Če se pokaže, da sem se mimo tega, da bi obvestil kolege v sinadikatu, sestajal s katerim koli politikom, moram oditi, tak je sklep iz leta 2012 ravno zato, da se zagotovi nevtralnost, je v Odmevih dejal Petrovič. Foto: MMC RTV Slovenija
Če se pokaže, da sem se mimo tega, da bi obvestil kolege v sinadikatu, sestajal s katerim koli politikom, moram oditi, tak je sklep iz leta 2012 ravno zato, da se zagotovi nevtralnost, je v Odmevih dejal Petrovič. Foto: MMC RTV Slovenija
false
Slavko Bobovnik je v Odmevih gostil Koprivnikarja in Petroviča. Foto: MMC RTV Slovenija
Boris Koprivnikar
Koprivnikarja so policisti ustavili konec novembra, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rockskupine v Škofji Loki. Opravil je preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije. Foto: BoBo
Foto: MMC RTV SLO
false
Foto: MMC RTV SLO
Vesna Györkös Žnidar
Ministrica za notranje zadeve je že izrazila nasprotovanje zlorabi policije v politične ali druge namene. Foto: BoBo
Miro Cerar
Predsednik vlade je Fanku in Györkös Žnidarjevi naročil naj mu do srede pripravita poročilo o okoliščinah in pristnosti objavljene korespondence. Foto: BoBo
So policisti grobo zlorabili svoja pooblastila?
Policisti se branijo očitkov
Koprivnikar samo žalosten, ukrepal ne bo

Policijski postopek, v katerem so lani ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in izvedli preizkus alkoholiziranosti, naj bi bil načrtovan, v odprtem pismu navaja anonimni policist. Ta piše, da so Koprivnikarja ustavili po navodilu predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča. PU Kranj že nadaljuje notranji nadzor.

Koprivnikar je povedal, da takšna ravnanja mečejo slabo luč na vse javne uslužbence. Sam pa ne misli sprožiti pravnih postopkov ali česa podobnega. "Vesel sem, da so še državljani, ki razumejo dejstva, da če veš, da je nekaj narobe, in pogledaš stran, si sokriv," je poudaril Koprivnikar, ki je dodal, da težko komentira, ali ima dogodek politično ozadje, saj nima nobenih dokazov.

Soočenje v Odmevih
"Treba je poudariti kontekst, v katerem je bila objavljena fotografija in celotna korespondenca, ki je danes tudi javno dostopna. Gre za interno komuniciranje, v katerem kolegi pišejo v svojem slogu, ki je domač. Ko sem nekaj časa bral to korespondenco - ni prva na to temo -, gre za spodbujeno reakcijo glede na izjave ministra Koprivnikarja,
" je v Odmevih, kjer sta gostovala z ministrom Koprivnikarjem, v odzivu na dogajanje dejal Petrovič in dodal, da so v razpravah govorili tudi o drugih dejavnostih. "Če bi se potrdilo, da je bila z moje osebne strani dana kakšna inštrukcija policistom, potem bom sprejel odgovornost zase." Kot je dejal: "Z moje strani ni bilo zlorabljeno nobeno pooblastilo, nikogar nisem usmerjal in klical, da bi moral kar koli narediti."

"Če se pokaže, da sem se mimo tega, da bi obvestil kolege v sindikatu, sestajal s katerim koli politikom, moram oditi, tak je sklep iz leta 2012 ravno zato, da se zagotovi nevtralnost," je dejal glede očitkov o sestajanju s politiki. Kot je še dejal, kot predstavnik sindikata sodeluje z različnimi sogovorniki, vendar pa mora o vsakem stiku pisno predhodno poročati svetu.

Kot je znano, so ministra za javno upravo policisti ustavili konec novembra, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rockskupine v Škofji Loki. Opravil je preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije. Nato se je sprožilo vprašanje, ali so policisti Koprivnikarja ustavili načrtovano, saj je minister v času policijske stavke izrekel nekaj kritik na njihov račun. Kranjska policijska uprava je sprožila notranjevarnostno preiskavo, ki je pokazala, da ni šlo za vnaprej načrtovan dogodek.

Prošnja za nespodobno uslugo
Avtor pisma, naslovljenega na javnost in vodstvo policije, pa navaja, da ga je sindikalni kolega prosil za "nespodobno uslugo". Od njega je želel, da v interesu zastraševanja s ciljem zvišanja policijskih plač ustavi Koprivnikarja in mu da pihati. Pri tem mu je pokazal že ustaljen način koordinacije in komunikacije, s katerim bi izvedel dejanje.

Policist, ki meni, da je glede na podatke vprašljiv tudi rezultat preizkusa alkoholiziranosti, je v trenutku kolegove nepazljivosti fotografiral stran na Facebooku, na kateri so potekala dogovarjanja. Fotografije je priložil odprtemu pismu. Iz njih je tudi razvidno, da podoben dogodek čaka tudi premierja Mira Cerarja.

"Jezni policist" se je za razkritje odločil, ker meni, da so policisti zadnji, "ki bi si lahko privoščili takšne konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju". Po njegovem mnenju si slovenska policija takšnega sindikalnega dela ne zasluži, Slovenija pa takšnih policistov ne potrebuje. Nedopustno je, da se policija zlorablja za sindikalno-politične obračune in merjenje moči, je zapisal.

