Cerar pravi, da pričakuje ukrepe. Foto: Borut Živulović/BoBo
Cerar pravi, da pričakuje ukrepe. Foto: Borut Živulović/BoBo
Marjan Fank
Generalni direktor policije Marjan Fank je zadovoljen, da je informacija o tem, da je bil policijski nadzor nad ministrom Borisom Koprivnikarjem novembra lani načrtovan, prišla na plano. Foto: BoBo

Prejel sem kar nekaj pisem policistov, ki so izražali zgražanje nad dogodkom.

Generalni direktor policije Marjan Fank o prvih odzivih policistov
Policija
Policiste, ki so namenoma ustavili ministra Koprivnikarja, preiskujejo zaradi suma zlorabe položaja. Foto: BoBo
Kdo bo odgovarjal za lov na Koprivnikarja?
Razkritja v anonimnem pismu dvigujejo prah

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank sta se sešla s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in ga seznanila s postopki, ki potekajo v povezavi z objavljeno korespondenco med policisti. Po sestanku so iz Cerarjevega kabineta sporočili, da je komunikacija očitno pristna. Cerar zato pričakuje ustrezne ukrepe, če bodo postopki potrdili nezakonito ravnanje policistov.

Fank zadovoljen, da je informacija prišla v javnost
Prvi mož policije Marjan Fank je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da takšno ravnanje nima povezave s policijsko in sindikalno dejavnostjo. "Zato težje razumem odločitev, ki je do takšnega ravnanja privedla policiste," je dejal. Fank je tudi razložil, da so na Policijski upravi Kranj vodili "notranji zaščitni postopek", vendar so bili pri tem omejeni, saj preiskovalci niso smeli pregledovati prenosnih telefonov policistov in niso imeli dostopa do zaprte skupine na Facebooku. Tako so se lahko pogovorili z vpletenimi policisti. Svoje poročilo pa so sklenili s tem, da bodo v primeru novih informacij nadaljevali postopek.

"Lahko izrazim zadovoljstvo, da je informacija prišla na plano," je dejal Fank in dodal, da takšne reakcije ne pomenijo diskreditacije dela sindikatov, temveč je diskreditacija takšno ravnanje policistov. Glede morebitnih sankcij pa je povedal, da je ob takšnih dejanih treba počakati na končni epilog. Vendar je za takšno dejanje težko najti olajševalne okoliščine.

S predsednikom sindikata policistov Zoranom Petrovićem, ki je sodeč na objavljeno korespondenco na Facebooku sodeloval pri policijski "zaroti" proti ministru Koprivnikarju, Fank še ni govoril. Glede na njegove dozdajšnje izjave in opravičevanje dejanja pa se mu zdi nekorektno do policistov, da skuša Petrović minimalizirati svojo vlogo pri napeljevanju kranjskih policistov, "da izvedejo to nerazumno in slabo presojeno dejanje".

Sodelujoče policiste lahko doleti odpoved
Na generalni policijski upravi ob tem pravijo, da je PU Kranj prvi korak v nadaljevanju notranjega preverjanja storil že v torek, ko je takoj ob zaznavi razlogov za sum kaznivega dejanja obvestil specializirano državno tožilstvo in mu odstopil določeno dokumentacijo.

"Vzporedno s tem se nadaljuje tudi notranje preverjanje dogodka, ki v skladu s pristojnostmi zajema celovito ter vsestransko proučitev novih dejstev in odgovornosti posameznikov za posledico oz. dejanje. Za delavce policije ob potrditvi nepravilnosti to glede na težo kršitve pomeni ustrezne delovno-pravne posledice, v vsaki potrditvi suma kaznivega dejanja pa še postopek v skladu s predpisi o kazenskem postopku pred pristojnim državnim tožilstvom. Glede na resnost nakazanih sumov nepravilnosti so ob potrditvi lahko podani tudi pogoji za izredno odpoved delovnega razmerja delavcem policije, o tem, kakšni so lahko ukrepi oz. kazni za policiste, če bi se izkazalo, da so na kakršen koli način sodelovali pri nameščenem postopku zoper ministra Koprivnikarju," pravijo na GPU-ju.

PU Kranj je specializiranemu tožilstvu v torek naznanil razloge za sum kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu kazenskega zakonika. Ta med drugim navaja, da se uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zato, da bi sebi ali komu drugemu pridobil kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejal škodo, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, kaznuje z zaporom do enega leta. Če pa povzroči večjo škodo ali huje prekrši pravice drugega, pa se kaznuje z zaporom do treh let.

Gre za staro policijsko "zajebancijo"
Najprej je treba zadeve dokazati, kar bo precej težko, je za MMC povedal nekdanji načelnik policije Pavel Čelik in poudaril, da je treba biti pri tem precej previden in da zadeva ni tako resna, kot je videti.

"To je običajna policijska "zajebancija", v vseh državah je podobno. Še posebej, če policistom nekdo stopi na žulj, kot je Koprivnikar s svojimi izjavami ob začetku stavke," je za MMC povedal Čelik.

Veliko podobnih lovljenj posameznikov, ki bi lahko povzročili prometne prekrške, so se po njegovih besedah policisti lotevali že v preteklosti. Vendar pa se tedaj niso dogovarjali po Facebooku, temveč po radijskih UKV-zvezah. "Zadeve so bile izpeljane bolj inteligentno, saj ni bilo takšnih dokazov, kot so zdaj na Facebooku, če to drži," dodaja. Ali gre pri takšnem policijskem dogovarjanju za zlorabo uradnega položaja, kar je tožilstvu naznanilo vodstvo PU-ja Kranj? Čelik dvomi, da bo tožilstvo sprejelo takšno formulacijo. "Gre kvečjemu za disciplinski prekršek," še meni nekdanji prvi mož policije.


Zaradi storitve kaznivih dejanj je bilo po navedbah GPU-ja v zadnjih petih letih delovnopravno obravnavanih 171 policistov.

Ukrep/letodisciplinski postopekopozorilo pred odpovedjoredna odpovedizredna odpoved
2011321019
2012620010

2013

517110
2014114112
201541908
Skupaj1991259

Prejel sem kar nekaj pisem policistov, ki so izražali zgražanje nad dogodkom.

Generalni direktor policije Marjan Fank o prvih odzivih policistov
Kdo bo odgovarjal za lov na Koprivnikarja?
Razkritja v anonimnem pismu dvigujejo prah