Spričevalo srednje šole, ki naj bi jo  poslanec DeSUS-a končal v Opatiji, preverjajo tako na univerzi kot na protikorupcijski komisiji. Foto: MMC RTV SLO
Spričevalo srednje šole, ki naj bi jo poslanec DeSUS-a končal v Opatiji, preverjajo tako na univerzi kot na protikorupcijski komisiji. Foto: MMC RTV SLO
Na univerzi preverjajo poslančevo spričevali

V javnosti so se pred dnevi pojavile informacije, da naj bi poslanec Simčič ponaredil srednješolsko spričevalo, s katerim se je vpisal in uspešno končal Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Zaradi ponarejenega spričevala naj bi ga sicer odpustili iz Slovenske vojske leta 2007.

Tedaj je obrambno ministrstvo vodil Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, na listi katerega je na decembrskih parlamentarnih predčasnih volitvah kandidiral Simčič in se tudi uvrstil v državni zbor.

Preverjanje Simčičeve srednješolske izobrazbe so zdaj sprožili na Univerzi v Ljubljani. Rektor univerze Stanislav Pejovnik je za TV Dnevnik povedal, da so zbrali vse dokumente, ki so potrebni za odločanje, in če bodo ugotovili, da je bilo spričevalo ponarejeno, bodo podali kazensko prijavo.

Gre predvsem za etično vprašanje
Postopek pa teče tudi na protikorupcijski komisiji. Po besedah člana komisije Roka Praprotnika pa gre v tem primeru predvsem za etično vprašanje, "nekdo, ki je goljuf, ne more biti na visoki poziciji v javnem sektorju". Za mesto poslanca namreč ni predpisana nobena izobrazba.

"Standarde bi morali višje postaviti in zahtevati, da funkcionarji v takih primerih odstopijo," je v Studio City zatrdil nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Praprotnik pa je izpostavil, da je politika vsa ta leta dopuščala take ekscese, zato je tudi javnost bolj tolerantna. "A posledica je izguba zaupanja v politični razlog."

Dodal je tudi zanimivo primerjavo: "Angleška kraljica bo odvzela viteški naziv bančniku, zaradi krize v njegovi banki. Pri nas bi jo tožili na upravnem sodišču."

Na univerzi preverjajo poslančevo spričevali