Premierja Slovenije in Japonske sta se zavzela za poglobljeno sodelovanje med državama. Foto: Vlada RS
Premierja Slovenije in Japonske sta se zavzela za poglobljeno sodelovanje med državama. Foto: Vlada RS
Miro Cerar in Šinzo Abe
Slovenski premier Miro Cerar je Šinza Abeja povabil, naj prihodnje leto kot prvi japonski premier obišče Slovenijo. Foto: Vlada RS

V pogovoru z japonskim premierjem je Miro Cerar poudaril pomen Luke Koper in hkrati izrazil upanje za nadaljnje razvojno naravnano vlaganje japonskega gospodarstva in turistične obiske v Sloveniji. Šinzo Abe je odvrnil, da glede na gospodarske odnose med državama na Japonskem z optimizmom zrejo v prihodnost, ker je neizkoriščenih možnosti za nadaljnje sodelovanje še veliko, so sporočili iz vladnega kabineta.

Cerar je ob tej priložnosti japonskega kolega povabil, naj že prihodnje leto, ko bosta državi praznovali 25-letnico diplomatskih odnosov, kot prvi japonski premier obišče Slovenijo.

Slovenski premier je prav tako izrazil zadovoljstvo, da bo sredi oktobra Slovenijo obiskala delegacija japonske poslovno-gospodarske zveze Keidanren, kar se bo zgodilo prvič po letu 1997. V delegaciji je predvidenih okoli 30 udeležencev, med njimi predstavniki podjetij Mitsubishi Chemicals, Mitsubishi Electrics, Japan Airlines, ANA, Hitachi, Sumitomo Electrics, Sumitomo Corp. Europe, Nippon Express, Sojitz Europe, ITOCHU Hungary in Nomura International.

Z največjimi podjetji na Keidanrenu se bo v okviru obiska Cerar v torek tudi srečal, kar bo priložnost za predstavitev Slovenije kot privlačne države za nove mogoče naložbe japonskega gospodarstva.

Slovenski znanstveniki v Cukubi
Slovenski premier je spomnil na veliko vlogo slovenskih znanstvenikov v japonskem pospeševalniku električno nabitih osnovnih delcev KEK v Cukubi, enem od treh mednarodnih središč za fiziko osnovnih delcev, ki ga bo obiskal v torek. Slovenija je za gradnjo spektrometra Belle II, namenjenega poskusom z osnovnimi delci, ki bo zgrajen predvidoma naslednje leto, namenila okoli 1,5 milijona evrov. Gre za projekt japonske vlade za okoli 300 milijonov evrov, pri čemer je slovenska raziskovalna skupina 12 fizikov med nosilci projekta.

Cerar je prav tako izrazil zadovoljstvo, da bo še oktobra podpisano slovensko-japonsko partnerstvo na področju energetike med Elesom in japonsko agencijo za nove energetske in industrijske tehnologije Nedo.

Varnostne teme
Cerar in Abe sta del pogovorov namenila tudi mednarodnim institucionalnim in varnostnim temam, pri čemer sta se zavzela za spoštovanje mednarodnega prava, tudi pomorskega, in mirno reševanje sporov ter izrazila nasprotovanje vsem oblikam agresije, so navedli v kabinetu predsednika vlade.

Premierja sta se nato udeležila mednarodnega foruma o znanosti in tehnologiji v družbi, forum STS, na katerem sta bila glavna govorca na uvodnem panelu z naslovom Znanost in tehnologija za prihodnost človeštva. Cerar je udeležencem foruma predstavil nekatere najpomembnejše slovenske znanstvene dosežke in poudaril, da potreba po sodelovanju akademikov, znanstvenikov, politikov in poslovnežev pri oblikovanju rešitev v dobro človeštva še nikoli ni bila večja.