Karlu Erjavcu in ni uspelo zrušiti vlade Janeza Janše. Foto: BoBo
Karlu Erjavcu in ni uspelo zrušiti vlade Janeza Janše. Foto: BoBo

Vlada Janeza Janše je v DZ-ju uspešno prestala glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Kandidatu za predsednika vlade Karlu Erjavcu na tajnem glasovanju namreč ni uspelo zbrati dovolj glasov. Podprlo ga je 40 poslancev, šest manj, kot bi bilo potrebno, trije manj, kot jih je pričakoval Erjavec, sedem jih je glasovalo proti.

Konstruktivno nezaupnico s predlogom za izvolitev predsednika DeSUS-a Erjavca za mandatarja je predlagalo enajst poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice, DeSUS-a in SAB-a. Prvotnim desetim podpisnikom se je namreč pridružil še poslanec LMŠ-ja Jani Möderndorfer.

Iz koalicije je bilo med razpravo, ki je trajala skoraj 11 ur, slišati namige o rekonstrukciji vlade, torej spremembi resorjev, ki pripadajo določeni stranki. Odločiti se bodo morali tudi, kakšen bo status DeSUS-a, opozicijske stranke, ki ima kmetijskega ministra. Med poslanci se je omenjala možnost posebnega sporazuma med poslansko skupino in koalicijo.

Besedni boj v poslanskih klopeh

Celodnevna razprava je postregla predvsem z različnimi ocenami dela vlade. Medtem ko je bilo iz vrst predlagateljev nezaupnice slišati kritike na račun obvladovanja epidemije covida-19 in poseganja v vse družbene podsisteme, so v koalicijskih vrstah prepričani, da vlada dela dobro. Med drugim so poudarili sprejetje več protikoronskih zakonov in večji obseg sredstev na področju oskrbe starejših.

Predlagatelji nezaupnice so vladi očitali veliko zadolževanje in sporne kadrovske menjave v ključnih ustanovah, neuspešno obvladovanje širjenja okužb v domovih za starejše, kritični pa so bili tudi do ukrepov na področjih mladih, izobraževanja in športa. Predstavniki koalicije so predlagateljem med drugim očitali nekonstruktivno držo in pomanjkanje vsebinskega programa.

Golubović: SDS ruši demokracijo in prevzema vse družbene podsisteme

Dopolnilno obrazložitev predloga je v uvodu podal Brane Golubović (LMŠ). "Pred nami je preprosto vprašanje, ki pa zadeva prav vsakega v državi. V njem ni nič, čemur bi se lahko posmehovali, gre za resno vprašanje, pri katerem bi se moral vsak zamisliti," je dejal vodja poslanske skupine LMŠ-ja in poudaril, da mora poslance pri glasovanju voditi lastna presoja, in ne strankarski interesi.

Ob robu razprave o konstruktivni nezaupnici je podporo zamenjavi vlade pred poslopjem parlamenta izrazilo okoli 200 protestnikov, znanih tudi kot petkovi kolesarji. Razprostrli so tudi pano, na katerega so zapisali imena poslancev SMC-ja in DeSUS-a ter jih opominjali, da imajo
Ob robu razprave o konstruktivni nezaupnici je podporo zamenjavi vlade pred poslopjem parlamenta izrazilo okoli 200 protestnikov, znanih tudi kot petkovi kolesarji. Razprostrli so tudi pano, na katerega so zapisali imena poslancev SMC-ja in DeSUS-a ter jih opominjali, da imajo "zadnjo priložnost". Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Gre za vprašanje prihodnosti države. Želimo res živeti v državi po meri SDS-a, ki pod krinko epidemije ruši temeljne demokratične vrednote in korak za korakom prevzema vse družbene podsisteme in povzroča razdor," je poslanke in poslance vprašal Golubović. Vladni ekipi Janeza Janše je očital ugrabitev demokratičnih procesov, demokratičnih institucij in zamrznitev ustave.

Seznam razlogov za vložitev nezaupnice je sicer dolg, večina pa je zbranih okoli treh osnovnih očitkov, ki jih je iz vrst opozicije slišati že mesece: uničevanje mednarodnega ugleda države, nespoštovanje človekovih pravic in neučinkovit boj proti epidemiji covida-19.

