Prestolnico so opoldne napolnili stavkajoči in transparenti. Foto: BoBo
Prestolnico so opoldne napolnili stavkajoči in transparenti. Foto: BoBo

Začnite pri sebi in znižajte plače nosilcem funkcij za najmanj 8 %

Napis na enem izmed transparentov
Stavka javnega sektorja, 23. 1. 2013
Več tisoč stavkajočih je napolnilo Prešernovo ulico v Ljubljani, kjer stoji poslopje vlade. Foto: BoBo

Ne, ne ponarejamo spričeval. Hvala za razumevanje!

Transparent ene izmed stavkajočih učiteljic
Stavka
Stavkajoči so se zbrali v središču mesta. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Protestni shod pred Univerzo v Ljubljani
Policisti v pripravljenosti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Vsega imam dost. Razen denarja.

Napis na transparentu
Tretja splošna stavka javnega sektorja
Ministri med stavkajočimi
Stavki se je pridružil tudi RTV Slovenija

"Mi nase ne bomo prevzeli vloge žrtve, ampak se bomo borili za svoje pravice," je v nagovoru pred poslopjem vlade dejal predsednik Sviza Branimir Štrukelj in ob tem napovedal tudi boj za pravico do referenduma. "Če se bo nadaljevalo uničevanje socialne države in kratenje pravic, se bomo uprli!" je še dodal.

Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je dejal, da je ta stavka upor tudi proti trenutnim razmeram za delavce. "Če ni javnega sektorja, ni niti gospodarskega razvoja," je opozaril. Predstavnik sindikata KS 90 je v svojem nagovoru poudaril podporo solidarnosti med sindikati in do vsakega, ki se bo odločil boriti za svoje pravice.

Janez Posedi iz Pergama je izrazil podporo članom Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI), ki danes s stavko zahtevajo dvig minimalne plače v kolektivnih pogodbah: "Podpiramo delavce iz sindikata SKEI, ki se prav danes borijo za svoj kruh! Naj bo zmaga njihova!"

Več o ostalih opoldanskih protestnih shodih stavkajočih po Sloveniji si lahko preberete tukaj!

"Vladne odločitve neemancipatorne"
Učiteljico v srednji šoli, ki je želela ostati neimenovana, je pred poslopje vlade pripeljalo predvsem zviševanje norm. Kaj pa zniževanje mase plač? "To je pa še hujše, to je pa še dodatno." Protestov niso sprožili samo konkretni ukrepi vlade, temveč tudi njen odnos, je dejala učiteljica.

Njen kolega, prav tako učitelj v srednji šoli, je poudaril razliko med deklarativnimi cilji vlade in njenimi ukrepi. Izpostavil je vladin namen spodbujanja zaposlovanja za nedoločen čas v podjetjih v zasebnem sektorju, v javni upravi pa se ne zaposluje za nedoločen čas kljub takšnim potrebam na določenih mestih. Okrcal je tudi sindikate, ki so po njegovem mnenju svoj boj zastavili bolj na sloganih kot na konkretnih predlogih in viziji.

Študent filozofije in sociologije je izpostavil skupno zahtevo vseh protestov, in sicer da mora ta vlada odstopiti, "ker ne podpira javnega šolstva in javnega sektorja, ki je temelj vsake emancipatorne, tudi gospodarsko uspešne družbe". Je trenutek za takšne stavke pravi, glede na to, da je vlada v fazi razpadanja? "Mislim, da je, ker ga ljudstvo čuti, ker je ljudstvo po nekem obdobju nezaupanja v posredno, predstavniško, parlamentarno demokracijo začutilo moment neposredne participacije, da samo stopi na mesto gospodarja, ne pa da si vsaka štiri leta gospodarja izvoli." Tako odnos vlade kot njene vsebinske odločitve je označil za "fašistične, gospodarsko kontraproduktivne in neemancipatorne. Mislim, da to ljudstvo čuti na tak ali drugačen način," je še dejal.

Janša: Zahteve po višji masi plač so nerealne
Premier Janez Janša je o stavki javnega sektorja povedal, da je mogoče doseči petodstotno znižanje mase za plače javnih uslužbencev brez drastičnega odpuščanja ali nižanja plač. Po njegovih besedah ni dvoma, da je stavka ustavna pravica, vendar ta stavka po vsebini ni bila potrebna, hkrati pa je prizadetih še desetkrat več ljudi, ki niso nič krivi. Stavka v šolstvu po njegovem mnenju ne bi smela potekati tako, da 100.000 otrok ostane doma. Dodal je, da ni v pristojnosti vlade, da spreminja maso plač v javnem sektorju, ki jo je potrdil parlament. "Ni mogoče odpirati razprave o rebalansu proračuna, ki smo ga komaj sprejeli," je poudaril. Zato so zahteve, da se masa sredstev za plače poviša, popolnoma nerealne. To bi sindikati morali razumeti, še pravi.

Nazadnje še na Trg republike
Po nagovorih sindikalnih predstavnikov je bil uradni del shoda končan. Zbrana množica se je začela razhajati, vendar se jih je okoli 1.000 zbralo še na Trgu republike. Ta tokrat ni bil ograjen do polovice, kot je bilo v navadi pri vseh zadnjih protestih v Ljubljani, pač pa je bil ograjen le manjši delček trga pri Šubičevi ulici in poslopje državnega zbora, ki ga je varovalo tudi večje število policistov.

Stavkajoči so se razpršili po Trgu republike v več skupinah, tokrat ni bilo slišati skandiranja pač pa so trg napolnili predvsem žvižgi, zvoki trobelj, piščalk in ragelj ter številni transparenti. Del teh transparentov so protestniki zapičili tudi v snežno skulpturo, ki upodablja glavo premiera Janeza Janše, in so jo neznanci prejšnji teden postavili pred Cankarjevim domom.

Med skupinami so se sprehajali organizatorji in jih po megafonu pozivali, naj se razidejo, saj je shod končan - po približno pol ure vztrajanja na Trgu republike so se ti nazadnje res mirno razšli.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Shodi tudi drugod po Sloveniji
Protestni shodi so se po vsej državi začeli pet minut čez 12. uro. Poleg Ljubljane so bili še v Mariboru, Celju, na Ravnah na Koroškem, v Novi Gorici, Novem mestu, Kopru, Murski Soboti, Krškem, Postojni, Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Velenju in na Ptuju.

Foto: Miloš Ojdanić/MMC RTV SLO

Začnite pri sebi in znižajte plače nosilcem funkcij za najmanj 8 %

Napis na enem izmed transparentov

Ne, ne ponarejamo spričeval. Hvala za razumevanje!

Transparent ene izmed stavkajočih učiteljic

Vsega imam dost. Razen denarja.

Napis na transparentu
Tretja splošna stavka javnega sektorja
Ministri med stavkajočimi
Stavki se je pridružil tudi RTV Slovenija