Sindikalna srečanja z Vinkom Gorenakom
Drugi razlog, ki je botroval njegovi odločitvi, pa naj bi bila ugotovitev, da se predsednik sindikata Zoran Petrovič redno srečuje s poslancem SDS-a Vinkom Gorenakom, kar da so mu povedali njegovi sodelavci. Po njunih srečanjih naj bi se vedno začeli pojavljati napadi na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar ali generalnega direktorja policije Marjana Fanka.

Na spletni strani 24ur.com pa so povzeli besede poslanca Gorenaka, ki je zanikal, da bi se dobival s Petrovičem, nazadnje naj bi ga videl februarja lani v državnem zboru. Po njegovem mnenju je avtor pisma nekdo, ki želi diskreditirati sindikaliste. Prepričan je, da je pismo nastalo v vodstvu notranjega ministrstva ali v vodstvu policije.

Policija ugotovila sum zlorabe položaja
"Na podlagi navedb v anonimnem pismu in korespondence, razvidne na družbenem omrežju, vse navedbe podrobno preverjamo in smo o njih že obvestili specializirano državno tožilstvo. Glede na ugotovitve pa bomo ustrezno ukrepali tudi v policiji," je poudaril generalni direktor policije Marjan Fank.

"Kot smo v javnosti že večkrat izpostavili, podpiramo sindikalna prizadevanja za izboljšanje delovnih razmer in statusa policistov, vendar znotraj zakonskih okvirov. Morebitne zlorabe sindikalnega poslanstva so nedopustne, v nasprotju s kodeksom policijske etike, predstavljajo pa tudi kršitev določb kolektivne pogodbe za policiste, zato tak način ravnanja ostro obsojamo," je dejal Fank.

"Takšna dejanja mečejo slabo luč na številne policistke in policiste, ki z vso skrbnostjo in odgovornostjo opravljajo svoje delo. Vsa ravnanja, ki bi bila v nasprotju s strokovnostjo in zakonitostjo policijskega dela, v Policiji absolutno obsojamo, saj pomenijo grob poseg v organizacijsko integriteto, obenem pa takšna parcialna dejanja posameznikov povzročajo škodo vsem policistkam in policistom, celotni policiji, ki se zavzema za spoštovanje visokih etičnih in moralnih načel! Policija zagotavlja ustavne in zakonske pravice vsem ljudem pod enakimi pogoji. Pri tem stališču bomo dosledno vztrajali še naprej," je še poudaril generalni direktor policije.

Prve ugotovitve že poslali tožilstvu
Na Policijski upravi (PU) Kranj so za STA potrdili, da se postopek notranjega nadzora na podlagi pred kratkim pridobljenih novih podatkov že nadaljuje. Postopek, ki so ga vodili konec lanskega leta, sicer ni potrdil navedb, da sta škofjeloška policista ustavitev funkcionarja vnaprej načrtovala, omogoča pa nadaljevanje preverjanja, so pojasnili. V novem predkazenskem postopku so o sumu zlorabe položaja že obvestili specializirano državno tožilstvo.

"V drugem delu pa nadaljujemo notranji zaščitni postopek. Že zdaj je jasno, da gre za nedopustno ravnanje policistov, da je kršeno kar nekaj naših pravil in seveda bodo sledili ustrezni delovno-pravni postopki," je dejal direktor policijske uprave Kranj Simon Velički. Če se bodo sumi v preiskavi potrdili, lahko sledijo odpovedi pogodb o zaposlitvi, je še dodal Velički in dodal, da vsa ravnanja, ki so v nasprotju z zakonitostjo, obsojajo. V preiskavi sicer sodeluje tudi generalna policijska uprava.

Ministrica: Policija pripada ljudem
Do domnevnega dogovorjenega ustavljanja ministra Koprivnikarja je bila kritična tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je dejala, da policija pripada ljudem in ne političnim strankam ali sindikatom. Če bo notranji nadzor pokazal, da so navedbe resnične, pričakuje ustrezne ukrepe. Obenem pa je dejala, da incident ne bo vplival na vladna pogajanja s policijskima sindikatoma.

Cerar pričakuje poročilo
Predsednik vlade Miro Cerar pa pričakuje, da bosta tako ministrica kot tudi generalni direktor policije pripravila natančno poročilo. Cerar pričakuje poročilo do srede, na podlagi katerega bodo lahko ugotovili dejansko stanje dogodka. "Če se bo izkazalo, da je korespondenca resnična, potem gre za izjemno hudo, protipravno in nedopustno ravnanje," je dejal premier.

PSS: Takšna ravnanja obsojamo
V Policijskem sindikatu Slovenije so v sporočilu za javnost zapisali, da o teh ravnanjih niso bili obveščeni in jih tudi najstrožje obsojajo in se od njih distancirajo. Pričakujejo, da se bodo vpleteni, če se navedbe potrdijo, sprejeli odgovornost za takšna dejanja. Obenem so še zapisali, da javnost takšnih ravnanj ne sme enačiti z zakonitim bojem policistov in zaposlenih v policiji za uveljavitev pravic.

So policisti grobo zlorabili svoja pooblastila?
Policisti se branijo očitkov
Koprivnikar samo žalosten, ukrepal ne bo