Na celjskem okrožnem sodišču se je končal prvi narok v zadevi koroška dečka. Sodnica je odločila, da morajo pristojni starim staršem čim prej omogočiti stik z vnukoma. Foto: Borut Živulović/BoBo
Na celjskem okrožnem sodišču se je končal prvi narok v zadevi koroška dečka. Sodnica je odločila, da morajo pristojni starim staršem čim prej omogočiti stik z vnukoma. Foto: Borut Živulović/BoBo

Predstavniki velenjskega centra za socialno delo in stari starši so namreč na današnjem prvem naroku na družinskem oddelku celjskega okrožnega sodišča dosegli dogovor o prvem srečanju.

Zaradi zaupnosti podatkov je bila obravnava zaprta za javnost, zato tudi podrobnosti niso znane.

"Dogovor je bil, da se stiki vendarle pričnejo takoj izvajati - to je glavni povzetek današnjega naroka. Zadeva se bo realizirala v roku enega tedna, najpozneje 14 dni," je pojasnil Andrej Hostnik, odvetnik družine Otorepec.

"Starši so zadovoljni s kakršnokoli odločitvijo, s katero se bodo takoj vzpostavili stiki, da lahko otroke objamejo," je dodal.

Sodišče bo o nadaljnjih stikih še odločalo.

Primer močno razburil stroko in javnost
Včeraj smo poročali
, da je vrhovno sodišče odločilo, da dečka iz Velenja do dokončne odločitve ostaneta pri rejnikih. Dečka tako ostajata v rejništvu, o njunih stikih z babico pa v ločenem postopku odloča celjsko sodišče.

Center za socialno delo (CSD) Velenje je dečka, ki sta bila po umoru matere decembra lani v Velenju pri starih starših na Koroškem, konec marca namestil v rejništvo proti volji starih staršev.

Inšpekcijski nadzor je pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Upravno sodišče pa je ugotovilo, da je bil odvzem dečkov v nasprotju s pravico babice do družinskega in zasebnega življenja ter v nasprotju z ustavo. Na odločitev sta obe strani napovedali pritožbi.

Tudi upravna inšpekcija je ugotovila nezakonitosti v postopku na CSD-ju Slovenj Gradec, zaradi česar je odstop ponudil direktor Jurij Šumečnik, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pa je odstop sprejela.

Primer dobil tudi politične razsežnosti
SDS je zaradi tega primera vložil interpelacijo zaradi odgovornosti ministrice pri nesorazmernem posegu v človekove pravice, varovane z ustavo, med katerimi je varovanje otrok in družine. O tem prav zdaj odločajo poslanci v DZ-ju.

Stari starški v stik z dečkoma
Stari starški v stik z dečkoma