Po prvotnih informacijah bi moral premier predlog za novega kulturnega ministra v državni zbor poslati danes zjutraj.  DeSUS je na to mesto predlagal Peršaka, pri čemer je predsednik stranke Karl Erjavec povedal, da se Cerar s kandidaturo strinja. Foto: BoBo
Po prvotnih informacijah bi moral premier predlog za novega kulturnega ministra v državni zbor poslati danes zjutraj. DeSUS je na to mesto predlagal Peršaka, pri čemer je predsednik stranke Karl Erjavec povedal, da se Cerar s kandidaturo strinja. Foto: BoBo

Cerar si bo namreč vzel še nekaj dni časa za premislek, so sporočili iz njegovega kabineta. Dvomi naj bi po neuradnih informacijah prihajali iz največje vladne stranke, SMC.

Po prvotnih informacijah bi moral premier predlog za novega kulturnega ministra v državni zbor poslati danes zjutraj.

DeSUS je na to mesto predlagal Peršaka, pri čemer je predsednik stranke Karl Erjavec povedal, da se Cerar s kandidaturo strinja in da zato pričakuje, da bo čim prej vložena v DZ.

DeSUS predlagal le Peršaka
A zdaj naj bi v SMC-ju imeli nekatere dvome. Tudi v četrtek je bilo iz SMC-ja slišati, da mora premier opraviti še nekaj pogovorov in premislekov. Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je tudi povedala, da je v igri za ministra več imen, vendar je DeSUS uradno na to mesto predlagal zgolj zdajšnjega državnega sekretarja na kulturnem ministrstvu Peršaka.

Izvršni odbor DeSUS-a je Peršakovo kandidaturo v sredo podprl soglasno. Peršak, ki bi na ministrstvu nasledil Julijano Bizjak Mlakar, je v sredo kot svojo prvo nalogo, če bo postal minister, izpostavil prizadevanje za postopno izboljševanje finančnega položaja kulture. Vendar drastičnih skokov pri tem po njegovih besedah ni pričakovati.