Golubović je izpostavil po njegovem mnenju vztrajno in sistematično načenjanje ustavnih temeljev med posameznimi vejami oblasti, zavestno neupoštevanje pravnega reda v državi, prizadevanje za finančno slabljenje in podrejanje javne RTV in drugih medijev, podrejanje drugih javnih institucij, tudi z nameščanjem nepreverjenih kadrov, razgrajevanjem javnega šolstva, zdravstva in kulturnih institucij.

Po naštevanju Golubovića si je vlada Janeza Janše prisvojila pristojnosti, ki ji ne pripadajo. Omenil je tudi kršenje odlokov predstavnikov vlade in se pri tem dotaknil zadnjih dveh incidentov – Počivalškovega sestanka v gostilni in Hojsovega obiska slovensko-hrvaške meje. Med očitki vladi je naštel tudi načrtno potiskanje Slovenije v druščino najspornejših članic EU-ja in dopuščanje retorike nestrpnosti, ksenofobije, homofobije, sovraštva in laži ter diskreditacijo vseh, ki so kritični do vlade ali SDS-a.

Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po navedbah Goluboviča pri poskusu konstruktivne nezaupnice ne gre za oblast ali politični prestiž, ampak za demokratični poskus končati škodljivo vlado in njene škodljive prakse in v družbo vrniti normalnost, stabilnost, solidarnost, optimizem in svobodo. "Bomo sposobni zbrati modrost, nekateri pa tudi pogum, in glasovati za menjavo vlade? Nas bo dovolj na pravi strani zgodovine, na strani demokratične Slovenije? Bomo videli, če boste prevzeli glasovnice, če ne boste obstruirali enega od temeljnih orodij opozicije, ki je zapisano tudi v ustavi. Danes imamo zadnjo priložnost, da državo zaščitimo pred brezobzirno in skrajno politiko," je dejal Golubović.

Med razpravo kar nekaj bolj ali manj neposrečenih retoričnih akrobacij poslancev

Erjavec: Vlada Slovenijo spreminja v avtoritarno demokracijo

"Danes ne odločate o Karlu Viktorju Erjavcu. Danes odločate o tem, ali boste dopustili, da bo aktualna vlada še naprej slabila demokratične pridobitve, ki smo jih pridobili v zadnjih 30 letih," je v svojem uvodnem nagovoru dejal kandidat za mandatarja Karl Erjavec. Dejal je, da državljani hočejo normalno Slovenijo, ki je dobro vodena in upravljana, in aktualni vladi očital, da ne zasleduje ciljev, ki so skupni vsem.

"Vse je podrejeno spreminjanju države v avtoritarno demokracijo. Najpomembnejši programski cilj SDS-a je vzpostavitev druge republike," je dejal Erjavec. Janševo politiko je označil za avtoritarno, njene posledice pa bodo po njegovih opozorilih vidne v politični, pravni in družbeni sferi. "Med državljani vladata negotovost in strah. Vlada ju poglablja tudi zato, ker glede epidemije covida-19 nima dobrih rešitev," meni Erjavec. Zavrnil je očitke premierja, ki je opozarjal, da med pandemijo nikjer na svetu ni vladnih kriz. "V januarju sta odstopili tako nizozemska kot italijanska vlada, odstopil je estonski premier. Poleg Nizozemske bodo volitve imeli še v Bolgariji, včeraj so bile na Kosovu in na Portugalskem," je naštel Erjavec.

"Med državljani vladata negotovost in strah. Vlada ju poglablja tudi zato, ker glede epidemije covida-19 nima dobrih rešitev," je v uvodnem nagovoru dejal Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Osnovni štirje temelji KUL-a so zdravje, solidarnost, okolje in razvoj. Med glavnimi prioritetami je Erjavec naštel učinkovitejše, bolj konsistentno in strokovno podprto spopadanje z epidemijo, obuditev nedotakljivosti načela delitve oblasti, boj proti revščini in neenakosti, socialni izključenosti in zagotovitev dostojne starosti, zavezanost h krepitvi neodvisnosti javnih ustanov in medijev, nevladnih organizacij, ustvarjanje stabilnih in rednih delovnih mest z višjo dodatno vrednostjo in predvidljivega podjetniškega okolja, vrnitev veljave stroke v ključne državne ustanove ter obračun s korupcijo. Poudaril je tudi povečanje vlaganja v znanost in kulturo in ustavitev nesmiselnih vlaganj v oboroževanje v času boja s covidom-19.

