Grški premier Cipras se je v petek mudil na gospodarskem forumu v Rusiji. Rusija bi Grčiji dala posojilo, če bi jo to prosila, je dejal predstavnik Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov. Foto: Reuters
Grški premier Cipras se je v petek mudil na gospodarskem forumu v Rusiji. Rusija bi Grčiji dala posojilo, če bi jo to prosila, je dejal predstavnik Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov. Foto: Reuters
Grška banka
Grški bančni sistem ostaja stabilen, je v petek sporočila grška centralna banka, ki je želela pomiriti napetost zaradi množičnega dvigovanja denarja z računov. Foto: Reuters
Grki v strahu dvigujejo prihranke

"Naj zelo jasno povem svoja pričakovanja. Na ponedeljkovem vrhu bomo lahko sprejeli nekaj odločitev le, če bodo prej postavljeni temelji za te odločitve. Od treh institucij (Evropske centralne banke, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske komisije) je odvisno, ali bomo imeli na mizi vse podatke, za zdaj jih še nimamo," je dodala.

Evropski komisar za evro Valdis Dombrovskis pa je za BBC dejal, da je evroskupina Grčiji dala "močan signal, da je res napočil zadnji trenutek, da se čas za resna pogajanja izteka. Jasno je, da Grčija bolj kot vse drugo potrebuje finančno stabilnost."

Odločilno srečanje?
Finančni ministri članic evrskega območja v četrtek na srečanju v Luksemburgu niso dosegli dogovora z Grčijo o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč, tako da bo ponedeljkovo srečanje verjetno odločilno. Če dogovora ne bo, bi se Grčija lahko podala na težavno pot izstopa iz evrskega območja in celo iz Evropske unije.

Časa res ni več veliko, saj morajo Atene do konca meseca, če se želijo izogniti bankrotu, povrniti Mednarodnemu denarnemu skladu 1,6 milijarde evrov.

Evropska centralna banka (ECB) pa bo v ponedeljek odločala o morebitnem povečanju izrednih likvidnostnih sredstev za grške banke. Pred dnevi je ECB prag že zvišal za 1,1 milijarde evrov, na 84,1 milijarde evrov, predstavniki ECB-ja pa niso želeli komentirati informacij o izrednem zasedanju.

Grške banke so odvisne od financiranja ECB-ja, a osrednja denarna ustanova v evrskem območju grških obveznic ne sprejema več kot zavarovanje za posojila v rednih operacijah refinanciranja. Grške banke se tako zdaj zanašajo na mehanizem ELA, ki pa je dražji od rednih operacij refinanciranja.

Množično dvigovanje prihrankov
V Grčiji pa se medtem nadaljuje množično dvigovanje denarja z bančnih računov, po poročanju Reutersa so grški varčevalci med ponedeljkom in petkom dvignili že 4,2 milijardi evrov, kar sproža dvome o kreditni sposobnosti grških bank.

A grški premier Aleksis Cipras ostaja optimističen. V petek je tako izjavil, da se bo našla rešitev za grško dolžniško krizo. "Srečanje voditeljev držav z evrom v ponedeljek je pozitiven razvoj dogodkov na naši poti k dogovoru," je dejal Cipras in dodal: "Tistim, ki računajo na krizo in črne scenarije, bomo dokazali, da se motijo. Našli bomo rešitev, ki bo spoštovala pravila Evropske unije in demokracije ter bo Grčiji omogočala, da se bo vrnila h gospodarski rasti znotraj evrskega območja."

Grki v strahu dvigujejo prihranke