Predstavniki policijskih sindikatov so z vlado prvič sedli za pogajalsko mizo Foto: BoBo
Predstavniki policijskih sindikatov so z vlado prvič sedli za pogajalsko mizo Foto: BoBo
Pogajanja med vlado in stavkajočimi policisti

Predstavniki policijskih sindikatov so se prvič po začetku stavke sešli z vladno pogajalsko skupino, ki ji je vlada mandat podelila v petek. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je nato sešla s predsednikoma obeh sindikatov in jima prenesla vladna izhodišča.

Po prvih pogajanjih sta se obe strani zavili v molk, znano je le, da nista dosegli dogovora, vladna stran pa bo pripravila podrobnejši predlog glede vrednotenja delovnih mest znotraj policije. Predlog bo vlada predstavila v sredo, ko bodo ponovno pogajanja, do takrat pa se stavka policistov nadaljuje, je pa sindikati ne bodo zaostrovali.

Vlada ne bi dvignila plač
Po neuradnih podatkih naj vlada ne bi bila naklonjena predlaganemu dvigu plač, ki je zanjo previsok, je pa pripravljena uvrščati policiste v plačne razrede s posebno uredbo. Izplačilo presežka ur naj bi vlada izvedla že pri novembrski plači, delala pa naj bi tudi na zagotovitvi varne delovne opreme.

Napetosti med policisti in Koprivnikarjem
Policisti po neuradnih podatkih niso bili zadovoljni z vladnimi predlogi, v petek pa jih je razburil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ko je dejal, da so preverili utemeljenost zahtev policistov in ugotovili, da stvari niso tako "katastrofalne, kot jih policijski sindikati slikajo".

Predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič mu je zato sporočil: "Minister Koprivnikar bi bil zelo dobrodošel na meji, da opravi kakšen 'šiht' s kolegi, in bi hitro spremenil svoje mnenje."

Sicer pa je minister Koprivnikar ob koncu tedna prek družbenih omrežij sporočil, da so ga policisti ustavili na cesti, ko se je vračal s koncerta. Minister je zapisal, da so izpeljali korekten postopek preverjanja dokumentov in alkoholiziranosti: "Pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost."

Pogajanja med vlado in stavkajočimi policisti