"Zagotavljam vam, da bom vodil drugačno politiko od aktualnega predsednika vlade. Naša politika bo odprta in vključujoča. Pripravljen sem dati na razpolago vse svoje izkušnje in energijo za vašo blaginjo," je v nagovoru dejal Erjavec, ki je prepričan, da si večina državljanov želi drugačno politiko.

Janša: Kritizerstvo, lepe želje in manipulacije

"To, kar imate danes na dnevnem redu, ni konstruktivna nezaupnica, ker pod njo ni najmanj 46 glasov," je v odgovoru in obrazložitvi svojih pogledov na dosedanje delo vlade dejal premier Janez Janša. "Vi ste nezaupnico vložili z 10 podpisi, zato to seveda ni konstruktivna nezaupnica, ampak je destruktivna farsa," je dejal Janša, ki meni, da je vsebina nezaupnice polna "kritizerstva, lepih želja in manipulacij".

Premier Janez Janša je zavrnil očitke, da se vlada ni uspešno spopadla z epidemijo in njenimi posledicami. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Premier Janez Janša je zavrnil očitke, da se vlada ni uspešno spopadla z epidemijo in njenimi posledicami. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Načrte KUL-a je označil za "vsaj komične". Očital jim je, da jim v preteklosti ni uspelo voditi države, in dodal, da ne ve, zakaj bi jo lahko zdaj. V svojem nagovoru je dejal, da je vlada ohranila na desetine tisoče delovnih mest, v osmih protikoronskih svežnjih je vlada za državljane sprejela in tudi uresničila bistveno več ukrepov kot prejšnja sestava v letu in pol. V vseh protikoronskih svežnjih je po njegovem mnenju več koristnih ukrepov, kot jih je bilo sprejetih v zadnjih desetih letih. Očitke opozicije je navedel za veliko žalitev za slovensko zdravstvo. "Ne delamo druge republike, ampak branimo prvo," je dejal Janša.

"Koliko delovnih mest bo nastalo zaradi današnje seje? Koliko več ljudi bomo cepili? Kako bomo z današnjo sejo, spremljava naj bi bila zunaj na trgu z nezakonitimi protesti, pomagali ustaviti epidemijo? Koliko se bodo zvišale plače in pokojnine," je poslanke in poslance vprašal Janša. Dejal je, da današnja seja predstavlja le zastoj in da zaradi nje zamuja vladni kolegij. Na seji DZ-ja sicer ni navzočega nobenega ministra. "Dragi moji iz KUL-a, zapravljate čas in denar davkoplačevalcev in žal je to edino, v čemer ste mojstri," je dejal Janša. Vlada bo po njegovih navedbah vedno pripravljena za sodelovanje za skupno dobro.

Šarec: Kazni, grožnje in uživajte, dokler lahko

Besedo so v nadaljevanju dobile posamezne poslanske skupine. Prvi je na govorniški oder stopil predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec. Dejal je, da vložitvi nezaupnice oporeka peščica izbranih, ki si je prisvojila politiko.

Neuspeh nezaupnice po Šarčevem mnenju ne bo poraz.
Neuspeh nezaupnice po Šarčevem mnenju ne bo poraz. "Poraz je že tu, vsak dan ga gledamo. Ta vlada je poraz," je dejal v DZ-ju. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Predlagali smo popravke, a ste jih samopašno zavračali. Vso našo pomoč ste imeli," je dejal in spomnil na koristne ukrepe, ki jih je sprejela prejšnja vladna ekipa. "Kazni, grožnje in uživajte, dokler lahko," pa je delovanje aktualne vlade povzel Šarec. Dejal je, da vsi sprejeti ukrepi nikakor niso slabi, a še tisto dobro je bilo porušeno in razvrednoteno z neprimerno komunikacijo. "Državljane oglobite, sami pa počenjate enako. Kazni seveda ni, ker ste pač prvorazredni," je dejal Šarec in dodal, da bi bilo "neodpustljivo, če bi opozicija mirovala". "Molk bi pomenil strinjanje," je opozoril Šarec, ki je prepričan, da si državljanke in državljani zaslužijo več, kot jim nudi aktualna vlada.

