bi z nemirno roko podpisal predlog za njegovo imenovanje."

Branka Tome ali Andrej Horvat?
Prvi kandidat za novega kmetijskega ministra je bil Janko Veber, ki je od kandidature odstopil predvsem zaradi bojazni, da bi se nekatere njegove poteze, ki bi jih povlekel kot kmetijski minister, razumele, kot da dela v prid občini, katere župan je, čeprav morda ne bi bilo tako.

Med kandidati za ministra za kmetijstvo so se omenjali tudi agrarna ekonomista Aleš Kuhar in Luka Juvančič, ki naj bi kandidaturo zavrnila, pa tudi Andrej Simončič, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije. Omenjala se je tudi Branka Tome, zdaj zaposlena v Evropski komisij, v času prejšnje vlade pa je bila državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo.

Novega ministra čaka naporno delo
Sicer pa novega ministra za kmetijstvo čaka težka naloga. Lotiti se bo moral dokončanja reforme kmetijske politike, ki ima mnogo nasprotnikov in ki se je je do zdaj ni upala lotiti nobena vlada. Najverjetneje bo na dnevnem redu tudi novela zakona o skladu kmetijskih zemljišč, za katero obstaja sum, da v parlamentu brez politične trgovine ne bi dobila dovolj glasov podpore. Zaradi menjave ministra je zastala tudi priprava zakonov o kmetijskih zemljiščih in o generični promociji hrane. Novi minister pa bo moral ob razjasnitvi postopkov vračanja bulmastifov pripraviti še strategijo razvoja slovenskega kmetijstva.