Premier Miro Cerar je na sestanku s predsedniki sindikalnih central, ki je trajal uro in pol, izrazil željo po nadaljevanju socialnega dialoga in sprejemu socialnega sporazuma. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je na sestanku s predsedniki sindikalnih central, ki je trajal uro in pol, izrazil željo po nadaljevanju socialnega dialoga in sprejemu socialnega sporazuma. Foto: BoBo
Cerar prvič sprejel sindikate
Cerar je sprejel sindikate

Dialog, ki si ga želi predsednik vlade Miro Cerar, bo po mnenju delojemalcev težek. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi, da želi vlada "z nekimi preteklimi obljubami nadaljevati proces razprodaje dobrih slovenskih podjetij, četudi bodo njegova glavna žrtev spet zaposleni".

Sindikati so zato predsedniku vlade sporočili, da je treba ta proces zaustaviti, dokler ne bo strategije upravljanja državnega premoženja in sprememb prevzemne zakonodaje, kar naj bi maksimalno zaščitilo interese Slovenije in zaposlenih.

Cerar se po besedah Semoliča zaveda teh težav, a bo proces privatizacije vseeno nadaljeval. Bo pa prihodnji teden vendarle sklical "pomemben sestanek, kjer bodo ponovno pregledali pogoje, probleme, pasti privatizacije" in o izidu pogovorov obvestil sindikate.

Cerar dal le pisno izjavo
Iz kabineta premierja, ki po sestanku ni stopil pred novinarje, so poslali izjavo za javnost in v njej znova ponovili, da se prodaja 15 državnih podjetij mora nadaljevati, saj bi sicer Slovenija izgubila kredibilnost. "Vlada se bo takoj po zaključku nujnih in proračunskih ter drugih z njimi povezanih ukrepov lotila prvih razvojnih korakov in projektov, ki bodo pripomogli h gospodarski rasti, višji zaposlenosti in racionalizaciji dela javne uprave," je še obljubil Cerar.

Srečanje pa je pozitivno presenetilo predsednika Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost (KNSS) Draga Lombarja. Poudaril je, da je dal predsednik vlade trdno obljubo, da se bo zavzel, da bo položaj pri prodaji podjetij, ki bodo na vrsto za privatizacijo prišla v prihodnje, "popolnoma drugačen" in da bodo zaposleni v njih zaščiteni tako, kot so zaščiteni javni uslužbenci.

Nič konkretnega o javnem sektorju
Premier jim je povedal tudi, da je seznanjen s pogajanji v javnem sektorju, a tega, kaj bo vlada zaposlenim v javnem sektorju ponudila, ni želel razkriti. "Očitno se je ali zataknilo ali pa si je vlada vzela čas za premislek. Tako kot vi tavam v megli, ki postaja vsak dan gostejša," je povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. O napovedanih demonstracijah naj danes ne bi bilo govora.

So se pa sindikalisti po današnjem srečanju s Cerarjem odločili, da se bodo udeležili za prihodnjo sredo napovedanega začetka pogajanj o novem socialnem sporazumu.

Cerar prvič sprejel sindikate
Cerar je sprejel sindikate