Neuspeh nezaupnice po Šarčevem mnenju ne bo poraz. "Poraz je že tu, vsak dan ga gledamo. Ta vlada je poraz ‒ za demokracijo, za otroke, dijake, študente, za starostnike v domovih, za pravno državo, za policijo in neodvisne institucije, za ljudi, utrujene od epidemije in site groženj, za socialni dialog. Država je v marsičem poražena," je dejal in dodal, da je poraz tudi, da nekateri takšno ravnanje dopuščajo. Ob tem je napovedal, da bo poslanska skupina LMŠ-ja nezaupnico podprla.

Han: Vlada epidemijo izrablja kot orodje za svoj obstanek

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je nagovor posvetil državljankam in državljanom, ki jim je po njegovih besedah treba razložiti, kaj so razlogi za današnjo sejo. "Življenje naših ljudi bo enako težko, posledice bodo enako hude," je dejal Han. Kot je opozoril, se bodo morali ljudje, ne glede na to, ali bo glasov dovolj ali ne, še naprej spopadati s težkimi razmerami epidemije, tudi po tem, ko bo aktualnega mandata konec.

"Ne dovolite, da vam kdo v tej dvorani še naprej soli pamet, kdaj bo epidemije konec. Na to nima odgovora nihče, niti vlada," je dejal Han in dodal, da se lahko politika in prebivalstvo opirata le na aktualne trende in signale, ki prihajajo iz širšega mednarodnega okolja. Poglavitni razlog za današnjo razpravo je po njegovih navedbah zelo preprost. "Aktualna vlada je na neki način izgubila boj upravljanja epidemije. Zdi se, da jo je uporabila za orodje za svoj obstanek. Kje tiči razlog, bo verjetno sama vlada vedela najbolje," je dejal.

"Ne gre za politični manever in nagajanje, gre za odgovornost do državljanov, da se jim ponudijo boljši odgovori na trenutne izzive," je dejal in delo aktualne vlade označil za nezadostno. "Konstruktivna nezaupnica ima 12 glasov SD-ja," je sklenil.

Perič: Za kar se je vredno boriti, se bomo z mirno vestjo borili še naprej"

"Ta vlada se je na pandemijo odzivala na podoben način kot druge države," pa je dejal poslanec SMC-ja Gregor Perič in pojasnil, da sta se zagotovila vzdržnost zdravstvenega sistema in preživetje vitalnega gospodarstva. "Če bi bila na položaju kakšna druga vlada, bi bili poudarki mogoče drugačni, a brez omejitve socialnih stikov, nadzora nad okuženimi, strogega tolmačenja nekaterih odlokov obvladovanja epidemije preprosto ne bi bilo," je dejal.

Kot je poudaril, je bilo vladno spopadanje z epidemijo pri nekaterih vprašanjih vnaprej omejeno zaradi več desetletij starih težav. Dejl je, da se prevečkrat iščejo zgolj napake in pomanjkljivosti, ne vidi pa se vseh pozitivnih posledic sprejetih ukrepov. Pri tem je poudaril, da je v moderni politiki treba sodelovati za blaginjo prihodnosti in razvoj države. Dejal je, da se zaveda, da so številni pričakovali drugačno stališče poslanske skupine SMC-ja, a da se bo stranka "za tisto, za kar se je vredno boriti, z mirno vestjo borila še naprej".

Maratonska razprava ob konstruktivni nezaupnici

Mesec: Ne mislite, da bo to izginilo, ko bo izginil virus

Luka Mesec je dejal, da je po desetih mesecih izrednega stanja ob nezaupnici težko povedati kaj novega v upanju, da bi si tisti, ki podpirajo vlado in omogočajo trenutno stanje, premislili. Kljub temu je ob "zgodovinski priložnosti za odstavitev vlade, ki omogoča aktualno dogajanje", v svojem nagovoru povzel stališča poslanske skupine Levica.

Aktualna vlada po njegovih navedbah ni normalna desna, kot skušajo to prikazati njeni podporniki: "Tako rekoč ne mine niti en dan, da predsednik vlade ne bi bil na vrhu dnevnih novic, da glavna tema ne bi bil škandal tega ali onega ministranta ali da ne bi bili priča temu ali onemu ekscesu vlade. Pa to ni zaradi medijev. Naloga medijev je, da o škandalih poročajo." Sovraštvo, ki se poraja v družbi, se po njegovih opozorilih osipa z vrha.

