Popovič sicer meni, da mora imeti predsednik republike svojo besedo pri vsaki zadevi, ki se tiče slehernega posameznika. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Popovič sicer meni, da mora imeti predsednik republike svojo besedo pri vsaki zadevi, ki se tiče slehernega posameznika. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Po njegovem mnenju je treba spremeniti ali dodelati številne zakone, ki so neživljenjski. Če bo postal predsednik, pa ne bo zgolj figura, je napovedal.

Popovič, ki se v predsedniško tekmo podaja s podporo stranke Slovenija za vedno, je v svoji današnji predstavitvi poudaril, da je občina Koper, ki jo vodi že skoraj 15 let, uspešna in učinkovita, četudi so mu metali polena pod noge na vseh področjih. "Naredili smo ogromno, čeprav imamo nerazumne, nečloveške, neživljenjske zakone," je dejal.

Kot primer področja, kjer je treba stvari spremeniti, je navedel razmere v zdravstvu, ki da so nedopustne. Sicer pa Popovič meni, da je mogoče od 70 do 80 odstotkov stvari spremeniti v kratkem času. Pri uvajanju teh, zanj nujnih sprememb pa lahko po njegovi presoji predsednik republike "ogromno vpliva".

Kot je namreč pojasnil Popovič, v primeru izvolitve ne bo figura. Poleg tega bo, če bo postal predsednik države, tudi predsednik stranke, ki bo sodelovala na volitvah v DZ. "Prepričan sem, da če bom tu dosegel dober rezultat, kaj šele v primeru zmage, bo ta stranka zelo uspešna tudi na parlamentarnih volitvah," je opisal.

Popovič sicer meni, da mora predsednik republike imeti svojo besedo pri vsaki zadevi, ki se tiče slehernega posameznika. Glede pomislekov v povezavi z njegovim zdravstvenim stanjem pa je odvrnil: "Energijo imam, voljo imam, trenutno mi zdravje dobro služi."

Zbrati mora 3.000 podpisov volivcev
Med številnimi posamezniki, ki so danes prišli oddat svoj glas podpore kandidaturi, je bil tudi odvetnik Franci Matoz. Na vprašanje, ali njegova prisotnost nakazuje na podporo stranke SDS, pa je Popovič odvrnil, da je Matoz prišel zasebno in sta zadnje čase "spet v dobrih odnosih".

Glede implementacije arbitražnega sporazuma je Popovič ocenil, da je "treba vztrajati, ampak na diplomatski način". Kot najpomembnejšo pristojnost predsednika republike pa je poudaril to, "da se ukvarja s svojimi državljankami in državljani tako, kot se spodobi".

V povezavi s kazenskimi postopki zoper njega pa je Popovič spomnil, da je do zdaj doživel že več kot 40 postopkov in vsi so se zanj končali pozitivno. "Sem pa mučenik v tej naši državi in hodim na sodišča po nepotrebnem," je dodal.

Popovič mora kot kandidat zunajparlamentarne stranke za vložitev kandidature zbrati še 3.000 podpisov volivcev. S tem bo že drugi župan, ki bo kandidiral na volitvah poleg kamniškega Marjana Šarca. Namero kandidirati je sicer letos napovedalo precejšnje število bolj in manj znanih obrazov, med njimi še aktualni predsednik Borut Pahor, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, veleposlanik v Skopju Milan Jazbec in kulturnik Andrej Rozman - Roza.