Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predlog konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše z Erjavčevo kandidaturo za predsednika vlade je na ponedeljkovem glasovanju v DZ-ju prejel 40 glasov, sedem poslancev je glasovalo proti, šest glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Erjavec ni prejel niti toliko glasov, kot je bilo podpisanih poslancev pod januarski predlog nezaupnice. Sam neveljavnih glasovnic v ponedeljek ni povezal s poslanci DeSUS-a.

Ti so se sicer danes pogovarjali o nastalih razmerah in nadaljnjem ravnanju.

"Glasovanje je bilo tajno in očitno je, da poslanci ne podpirajo tega rušilnega cunamija," je glede neuspele nezaupnice dejal Branko Simonovič. Foto: BoBo

"KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico"

Poslanec Branko Simonovič, ki se sam pod predlog nezaupnice ni želel podpisati, je za STA že dejal, da je bil KUL ustanovljen samo za konstruktivno nezaupnico in da je uresničevanje programa DeSUS-a mogoče tudi ob zdajšnji vladi.

Da je bil KUL ustanovljen le za to, da se v DZ-ju preštejejo, se strinja tudi vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša. "To se je zgodilo. Novega predsednika vlade nismo dobili in s tem tudi nimamo več KUL-a," je prepričan Jurša, ki dodaja, da se je pogovarjati o ponedeljkovem glasovanju tako, kot da bi se pogovarjali o lanskem snegu.

O morebitnem podpisu sporazuma o sodelovanju DeSUS-a z vlado Janeza Janše pa se po njegovih besedah še niso pogovarjali in tako ne more odgovoriti, ali ga bodo podpisali. Ali je to korak v pravo smer ali ne, bo povedal po pogovoru v poslanski skupini in stranki. Kot je pojasnil, z Janšo ali komer koli iz vodstva SDS-a po ponedeljkovem glasovanju še ni kontaktiral.

Od odločitve poslancev glede sodelovanja z vlado bo odvisno, ali bo stranka ostala v vladnem kadrovskem razrezu. Kot je za STA danes navedel minister za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jože Podgoršek, za zdaj še opravlja naloge ministra, o nadaljnjih korakih pa se bo odločil po pogovorih v naslednjih dneh.

Po Jurševih navedbah je ministrova usoda v vladi odvisna od premierja.

Sorodna novica Konstruktivna nezaupnica ni uspela, zanjo glasovalo 40 poslancev

O položaju DeSUS-a v aktualnih političnih razmerah bodo razpravljali organi stranke. Jurša sicer ne misli, da bi bila vodstvo stranke in poslanska skupina DeSUS-a vsaksebi. Res pa je, da poslanci na nekatere stvari gledajo morda malo drugače kot člani vodstva stranke, je ugotavljal.

Simonovič: Pomembno je uresničevanje DeSUS-ovega programa

Tudi Simonovič je na vprašanje sodelovanja v sami stranki odgovoril z upanjem, da bodo čim prej sklicani organi stranke ali klavzura, da bodo analizirali stanje in se odločili, kako naprej.

Ocenil je, da je uresničevanje programa DeSUS-a mogoče tudi ob zdajšnji vladi. Sam podpira nadaljevanje uresničevanja programa stranke tudi kot opozicija. Upa, da bo stranka, ki letos praznuje 30 let, odkar je postala Demokratična stranka upokojencev Slovenije, toliko modra, da bo znala povleči prave poteze in slediti programskim točkam, zaradi katerih je bila ustanovljena.

Sam sicer ne bi rekel, da je ponedeljkovo glasovanje nezaupnica predsedniku stranke. "To je bil projekt KUL-a. Bolj je nezaupnica njim," je dejal. Je pa bolj negotov glede vprašanja, ali ima Erjavec njegovo zaupanje kot predsednik DeSUS-a. "Vprašanje. O tej podpori je težko govoriti, posebno takemu, kot sem jaz, ki izhajam iz gospodarstva. Džentelmenski dogovor nekaj velja. On ga je prekršil," je bil jasen Simonovič.

To po njegovih besedah še ne pomeni, da se ne morejo poskušati dogovoriti, a so ti dogovori vse težji. Na vprašanje, ali bi Erjavec po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost oz. na svetu stranke preveriti zaupanje, je Simonovič odgovoril, da je to njegova odločitev.

Erjavec pa je v današnji pisni izjavi za STA spomnil, da je bil povabljen, da se vrne v stranko. Vse njegove dozdajšnje odločitve imajo po njegovih navedbah podlago v sklepih izvršnega odbora in sveta stranke.

Najprej na sporedu zaslišanje Poklukarja

Zanimivo bo že glasovanje o kandidatu za ministra za zdravje Janezu Poklukarju, ki bo pred matičnim odborom DZ-ja zaslišan v sredo. Iz poslanske skupine DeSUS-a so ob vložitvi ministrske kandidature sporočili, da se bodo o podpori odločili po zaslišanju kandidata.

Enako je napovedal tudi Simonovič, ki je tudi član odbora DZ-ja za zdravje. Glede na njegove informacije pa kandidat uživa zaupanje stroke in ima po njegovem mnenju "kompetence, da lahko v tem nezavidljivem trenutku potegne ta voz naprej".

Poslanci SMC-ja se niso pogovarjali o zamenjavi na vrhu

Danes se je na redni seji sešla tudi poslanska skupina SMC-ja, kot je zatrdila vodja poslancev Janja Sluga, so enotni in se niso pogovarjali o njeni morebitni zamenjavi na mestu vodje poslanske skupine, o čemer se dalj časa špekulira.

Kako je pri konstruktivni zaupnici sama glasovala, ni razkrila – po njenih besedah so v SMC-ju eni redkih, ki so tajno glasovali, in bi bilo nekorektno, da bi to komentirala. Meni, da se je izkazalo, da poslanci DeSUS-a ne podpirajo svojega predsednika Erjavca za mandatarja, šele zdaj, ko se je ta prvi skupni projekt končal, pa bodo videli, kako bodo v KUL-u naprej sposobni sodelovati med sabo.

Kako naprej po konstruktivni nezaupnici