Pravna država je po njegovih navedbah tako rekoč suspendirana. Pri tem je pokazal na dvojna merila pri obravnavi državljanov in vladnih predstavnikov glede kršenja vladnih odlokov za preprečevanje epidemije in otepanje kakršne koli odgovornosti. "Imamo ministre, ki si lahko privoščijo vse, ki so nad zakoni, in navadne državljane, ki so prepuščeni samovolji vlade," je dejal. "Ne mislite, da bo to kar izginilo, ko bo izginil virus. To je zametek sveta, v katerega nas pelje ta vlada," je napovedal. "Posledice današnje odločitve boste nosili do konca življenja," je v nagovoru dejal Mesec.

Horvat: "Nekateri so si v času pandemije želeli brezvladje in volilne kampanje"

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je opozoril na politizacijo epidemije: "Nekateri še vedno mislijo, da gre za politični projekt, ki se interpretira z upoštevanjem ali neupoštevanjem ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Če torej nosiš masko, podpiraš aktualno vlado, če je ne, si proti vladi. K sreči tiha večina Slovenk in Slovencev razume in striktno upošteva ukrepe in zakone vlade, ki smo jih sprejeli."

Poudaril je sodelovanje, strpnost in potrpežljivost, ki skupaj s cepljenjem prižigajo luč upanja. Pri tem se je obregnil ob prejšnjo vlado, ki se je z oblasti umaknila ob vzniku epidemije. "Nekateri so zbežali kot leta 1991 in si v času pandemije želeli brezvladje in volilne kampanje. Ljudi so pustili same, kar je bila voda na mlin smrtnosti virusa. Zdaj levi blok že mesece rožlja z nezaupnico in s fikcijami skuša priti na oblast," je dejal.

Opoziciji je očital odklanjanje povabil za sodelovanje in bojkot pogovorov. Ob tem je opozoril na poudarke iz programa KUL-a, ki niso poenoteni, o katerih ni dosežen družbeni konsenz. "Bojimo se, da se bliža čas, ko bo vse tako, kot je bilo pred več kot 30 leti. Pozive k revoluciji že slišimo z ljubljanskih ulic," je dejal Horvat.

V NSi-ju sicer nezaupnici ne pripisujejo večjega pomena, po navedbah vodje poslanske skupine pa razumejo, da mora opozicija projekt zaključiti. Poslanci poslanske skupine NSi-ja bodo razpravo po besedah Horvata izkoristili za temeljit dokaz dosežkov te vlade s številkami. "Danes, ko vidimo luč na koncu predora, bi seveda vsakdo rad prišel na oblast," je še dejal Horvat.

Maša Kociper (SAB) v pogovoru s predsednico stranke Alenko Bratušek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Maša Kociper (SAB) v pogovoru s predsednico stranke Alenko Bratušek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kociprova: "Vlada izgubila ključno vrednoto ‒ zaupanje ljudi"

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper je dejala, da je Janša ob prevzemu oblasti deloval spravljivo in kooperativno. "Kot veliki odrešenik je opoziciji ponudil roko sodelovanja. A kaj kmalu volk sleče svoj kožuh in pokaže svoj pravi obraz," je dejala. Namesto da bi vlada zbrala vse razpoložljivo znanje in energijo za boj proti zlovešči bolezni, so se po njenih navedbah tudi v aktualni sestavi pokazali že videni vzorci delovanja. "Spet se vrstijo politična kadrovanja in posegi v samostojne institucije, obračunavanje z mediji in posameznimi strokovnjaki," je dejala poslanka. Opozorila je na velikansko zadolževanje brez jasnih izhodnih strategij. "Grožnje s trojko je nadomestil strah pred orbanizacijo države," je dejala.

Po dobrem začetku spopada z epidemijo je po njenih navedbah obvladovanje popolnoma ušlo izpod nadzora. Spomnila je na črno statistiko smrti zaradi covida, dolgotrajno zaprtje šol in druge negativne posledice ukrepov. "Vlada je izgubila ključno vrednoto – zaupanje ljudi," je opozorila in pri tem omenila nejasno komuniciranje in izključevanje mnenj širše stroke. Posledice bodo po njenih navedbah vidne šele v prihodnosti. Poslanska skupina SAB-a bo po njenih napovedih h konstruktivni nezaupnici prispevala vse glasove svojih poslank in poslancev.

