"Kot veste, je Slovenija bila, ostaja in bo solidarna z državljani Grčije. Želimo najti rešitev, ki jim bo v pomoč, seveda pa mora tudi grška vlada pri tem izvesti določene ukrepe, ki jih vsi pričakujemo." Foto: BoBo
Grčija z novim predlogom upa na dogovor

Slovenija je pri jamstvih za Grčijo po deležu BDP-ja najbolj izpostavljena in v primeru novih jamstev pričakuje, da bo to ustrezno upoštevano, je poudaril.

Slovenskega premierja, ki je bil v preteklosti kritičen do sestankov o Grčiji v ozkih krogih, veseli predvsem to, da se bodo danes sestali vsi voditelji članic z evrom in se neposredno pogovarjali o grškem vprašanju.

"Kot veste, je Slovenija bila, ostaja in bo solidarna z državljani Grčije. Želimo najti rešitev, ki jim bo v pomoč, seveda pa mora tudi grška vlada pri tem izvesti določene ukrepe, ki jih vsi pričakujemo," je še poudaril predsednik vlade.

Jasno je, da voditelji danes še ne bodo sprejeli dokončne odločitve, pričakuje pa se, da bodo po izmenjavi stališč začrtali skupno smer, je še povedal. "Če nam to uspe, bo delovna večerja razmeroma kratka, če se bo kaj zapletalo, pa bomo delali dalj časa," je sklenil.

Premier torej upa na ustrezne premike na grški strani, na zadostne strukturne reforme in druge predloge, ki bodo sprejemljivi za tri institucije in za vse članice z evrom, v zameno pa je mogoča določena prožnost v okviru sedanjega programa pomoči.

Bistvo je, da se zagotovijo vse ustrezne strukturne reforme, ki bodo državljanom Grčije prinesle dolgoročno gospodarsko rast, zaposlenost in sploh vse, kar jim bo omogočilo več blaginje, je poudaril.

"Slovenija bo pri tem sodelovala. Treba pa je upoštevati dejstvo, da je že ponudila in dala veliko pomoči, je najbolj izpostavljena med vsemi članicami, zato so tudi naša pričakovanja do Grčije razmeroma visoka," je izpostavil.

Grčija z novim predlogom upa na dogovor