Lep: Strinjamo se, da vlada v veliki meri ni bila učinkovita pri reševanju težav

Stališče poslanske skupine DeSUS-a je predstavil poslanec Jurij Lep. "Želeli smo postati zgled drugim strankam, imeli smo namen pokazati, da smo sposobni premagati delitev na leve in desne, vaše in naše," je vstop v koalicijo z Janezom Janšo pojasnil Lep. Po njegovem mnenju jim je to do določene mere tudi uspelo. "Kot stranka, ki ne sledi samo ideološkim smernicam, smo bili sidro, ki je vedno opozarjalo na zdrse, ki jih je po našem prepričanju storila vlada," je dejal in med drugim opozoril na odzive DeSUS-a ob poskusih spreminjanja medijske zakonodaje, spremnem dopisu k medresorskemu poročilu o vladavini prava, Janševem zapisu o vojni z mediji, njegovi čestitki Donaldu Trumpu še pred razglasitvijo zmagovalca ameriških volitev, odmiku od jedrne Evrope in prekinitvi financiranja STA-ja.

Kot osnovno kritiko trenutne vlade je sicer omenil, da kot korektni koalicijski partner DeSUS ni imel prav nobenega vpliva na sprejemanje omenjenih določitev. "Kljub dogodkom v poletnem času smo poslanci ostali enotni in še naprej konstruktivno sodelovali z vlado. Čeprav se je za upokojence v preteklem letu naredilo veliko, so bile ideološke ovire preprosto prevelike, da bi stranka še naprej sodelovala v takšni vladi," je dejal.

Zavrnil je očitke o neodločnosti in neenotnosti poslancev DeSUS-a in dejal, da v stranki ne glasujejo po navodilih, se pa pred glasovanjem posvetujejo. "Strinjamo se, da vlada v veliki meri ni bila učinkovita pri reševanju težav, ki so se pojavile med epidemije," je dejal Lep. Pri tem ni želel kazati s prstom na posameznike, a dejal, da nekdo od vladajočih mora prevzeti odgovornosti za nastali položaj. "Danes bomo tako prišli do številke, ki ne bo pokazala, kdo je zmagovalec ali poraženec. Dala pa nam bo vedeti, koliko nas je takih, ki si želimo spremembo, in koliko nas je zadovoljnih s trenutno situacijo," je še dejal in na vse v DZ-ju apeliral, naj ob glasovanju ne ostanejo nevtralni. "Stranka DeSUS bo v tem trenutku uveljavila svojo pravico in dolžnost s ciljem za lepšo prihodnost vseh državljank in državljanov," je sklenil.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je izrazil skrb nad močno razdeljenostjo družbe ter levimi in desnimi ekstremizmi. Robert Polnar, ki so ga izključili iz stranke, a ostaja član poslanske skupine DeSUS-a, pa je prepričan, da gre s tako zamišljeno in predstavljeno nezaupnico za diskreditacijo političnega prostora. Do konstruktivne nezaupnice je bil v kratki razpravi kritičen tudi poslanec in predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti.

Šiško: Spomin je slaba točka vseh, ki želite zamenjati aktualno vlado

Dušan Šiško iz stranke SNS je v svojem nagovoru kandidatu za mandatarja Karlu Erjavcu očital, da se je v preteklosti počuti sposobnega za "multipraktik ministra", zdaj pa si želi biti še več – "diamantni multipraktik". Dodal je, da ni tako uspešen, kot se želi prikazati, in da za vodenje vlade nima moralnih pogojev. "Ves čas ste poudarjali, da se zavzemate za interes upokojencev – koga bolj prizadenejo dolge čakalne vrste, slaba organizacija v bolnišnicah in draga zdravila, s katerimi služijo posredniki," je dejal Šiško in Erjavcu očital, da se v času, ko je bil v različnih koalicijah, ni zgradil niti en dom upokojencev. "Z obupnim prizadevanjem za mandatarstvo ne boste rešitelj, pač pa pogrebnik stranke DeSUS," je dejal Šiško in ob tem izrazil obžalovanje, saj s številnimi člani DeSUS-a dobro sodeluje.

"Najprej je treba pomesti pred svojim pragom. To velja tudi za vas, ki ste oz. nameravate podpreti Karla Erjavca za mandatarja," je dejal Šiško in opozoril, da doslej nihče iz opozicije SNS-a ni povabil k sodelovanju. "Tako kot to vlado smo podpirali tudi prejšnjo, če je bilo to dobro za državo," je ob tem dejal poslanec SNS-a in poudaril, da jim gre v stranki predvsem za stabilnost v državi. Navedel je še, da celo tisti, ki so bolj naklonjeni levi opciji, "ne želijo, da bi Sloveniji vladala tako razglašena ekipa, ki se nam zdaj tukaj ponuja".

"Spomin je slaba točka vseh, ki želite zamenjati aktualno vlado," je dejal in pri tem izpostavil predvsem Levico, ki ji je očital, da ni izkoristila priložnosti za sodelovanje v levi vladi. Po njegovem mnenju zato v današnji razpravi niti ne bi smela sodelovati. Dejal je, da se strinja z Janševo izjavo, da je dogajanje okoli nezaupnice podobno "otroškemu vrtcu", in napovedal, da SNS svojih glasovnic ne bo dvignil.

Krivec: "Izrabljate zdravje in življenje naših državljank in državljanov"

"V nezaupnici se vladi očita, da od marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, česar pa predlagatelji ne podkrepijo z nobenim dokazom. Očitek prihaja v trenutku, ko je po oceni The Economista demokracija v Sloveniji ponovno v porastu," je v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS-a dejal njen vodja Daniel Krivec. Povzel je nekatere ključne ukrepe iz osmih protikoronskih svežnjev, ki so se po njegovih navedbah dotaknili vseh državljank in državljanov in ohranili delovanje slovenskega gospodarstva. Poudaril je tudi visoko precepljenost in to, da je zdravstveni sistem kljub velikim izzivom zdržal predvsem zaradi zagotovitve dodatnih kapacitet. Po njegovem mnenju Slovenija pod to vlado krepi tudi svoj mednarodni položaj.

Pri očitkih o visoki smrtnosti zaradi covida-19 je poudaril, da je populacija Slovenije med starejšimi v Evropi in da opozicija pozablja na lastne pozive k neupoštevanju ukrepov za omejevanje širjenja virusa. "Ves čas ste skušali rušiti vse, kar gradimo, zdaj pa epidemijo izkoriščate za boj za oblast in svoje politične cilje, s tem pa izrabljate zdravje in življenje naših državljank in državljanov," je dejal Krivec in ob tem KUL-u očital, da za novega mandatarja predlaga nekoga, ki nima niti podpore vseh svojih poslancev, na parlamentarnih volitvah pa je prejel manj kot 400 glasov. Med drugim je Krivec omenil, da konstruktivno nezaupnico obravnavajo v pustnem času, in spomnil, da maske v tem času tudi padajo. "In danes bodo maske tudi padle," je dejal.

Sorodna novica Erjavec: "To pot soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil"

Koliko glasov ima KUL?

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so konstruktivno nezaupnico drugič vložile v sredo. Medtem ko je bilo pod prvim januarskim predlogom podpisanih 42 poslancev, pa so predlog to pot vložile z 10 poslanskimi podpisi.

Karl Erjavec je ob prihodu na izredno sejo povedal, da ima mešane občutke, vendar je zadovoljen, da je konstruktivna nezaupnica vložena in bodo poslanci odločali o prihodnosti Slovenije. Kot je dejal, težko ocenjuje, kakšna bo podpora, računa pa na najmanj 43 glasov. A je obenem Erjavec poudaril, da je za uspeh nezaupnice aktualni vladi bistveno doseči 46 poslanskih glasov. Če jih ne bo, bo po njegovih besedah pomenilo, da so se poslanci odločili za nadaljevanje aktualne politike. Kot je dejal, bodo danes razpravljali o tem, kam naj gre Slovenija. "Danes imajo poslanci priložnost, da morda spremenimo to pot. Bomo videli, kaj bo prinesla razprava in kaj glasovanje," je pred sejo povedal Erjavec.

Za zdaj sicer kaže, da KUL nima dovolj glasov. LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 glasov, Erjavec pa računa vsaj še na tri glasove DeSUS-a, vendar v stranki niso popolnoma prepričani, predvsem o glasu poslanca Branka Simonoviča. "Nekako je razumeti, da bo podprl tisto, kar je v korist naše stranke," je v izjavi za medije dejal predsednik DeSUS-a Erjavec.

KUL računa na glasove poslancev SMC-ja

KUL vse upe polaga v poslance SMC-ja, čeprav so v stranki napovedali, da nezaupnice ne bodo podprli. Vendar pa je glasovanje tajno in dopušča dvom in negotovost na obeh straneh. Po Zorčičevih navedbah SMC kot liberalna stranka ni sprejel navodil, ali naj poslanci prevzamejo glasovnice. On sam in tudi vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga sta sicer že napovedala, da bosta to storila.

"To, kar se danes dogaja, vsekakor ni socialno-liberalna pot, zato še enkrat apel vsem, da razmislijo, zakaj so jih Slovenke in Slovenci poslali v DZ," je ob drugi vložitvi nezaupnice dejala predsednica SAB-a Alenka Bratušek. "Glasovanje bo tesno, za nekatere poslance pa mislim, da napeto tudi v povsem osebnem smislu," je ob tem dejal koordinator Levice Luka Mesec.

Janša prepričan o nadaljnjem delu vlade

Iz koalicije zadnje tedne izražajo predvsem pričakovanje, da bodo po današnjem preštevanju in, kot verjamejo, trdem pristanku na realna tla v opoziciji prenehali "nagajati". Janša verjame, da nezaupnica ne more uspeti in da bo vlada delala dalje. Na začetku februarja je dejal, da je v nastali situaciji prav, da se preštejejo, a je "jasno, da iz vsega tega ne bo nič". To mnenje je podkrepil v petek, ko je v DZ poslal predlog za novega zdravstvenega ministra. V izvolitev predlaga direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janeza Poklukarja.

Razmišljanja o rekonstrukciji vlade

V koalicijskih vrstah pričakujejo, da bo glasovanje o konstruktivni nezaupnici zanje ugodno, v tem primeru pa utegne priti tudi do rekonstrukcije vlade, je bilo slišati v poslanski razpravi.

Kot je dejal prvi poslanec SDS-a Danijel Krivec, se v njihovi skupini še niso odločili, ali bodo glasovnice prevzeli ali ne. Tudi o nadaljnjih korakih koalicije ob neuspehu konstruktivne nezaupnice se še ni želel opredeljevati. "Pustimo se presenetiti. Po pustni sredi, ko zakurimo pusta, bo verjetno marsikaj jasneje," je dodal. Konkretnejši je bil vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat, ki si želi, da bi se v primeru neuspeha nezaupnice koaliciji s podpisom sporazuma o sodelovanju pridružili poslanci DeSUS-a. Tako bi lahko po Horvatovem mnenju ohranili vse položaje, ki jih ima DeSUS v vladi in v DZ-ju, sicer pa ne. Po njegovih besedah spoštujejo odločitev stranke DeSUS glede izstopa iz koalicije, a stranka DeSUS je eno, poslanci drugo, je dejal Horvat. Dodal je, da so s poslanci DeSUS-a v zadnjem letu veliko naredili prav za upokojence. "DeSUS za upokojence največ doseže, če je v naši družbi, in to brez Erjavca," meni Horvat. O očitkih glede neustreznega obvladovanja epidemije je Horvat dejal, da jim je težko za vsakega umrlega v epidemiji. "Težko pa nam je tudi poslušati očitke, da smo morilci," je pripomnil. Vladna koalicija si je prizadevala, da bi ublažili posledice epidemije, čim bolj preprečili širjenje okužb. Horvat sicer meni, da nezaupnica ne bo uspela. Na vprašanje, kakšen izid napoveduje, je odgovoril, da ni vedeževalec, je pa po njegovih besedah dejstvo, da danes šteje le številka 46. Po njegovih besedah bi bilo ob neuspehu nezaupnice pošteno, da naredijo rekonstrukcijo vlade. Pa ne zato, ker bi si NSi želel neko dodatno funkcijo v vladi ali DZ-ju, pač pa je ob tem spomnil, da je imela stranka SMC ob oblikovanju vlade 10 poslanskih glasov, NSi pa sedem. Zdaj jih ima SMC osem, NSi pa po Horvatovih besedah zanesljivih sedem. Tako bi NSi-ju pripadalo kakšno ministrstvo več, a to bo stvar dogovora predsednikov koalicijskih strank, je dodal Horvat. Spomnil je še, da je bil Janez Poklukar, ki ga je premier predlagal za novega ministra za zdravje, eden od predlogov NSi-ja. Po Horvatovih besedah pa so dogovorjeni, da ministrstvo za zdravje ne pripada nobeni od koalicijskih strank.

Video: Posnetek celotne izredne seje

61. izredna seja Državnega zbora, 1. del
61. izredna seja Državnega zbora, 2. del
61. izredna seja Državnega zbora, 3. del
61. izredna seja Državnega zbora, 4. del